Éjszaka Kairóban

Éjszaka Kairóban a „Clair Kenneth láz” egykori pesti „lavinája”

Éjszaka Kairóban egy szerelmi románc köré fonódó regény, amely 1946-ban elvitte a pálmát Budapesten!

Anno hosszú sorok álltak a belvárosi és körúti könyvesboltok előtt!

Éjszaka Kairóban

Az egykori 18411950 között, nagy sikert befutó Grill Károly-cég mint könyvkiadóvállalat gondozásában jelenhetett meg a szóban forgó már – már tömeghisztériává vált regény. A történelmi ismeretek jegyében, annyit azért illik megemlíteni a könyvkiadóról, hogy működésének az 1950-es esztendő vetett véget. Azaz a könyvszakma államosításának, a rendszer sarlatánságának áldozata lett. Igaz, a könyvkiadó felszámolása után, a könyvüzletnek helytadó épülettömb helyébe, sokunk szintén egykori kedvence, a MALÉV jegyirodája lépett, amely ugyancsak elvitathatatlanul retro hangulatot gerjeszt.

A következőkben szeretném majd az írónőt is pár szóban megemlíteni, hiszen nagyon kevés információ lelhető fel róla 🙁 Sokan nincsenek is tisztában vele, hogy roppant érdekes regényeit, a fentiekben említett 1950-es könyvkiadó sanyarú likvidálása után, csupán 1990-től kezdődően kezdte az Árkádia kiadó ismét felkarolni.

Az írónőről, a név ugyanis becsapós 😉

Egy író akkor lesz igazán igazán sikeres, ha őt magát is némi misztikum veszi körül. Az üzleti motor azonban mint mindig, a professzionálisan megválasztott fantázianévben, avagy művésznéven nyugszik. Az eredeti írói véna mint adottság mellett, magától értedődően. Talán nem is gondolná senki – ez a lényeg amúgy a művésznevek világában – Kölcsey Kende Klára az eredeti neve. 1908. július 22.-én látta meg a napvilágot és a millenniumi első év április 21. napján hunyt el. Klárát az írás felé, igazából egy kényszerpálya vitte, melynek okait az 1920-as esztendőtől kiinduló gazdasági világválságban találhatjuk meg. Művésznevének fenntartását nem csupán az általa kialakított írói pálya eredményezte, hanem emigrált az Egyesült Államokba, s ott is ezt a nevet használta!

Éjszaka Kairóban regényről

A sors furcsa fintora amikor a kényszer, de a tehetség mégis párosul, és manifesztálódik a kellemest a hasznossal élménye. Az írónő igazi karrirje 1946-ban futott be, ezzel a történettel, amely méltó helyet képvisel a könyvek birodalmában.

Az „Éjszaka Kairóban” sztorijában a valóság és a fantáziadús elemek elvegyülnek egymással. Ugyanis Klára a valós életben a saját nászútján volt Kairóban, és az alábbiakban ízelítőül tálalt könyvhöz, az inspirációt ebből merítette!

Milyen élményeket szolgáltat az Éjszaka Kairóban, amiért érdemes elolvasni?

Kezdjük ott, hogy a könyv nagyon is olvasmányos, de mégsem adja könnyen magát. Valójában a teljes sztorit elolvasva bontakozik csupán ki a társított cím relevanciája. Ezt azért tartom fontosnak megjegyezni, mert alapvetően a külföldi íróktól szokhattuk meg – erdeti nyelvről magyar nyelvre történő átfordítás hatására – hogy adott történetet elolvasva nem igazán tudjuk elhelyezni a címet a saját gondolatvilágunkba. Eredetileg tehát nem saját nyelvünkön íródott műveknél mindig számolni kell a szabadfordítás szellemiségével…

A misztikum : a művésznév és a sztori együttes hatása!

… ez a helyzet viszont más, mert számunkra fordításra sosem volt szükség. Az írónő sikeresen megválasztott fantázianeve és a regényében szereplő történések vonalvezetése, hogy csupán a teljes történet interpretációjával jutunk el könyv címének megértéséig, generálhatja azt a képet bennünk tévesen, hogy nem is magyar az író 🙂

Hogy a rejtelmes körülményeket fokozzuk!

Klára körüli misztikum adalékához egyébként már eleve a születési dátuma is hozzáadódik. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy 1908-ban született. Ez az adat csupán az első két házassági bejegyzéséből származik … Sokan ugyanis az írónő manhattani kapcsolatai közül úgy vélik, hogy 1923. július 23.-án született. Az én véleményem szerint nem csoda, hogy az amerikai életvitele során, esetleg ezt így terjesztette ott a köztudatban, hisz egy nő kincse a fiatalságában rejlik 🙂 Mindazonáltal az 1923-as feltételezést butaságnak tartom, már csak azért is, mert első regénye a „Végezetes nyár” 1929-ben jelent meg.

Ami biztos adat csupán az, hogy 2000. április 21.-én hunyt el Manhattenben!

A szereplőkről röviden

  • A sztori központi magja, Tárnoky Anna egy szép magyar asszony. Ennek ismeretében még semmilyen következtetést nem vonnánk le, hogy a regény írója is magyar. Hiszen köztudott, hogy a romantikus regények tucatjaiban egy – egy magyar lány feltűnik, talán nem véletlenül 😉
  • George Dowery kapitány eme romantikus regény másik főszereplője, aki 1939-ben az Egyiptomban állomásozó Gold Stream Gárda, délceg gárdakapitánya.
  • Barbara a szeretőit igencsak váltogató angol ezredesné, McCornik ezredes felesége.
  • Mirjam egy félvér, de eme kor nem éppen elfogadott társadalmi márkájával rendelkező szereplője.
  • Zilahy Zoltán – Kairóban szolgálatot teljesítő magyar származású orvos.
  • Lili Lane – a sztori énekesnő PR-ja mögé búrkolózó, McCornik ezredes szeretőjének szerepében tetszelgő, de teljesen más funkciót betöltő alanya 😀

 Hol játszódik az Éjszaka Kairóban és mikor?

A II. világháború kirobbanása előtti időszakban, az egyiptomi Alexandriában, főként Sidi Bishr és vonzáskörzetében.

Lebilincselő regény, és egyben érdekes kordukumentum is. A szimpla romantikán túlmenően érdekes fordulatok jellemzik.

Szerepel benne minden ami boldogság, bánat, harag, düh, féltényeség, dráma és intrika. Pontosan ezért javaslom elolvasásra, mert nem lesz unalmas 😉

Claire Kenneth másik regénye a „Randevú Rómában”, ennek a sikersztorinak a folytatása! Könyvei azért is nagyon érdekesek, mert az írónő saját élete is legalább olyan izgalmas, viharos és tragikus, mint főhőseié.

Összegezvén

Romantikus regény ez az ‘50-es évek stílusában. Grófok és cselédek, intrikák, szerelem, gyilkosság, bosszú és megbocsátás, valamint mindezekkel együtt a magyar történelem szomorú évei, amelyek visszatükröződnek az „Éjszaka Kairóban” című regényében is.

A J’attendrai által keltett hangulat az egész regény meghatározó eleme, mely összeköti a szerelmes regény főhőseit.

A „J’attendrai” egy népszerű francia dal, amelyet Rina Ketty énekelt el először 1938-ban és a II. világháború ideje alatt, slágerszám volt.

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn,

Szólj hozzá!