Prága érdekességei és látnivalói

Prága érdekességei

|Tájékozódás Prágában| |Hotelek és egyéb szálláshelyek|

|Prága látnivalók| |Tömegközlekedés|

Prágához már több mint ezer éves történelmi múlt kapcsolható. A két kezemen nem tudnám megszámolni, hogy hány névvel is illeték már ezt a várost. Hallhattunk róla már úgyis, hogy a Városok Anyja, de illették már a Városok Királynője jelzőjével is. Egy – két művében véleményt alkotott róla, már Goethe is, aki szerint a világ kőkoronájának drágaköve. S természetesen szájról szájra terjed a „száz tornyú város” hivatkozás is.
Booking.com

Egy biztos, hogy amikor az ember Prágában jár – ez történt velem is – nem egy olyan helyével találkozik, ahol egészen egyszerűen elfogja, az a bizonyos déjà vu érzés, mintha már jártunk volna ott, amit épp látunk. Sokaknak Róma képei is be be, villannak, de hasonlították már Firenzéhez is. Prága nem más, mint történelmi múzeum és modern város egyben. Ezt igazából az tudja eldönteni, aki már járt ott. A magyar népet is sok történelmi és kulturális kapcsolat fűzi ehhez a városhoz, mert már a Habsburg-birodalom előtt is voltak közös uralkodóink.

Nehéz helyzetben vagyok most, mert egy rövid blog cikkben szeretném összefoglalni mindazt, amit Prágáról érdemes tudni, esetleg látni is.   Inkább általánosabb képet próbálok nyújtani, amolyan prágai gyorstalpaló törekvésekkel, és érintem a közkedvelt turista desztinációkat is.

Ismerkedés Prágával – látnivalók

A cseh főváros hangulatos, visszatükrözi a város életének moraját, de ugyanakkor mégis nyugodt, mintha az emberek sosem sietnének sehova. Talán legfrappánsabban úgy fogalmazhatnék, hogy ezer éves történelem, művészet, irodalom, zene, ipar, kereskedelem arányos, nem túl feltűnősködő, inkább bölcs ötvözete. A város szerkezetének legrégebbi négy magja, a Vltava folyó jobb partján a Staré Město (Óváros) és Nové Město (Újváros), amely a folyó bal partján pedig Malá Strana (Kisoldal), s felette Hradčany.

Az említett 4 történelmi mag, amely remélem a fenti térképről is kényelmesen vizsgálható, mellett, megemlíthető az ötödik történelmi maga is, a legősibb Vyšehrad (Magasvár), ami a Moldva jobb partján emelkedő magas dombon van, egy stratégiailag igen alkalmas helyen. Nem szeretném az olvasóm összezavarni, ezért jegyzem meg csupán, hogy a helyiek hívják a folyót Moldva néven, de a nemzetközi tudat Vltava néven tartja számon! A történelmi források alapján, bár lehet a történészek ezen vitatkoznának, de nekem úgy tűnik, hogy ez az ötödik történelmi mag az első cseh fejedelmek székhelye.

A prágai jellegzetességek között, nem elhanyagolható téma, az építészet sem. Tettem egy megjegyzést már a cikkben, hogy Prága ötvözi a múltat és a modern világot. Ez igaz, az építészetére is, ezért nem semmi tudás kell ahhoz, ha az építészeti stílusok között, amelyet a város kínál, szeretnénk eligazodni. Persze, ez már csak az extrémebb érdeklődésű turistáknak szokott, kellemes kihívás lenni 😉

A 9001230 körüli építészeti stílus jegyeit és egyéb művészeti vonásait, amelyek a románkor alkotásait reprezentálták, most a Prágában megtalálható templomok őrzik. Ezek a nagyon régi templomok kis kör alakú rotundák, hosszúkás alakú kegyúri templomok és tágasabb háromhajós bazilikák formájában mutatkoznak.

A Szent Vitus-körtemplom 926-930 között épült Vencel fejedelem utasítására. Ennek a körtemplomnak már csak a kriptája hozzáférhető, ugyanis a körtemplomot 1050-ben átépítették, s egy kőbazilika került a helyére, de alatta a kripta még megtekinthető! A kriptát egyszer sem dúlták fel, ezért a maradványok jó állapotban őrződtek meg. 1928-ban a koporsókat hivatalosan felnyitották, új szarkofágokba helyezték, és a kriptát 1934-re teljesen újjáépítették. A régi halotti lepleket és egyéb tárgyi emlékeket üvegszekrényekben helyezték el.

A román stílusú cseh építőművészet s egyúttal a prágai Vár román kori építészetének legszebb fennmaradt emléke a Szent György templom, amelyet 1061-1092 -ben II. Vratislav király építettet. Ez a Szent György-templom a Moldva jobb partján Vyšehradon tekinthető meg.

Kiemelném, hogy a gótikus kor (1230 – 1530) időszak emlékét is, igen sok épület érzi. A barokk kivételével Prágában a legtöbb műtörténeti emlék gótikus. Prágát I. Vencel király uralkodása alatt, a XIII. század első felében gótikus stílusban kezdték építeni. A gótikus stílus nem véletlen, hogy igen mélyen meghagyta lenyomatát Prága arculatán, hiszen a gótika uralma legalább három évszázadig tartott, Jagelló Ulászló fiának, Lajos uralkodásának végéig (Ő a magyar II. Lajos király).

A legrégibb, kora gótikus építészeti emlék a Boldog-Ágnes-kolostor, amely kb. 1230 – 1235 környékén épült. Manapság ezt már Szent Ágnes-kolostor névvel említik. II. József 1782-ben viszont feloszlatta a szerzetes rendeket, az épületben szegényházat és raktárat rendeztek be, minek következtében az állaga tovább romlott. A helyreállítását, renoválását elvégezték, s többek között ebben a kolostorban kapott helyet, a Cseh Nemzeti Galéria is. Prága gótikus arculata Jagelló Ulászló uralkodása idején a XV – XVI. század fordulóján nyerte el, végleges formáit.

Hogy az építészettől, most már elrugaszkodjak, jelezném, hogy Prága a színházak városa is. Minimum legalább 300 színházzal rendelkezik. A fotón épp a Nemzeti Színházat prezentálom. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindegyik színház, olyan igazi nemzeti színház kalibernek számítana. Inkább annak a mutatója, hogy a prágaiak imádnak színházba járni, és nagyon sok kis befogadóképességű, modern színház is megtalálható a felhozatalban, ahol nagy kultusszal rendelkezik a bábszínház irányvonal is. Csehországban ugyanis nagy hagyományai vannak a művészi bábjátszásnak, ahol fókuszban a marionett-figurák, a dróton felülről mozgatott, teljes alakú bábok.

Hogyan érdemes tájékozódni Prágában?

Kétségtelen, hogy ez nem valami könnyű. Bár korunk, modern GPS megoldásai, azért sokat segíthetnek. Prága városának alaprajza, bár álláspontom szerint ez már, a cikk elején szerepeltetett térképből is látható lehetett mindenkinek, nem könnyen áttekinthető, mint mondjuk Budapest, vagy Párizs területei. Prága magjában, viszonylag egyszerű eltévedni 😉 A turisták többsége, viszont épp ezt tekinti vonzónak, bájosnak és érdekesnek Prágában! Amellett persze, hogy a látvány lenyűgöző, de a tájékozódást nehezítik az egyforma magasságú, barokk homlokzatú, cifra oromdíszű házak, egymás után sorakozó gótikus árkádok, átjáróházak, félhomályos udvarok,  meghitt vendéglők százai. Ami viszont a tájékozódás túlélő eszköze, az maga a prágai ember 😀 Ugyanis nagyon szeretnek kommunikálni és útbaigazítani!

Szerintem érdemes a tájékozódási pontjainkat a Vencel tér (Václavské náměstí) és az Óvárosi tér (Staroměstské náměstí) pontjaihoz igazítani. A fotón bal oldalt a Vencel tér, a jobb oldali fotón pedig az Óvárosi tért látható. Az Óvárosi tér körüli utcák hálózata nagyon keszekusza, de könnyen ki lehet találni a Moldva partra, és egy kis gyakorlat után a Vencel térre is.

A Vltava avagy másik nevén Moldva folyó hídjai

Azért ezeknek a megemlítését még mindig a tájékozódási pontokhoz kapcsolnám, gyakorlat teszi a mestert alapon. Összesen 18 híddal lehet számolni. Ezekből ismertetném most délről északi irányba, megegyezően a folyással a fontosabbakat; chuchlei híd, a déli vasúti híd (Vyšehrad alatt) a Palacký-híd, Jirásek-híd, Május 1 híd, Károly-híd, Mánes-híd, Čech-híd, Šverma-híd, Hlávka-híd, északi vasúti híd, libeň-híd, Barikádépítők hídja. 2014-ben épült meg a Trója-híd, amely villamos és autósforgalmat is kiszolgál, valamint gyalogosok és külön biciklisek számára is, a híd mindkét oldalán megfelelő járda van! Megemlíteném a legrövidebb hidat Prágában, amely 169 méter hosszú és Svatopluk névre hallgat. Holesovice kerületeit kapcsolja össze az Óvárossal!

Egyes felmérések alapján, bár ezeknek a hitelességét a számszaki pontosság tekintetében én alátámasztani nem tudom, de állítólag Prágában több mint 300 híd van. Én most, kizárólag a cikkhez tartozó, Moldva folyó mentén levő hidakat említettem meg!

Hotelek, szálláshelyek Prágában

Akciós hotelek, apartmanok és egyéb szállásfoglalási lehetőségek, itt: 🔗 Prága
A szálláshelyek kínálatában egyáltalán nincs hiány. Beszéljünk akár hotelekről, apartmanokról, panziókról. Az olcsóbb ** és *** kategóriáktól, a valóban luxust és kényelmet teremtő **** és ***** kategóriák is megtalálhatók.

Érdemes itt is szétnézned a Prága hotelek ajánlatai között, közvetlenül akár kriptovalutával is fizethetsz 👇

Prága érdekességei, szállásfoglalás.

Egy – két nevet a szállásadóktól megemlítenék, amelyek a turisták egymás közötti ajánlásában is gyakran előfordulnak. Például Park Inn Hotel Prague, Czech Inn, Mosaic House, Salvator Boutique Hotel, Hotel Duo.

A megfelelő szálláshely kiválasztását természetesen több szempont is kérdésessé teszi, tehát igazából ez utazási terv függő. Pontosan Prága melyik részére szeretnénk menni, mely területeket helyezünk központi hangsúlyba és így tovább. Már a háromcsillagos hotelekre azért jellemző, hogy korlátlan reggeli fogyasztást lehet kérni. Szerintem ezt egy szállást foglaló sem hagyja ki, hiszen rengeteget lehet vele spórolni. S a mondás is úgy tartja, reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy mint egy gróf, és vacsorázz annyit, mint egy koldus 🙂

Mit tegyünk ha csak pár napunk van Prágában?

Egy nap Prágában? Jaj, a Kedves Olvasó, feladja nekem a feladatot. Tisztában vagyok vele, hogy az utazók nagy része, csupán 1-2 napot tölt el Prágában. Az is trend, hogy Prága, csupán az átutazás helyszíne. Én azt javaslom, ha tényleg csak 1-2 napunk van, akkor az idő nagy részét ne a belváros néhány forgalmas utcájában töltsük el. Jól tudom, hogy ezek nagyon lenyűgöző helyek, hiszen már eleve az utcácskák is nagyon hangulatosak, és kész izgalmas kaland is, ha egyik pontból sikerrel eljutunk egy másik célpontba, de én nagyon ajánlom a ČEDOK utazási iroda városnéző autóbuszjáratait. Ez egy megbízható utazási iroda, és ha a szállásajánlatai árban nem is a legkecsegtetőbbek (ezzel kapcsolatosan a cikkben jobb alternatívát kínáltam) azért a városnézésre remek programot tud nyújtani! Megbízható utazási iroda, amely már 1974-ben is működött, hiszen 1920-ban alapították! 1925-től üzleti kapcsolatban álltak az IBUSZ-al is! A ČEDOK irodát, ha már helyben vagyunk Prágában, akkor Crystal Prague, Vinohradská 2577/178, 130 00 Prague 3, Czech Republic címen találjuk.

A ČEDOK nélkül, némi tervsegédlet az egynaposoknak:

  • Érdekes lehet az Óvárosháza, az Orloj (toronyóra), valamint a Týn melletti Szűz Mária templom, Golz-Kinský-palota. A Týnen keresztül eljutunk a Szent Jakab templomig is. Ezen a környéken rengeteg zsinagógát is lehet látni.
  • A Károly-hídon tekintsük meg a nevezetes szobrokat, és haladjunk a Kisoldal felé (Malá Stranán). Itt Szent Miklós templom, Wallenstein-palota (Valdštejnský palác). Innen a Neruda utcán föl a Hardzsin térre lyukadunk ki, s ezzel a prágai várhoz érkezünk.
  •  Szent Vitus-székesegyház, Királyi palota, Arany utcácska, Kolozsvári testvérek Szent György szobra, Szent György bazilika, Királyi nyári palota. Érdekes lehet az Arany utcácska végén levő Daliborka-torony.

Az ajánlatom legutolsó pontjától a 22-es villamossal könnyen vissza tudunk jutni a városközpontba. Ez egy napra szép program, de ha jut még idő, esetleg a Nemzeti Múzeum belülről nagyon érdekes lehet.

Pár szó, az említett 22-es villamosról, hogy adjak némi támpontot a tömegközlekedéshez is


A 22-es villamos útját, végállomástól, végállomásig fogom leírni 👇

  • A két végállomás piros betűs lesz,
  • a közbenső megállók csak szimplán dőltek, a könnyebb áttekinthetőség kedvéért!

Fontos tudni, hogy az induló villamosok nem mindegyike közlekedik a megjelölt végállomástól végállomásig. Egyes villamosok csak addig mennek, amelyek félkövér betűkkel lettek szedve (dőlt beállítás nélkül). A megállók neve mellett feltüntetem azoknak a közlekedési eszközöknek a számát, amelyekre át lehet szállni (ezek szintén kötött pályás utazási lehetőségek). Az utazási idő végállomástól, végállomásig körülbelül olyan 60 – 70 perc. Képekkel színesebbé, olvasmányosabbá teszem, ami arra is jó, hogy prezentálom a villamoskínálatot. A metróvonalakra történő kapcsolódási lehetőségeket, külön színekkel jelöltem(A,B,C)!

Bílá Hora                   25

Malý Břevnov             25

Obora Hvězda           25

Vypich                       25

Říčanova                    25

Břevnovský klášter   25

 

U Kaštanu                 25

Drinopol                    25

Marjánka                  25

Malovanka               23, 25

Pohořelec                 23

 

Brusnice                   23

Pražský hrad           23

Královský letohrádek  23

Malostranská  2, 12, 15, 18, 20, 23, A (metró)

 

Malostranské náměstí  12, 15, 20, 23

Hellichova                   12, 15, 20, 23

Újezd                       9, 12, 15, 20, 23

Národní divadlo  2, 9, 17, 18, 23

Národní třída      2, 9, 18, 23, B (metró)

Novoměstská radnice  2, 3, 6, 14, 18, 23, 24, B (metró)

Karlovo náměstí 2, 3, 4, 6, 10, 14, 16, 18, 23, 24, B (metró)

Štěpánská  4, 6, 10, 16, 23

I. P. Pavlova 4, 6, 10, 11, 13, 16, 23, C (metró)

Náměstí Míru  4, 10, 13, 16, A (metró)

Jana Masaryka  4, 13

Krymská  4, 13

Ruská  4, 13

Vršovické náměstí  4, 13

Čechovo náměstí  4, 13

Koh-i-noor 6, 7, 24

Slavia 6, 7, 24

Kubánské náměstí 6, 7, 24

Průběžná 7

Na Hroudě 26

Nádraží Strašnice 26 és S9 (elővárosi vasúti rendszer)

Radošovická 26

Dubečská 26

Na Padesátém 26

Zahradní Město 26

Sídliště Zahradní Město 26

Obchodní centrum Hostivař 26

Na Groši 26

Hostivařská 26

Nádraží Hostivař 26, S41, S9 

Az állatkertet ne hagyjuk ki, ha több napunk is van!

A prágai állatkert a 112-es busszal közelíthető meg. Erre a buszra pedig, a metró C vonalának Nádraží Holešovice megállóhelyén lehet rászállni.

Az állatkert címe: U Trojského zámku 120/3 171 00 Praha 7 – Troja

Fantasztikus kifutók és tematikus házak vannak itt. A prágai állatkertet nagyon jól megtervezték! A turisták  legjobban a libegőt imádják, mert ennek segítségével felülnézetből tekinthetők át, az állatkert igen változatos domborzatai, s figyelhetők meg a különböző állatok. A libegő lanovka néven fut, és már messziről az állatkert domboldalain kiszúrhatják a járókelők, ugyanis feltűnően eltérő színű székekkel bír a lanovka. A libegő alapgondolata 1960-ban vált témává, és 1970-re már a kész tervek is megszülettek. Számtalan tesztnek vetették alá – megbízhatósági szempontokból is – és éles használata úgy igazából 1977-től számítható. Hozzávetőlegesen olyan 106 méter távolságot lehet vele utazni. Lassú tempóban halad, de pont ez benne a lényeg 😄 Viszont ezzel a lassú tempóval sem tart tovább a 106 méteres szakasz, mint 2 perc!

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük