Kézipoggyász méretek a repülőkön

Nem rég jöttem haza egy körülbelül egy hetes utamról, de a repülőtér már itt Budapesten (BUD) egy nagyon jó ihletet adott, ehhez a mostani cikkemhez, amit így visszatérésem alkalmából, ha úgy tetszik akklimatizálódásom céljából is mint könnyed, rövidebb iromány mutatnék be.

Az utasok között a kézipoggyászok körüli fejetlenség szemmel látható volt, hiszen senki nem volt biztos abban, hogy a gép fedélzetére egyáltalán feltudja e vinni, avagy mint csomagot kellene feladnia. A kézipoggyászokkal kapcsolatos ismereteknek, amely légitársaság függő, óriási szerepe van, hiszen egyes légitársaságoknál arra is van lehetőség, hogy úgy vásároljunk jegyet, hogy az nem tartalmaz a csomagtérbe beadható semmilyen csomagot sem (ezek az úgynevezett light opciós jegyek), ebben az esetben a kézipoggyásszal kapcsolatos paraméteri követelmények ismerete nagyon fontos. A leírásban csak a kézipoggyászokkal kapcsolatos információkat adom közre, hiszen ezek ismerete a legfontosabb, főleg egy S.O.S jellegű szituációban. A kézipoggyász lehetősége alapértelmezetten minden megvásárolt jegyben szerepelnek, előírt térfogat és súly tekintetében más-más feltételekkel. Amikor kézipoggyászok esetén a súlyról beszélek, s esetleg a fedélzetre felvihető második kisebb méretű táskáról is, akkor a súlyhatár alatt mindig az összsúlyt kell érteni. Illetve az összsúlyba természetesen az önsúly (kézipoggyász önálló súlya) is beleértendő!

A kézipoggyászok tartalma semmilyen 1 dl űrtartalmat meghaladó folyadékot nem tartalmazhat! Tápszer és baby étel, amennyiben kisgyermekkel utazunk, felvihető a fedélzetre.

Mivel cikkemet magyar nyelven írtam, főként magyar ajkú érdeklődők részére, így a teljesség igénye nélkül, kizárólag azokra a légitársaságokra fókuszáltam, amelyek a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérről (BUD) is indítanak járatokat!

Az Air France különösen Párizsba való utazásaim során, nagy kedvenc számomra, vagy ha távolabbi nyugati célpontra megyek, párizsi átszállással.

A kézipoggyász maximális mérete: 55cm x 35 cm x 25 cm (ebbe a méretbe bele kell érteni a kézipoggyász zsebeit is, fogantyúit és kerekeit is), valamint jelezném, hogy nem árt ha nem tömjük dugig a a kézipoggyászunkat, ugyanis ilyen esetekben a kézipoggyász térfogata megváltozhat, s akkor máris nem lesz megfelelő a fedélzetre való felvitelre, s ha alapértelmezetten a jegyünkben a csomagtérbe küldendő poggyász nem szerepelt, akkor bizony a helyszínen kell majd a súly szerint fizetni. A kézipoggyász és a kiegészítő kézipoggyász (pl. hátizsák) összmérete a 12 kg súlyt nem haladhatja meg.

A KLM esetén kézipoggyász mérete és súlya megegyezik teljes mértékben az Air France feltételeivel! Két kisméretű táska szintén felvihető, hogy egy kézipoggyász és hátizsák, csak szintén arra kell figyelni, hogy az összsúly meg ne haladja lehetőleg a 12 kg-ot. Ha valamivel meghaladjuk ezt a súlyt, igazából az ellenőrző személyzettől is függ, hogy mennyi fér bele számukra a méltányolásba. Például ha kiskorú gyermekkel vagyunk, általában valamelyest elnézőbbek szoktak lenni az átlagnál. Érdekességként írom le, hogy a KLM és az Air France követelményrendszere azért is annyira hasonló, mert a gépeik kiépítettsége sem nagyon eltérő, valamint hasonszőrű cégek, például a Flying Blue programot (törzsutaskártya is együtt viszik).

Álláspontom szerint a WizzAir esetében már egy kicsit vigyázni kell a kézipoggyász témában. Itt két külön kategória is létezik. Ingyenesen a fedélzetre kézipoggyászt maximum 40 cm x 30 cm x 20 cm mérettel lehet felvinni, és a súly összesen 10 kg lehet! A WizzAir semmilyen egyéb fedélzetre felvihető kiegészítő poggyászt nem engedélyez. Viszont itt is visszaigazolódik az, amit fentiekben is írtam, hogy a személyezettől is sok minden függ, mert nekem például a legutóbbi élményem egy máltai út volt, pont a WizzAir járatát igénybe véve, és bizony sok utast láttam, akik nem éppen 40 cm x 30 cm x 20 cm méretű kézipoggyászokat vittek fel. Igaz, az is elképzelhető, hogy megvásárolták a WIZZ Priority szolgáltatást, s abban az esetben már a kézi poggyász elfogadott szabványmérete 55 cm x 40 cm x 23 cm.

A Ryanair esetében a kézipoggyász mérete, amely ingyenesen a fedélzetre vihető, nem haladhatja meg a 40 cm x 20 cm x 25 cm méretet a súly pedig maximum 10 kg lehet. A kézipoggyászok tekintetében mondhatni a legvaskalaposabb társaság hírében áll.

Ez elég baráti úgy gondolom, mind térfogat, mind súly tekintetében 😀 A kézipoggyász mérete 56 cm x 45 cm x 25 cm és nincs súlyhatár. Egészen pontosan az a súlyhatár amit ez a térfogat befogadni képes. Második kisméretű kézipoggyász nem engedélyezett, erre figyeljünk! Az easyJet is a fapados légitársaságok gyöngyszemeit bővíti.

A maximális mérethatár kézpoggyászok esetén 56 cm x 45 cm x 25 cm és nincs súlyhatár, a British Airways esetén sem, hasonlóan az easyJet megoldásához. Viszont a British Airways lehetőséget teremt második kisebb méretű kézipoggyász felvitelére is, ebben az esetben 45 cm x 36 cm x 20 cm méretűek lehet.

A kézipoggyász mérethatára 55 cm x 40 cm x 23 cm lehet. Figyeljünk rá, hogy a súlyhatár az 8 kg, ami elég érzékeny egy pont, mert ezt a térfogatot azért kényelmesen el lehet látni ennyi súllyal. Lufthansa esetén kézpoggyászunkat megoldhatjuk második kisebb méretű táskaformával is, ekkor a térfogat maximum 30 cm x 40 cm x 10 cm lehet.

Alitalia kézpoggyászának maximális mérete 55 cm x 35 cm x 25 cm és a súlyhatár itt is alacsony, maximum 8 kg. Felvihető akár második kisebb méretű táska is, ezekhez térfogati tanácsok nincsenek, de értelemszerű, hogy egyik sem haladhatja meg a már ismertetett elvárást.

Az Aegean kézipoggyász mérethatára 56 cm x 45 cm x 25 cm a kézipoggyász maximális súlyértéke itt is csupán 8 kg. Második kisméretű táska felvitelét nem engedélyezi!

Az orosz légitársaság gyöngyszeme esetén 55 cm x 40 cm x 20 cm térfogatú kézipoggyászunk lehet, maximum 10 kg súllyal, és második kisméretű táska is felvihető.

Kézipoggyász mérethatára 55 cm x 40 cm x 24 cm és az összsúly 10 kg lehet. Második kisméretű táska nem vihető fel!

A kézipoggyász mérethatára 55 cm x 40 cm x 23 cm lehet, a kézipoggyász súlyhatára pedig 8 kg. Második kisebb méretű táska is felvihető.

A kézipoggyász maximális mérethatára a SAS légitársaság esetén 55 cm x 40 cm x 23 cm és az összsúly 8 kg lehet. Második kisméretű táska felvihető.

 

 

Kézipoggyász méret Swiss légitársaság esetén 55 cm x 40 cm x 23 cm és az összsúly szintén 8 kg.

55 cm x 40 cm x 20 cm a kézipoggyász térfogatának maximális mérete, és az összsúly 10 kg. Második kisméretű táska nem vihető fel!

Ez a lengyel légitársaság 55 cm x 40 cm x 23 cm térfogatú kézipoggyászt engedélyez 8 kg súlyhatárral és második kisméretű táska is mehet.

A kézipoggyász mérethatára 55 cm x 40 cm x 23 cm és az összsúly 10 kg lehet.

 

Szólj hozzá!