Canberra látnivalók

Canberra látnivalók, Ausztrália fővárosa!

ℹ️ Canberra látnivalók valahogy kevésbé kerülnek a köztudatba. Lehet azért is, mert sokan tévhitben vannak, és a híres 🔗 Sydney városát tekintik az ausztrál kontinens fővárosának.

Nincs semmi csodálkozni való azon, hogy sokan megtévednek, mert ha egy igazi város fogalmát nézzük, és neonreklámokkal teletűzdelt üzletsorokat keresünk, esetleg magasabb házak, építmények tömkelegét, akkor Canberra esetén egy kicsit furcsán nézünk.

Pont azokat az ismertetőjegyeket mellőzi, amelyekről a köztudatban egy főváros formálódik.

|Canberra látnivalók| |Canberra pontos helye| |Canberra tömegközlekedés|

|Canberra szállás| |Kirándulástippek Canberra|

Az épületek itt inkább szétszóródva találhatók, teljesen beleolvadnak a nagyobb ligetek, parkok és hangulatos utcák rengetegébe.

Megfogalmazhatnám úgyis, hogy egyes országok fővárosaihoz képest évszázaddal előrébb járnak, mert egy nyugodt, relaxálásra tökéletesen alkalmas, sétáló fővárost teremtettek. Canberra nemcsak politikai szempontból főváros, hanem itt összpontosul a tudományos élet is.
Booking.com

📜 Canberra pontos helye, története

Egy – két évszázada a természet vad és eredeti formájában, gondozatlan legelők terültek el ott, ahol manapság a parlament, a minisztériumok és más középületek mutatkoznak.

A főváros története is, ahogy az ausztrál kontinens egyéb településeinek múltjából előjövő sztorik alapján már megszokhattuk, a fegyencek témájára vezethető vissza. A régmúltból John Macpherson neve tűnik fel, aki ezt a mai fővárosi területet ajándékba kapta, mégpedig azért, mert a Fekete-hegységben elfogott egy szökött fegyencet. A másik érdekes név amely a történelem bugyraiból előjön, és szorosan Canberra megszületéséhez köthető, az Walter Burley.

A nemzeti főváros helyének kijelölése

Az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején, párhuzamosan az aranyláz utáni időszakkal, két város indult meg brutálisan nagymértékű fejlődésnek: Sydney és Melburne. Sydney az Új-Dél-Walse, míg Melburne a Victoria gyarmat közigazgatási központja volt. Elültetődött hát a gondolat, hogy egy államszövetséget kellene létrehozni, amely keretén belül szükség volt egy szövetségi fővárosra is.

A versenytársak tehát ringbe szálltak a szövetségi főváros rangjáért. A ralit avagy a felek közötti vitát, az 1901. január 1-jével hatályba lépett alkotmány döntötte el a 125. paragrafusával, amely akként határozott, hogy a nemzeti parlament és a kormány székhelyét, mindenféleképpen a szövetségi állam tulajdonában lévő területen kell létrehozni. Ezt a területet pedig Új-Dél-Walse tartományaiból kell kiszakítani, minimum 100 mérföldnyi távolságra Sydney városától.

Az alkotmánynak való megfelelést, mint kerethatárokat szem előtt tartva, sokáig folyt a keresgélés, hogy mely terület lenne a legalkalmasabb a nemzeti főváros létesítésére. Ezt a döntést 1908. évben sikerült meghozniuk. Sydneytől 300 km távolságra délnyugat irányába, és 650 km távolságra Melburne-től, a Nagy-Vízválasztó hegység nyugati, szelíd lejtőjén, a hangulatosan kanyargó Molonglo (Molongolo) folyó két partjának környéke ideális helynek ígérkezett a főváros megalapítására.

Canberra látnivalók
A fotón a Burley Griffin-tó látható, amelyet a Molonglo folyó táplál! Kellemes rekreációs terület, különösen a vízi-síelés opciók miatt!

Fontos évszám itt még az 1911. január 1. mert ekkor alakult meg tulajdonképpen a közigazgatásilag önálló Ausztráliai Fővárosi Terület (Australian Capital Terriotory – A.C.T. – ezt az új nevét 1938-ban kapta, amikor is Federal Capital Territory -ról nevezték át). Ugyanebben az esztendőben egy egész kontinensre kiterjedő pályázatot hirdettek. A mai modern szófordulattal élve, tehát a tendernyertes mindenképpen az volt, aki a tervei alapján a nemzeti főváros legimpozánsabb arculatát ígérte. S itt értheti meg a Kedves Olvasó, hogy a fentiekben miért hivatkoztam Walter Burley nevére. A bíráló bizottság ugyanis eme fiatal és tehetséges építész tervjavaslatát fogadta el.

A fővárosnak már csupán egy névre volt szüksége!

Több ezer javaslat érkezett be. Egyes javaslatokat a fantázia szülte, egyes javaslatok pedig, már meglévő anyagból igyekeztek összeállítani az új nevet. A hozott anyag alatt azt értem, hogy ügye adva volt, a már ismert Sydney, Melburne, Adelaide, Perth, Brisbane, Hobart városok. Nos az egyik nagyon elmés, nemzeti főváros nevének szánt javaslat, ezeknek a városoknak az első szótagjaiból kovácsolódott össze: Sydmeladperbrisho.

A sors viszont úgy döntött, hogy mellőzi a mesterkélt dolgokat, és elveti a kitalált neveket. Micsoda szerencse, hiszen az említett javaslat eléggé kiejthetetlen 😉 Szóval a terület őslakók által megnevezett nevéhez nyúltak, ami gyűléshelyet jelent, így lett Canberra!

Közlekedés a fővárosban!

Szerintem a legegyszerűbb ha azzal kezdem, hogy Canberra repülőteréről busszal, miként lehet bejutni a város központjába. A repülőtér infrastruktúra szempontjából remek. Különböző transzfer szolgáltatásoktól kezdve, a tömegközlekedésig szinte minden alternatíva rendelkezésre áll.

Ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy például az egyes buszjáratoknál a hagyományos értelemben vett és megszokott fővárosok járataihoz képest, azt fogjuk tapasztalni, hogy sokkal ritkábban járnak. Ahogyan azonban hivatkoztam is már rá, Canberra inkább széttagolt, mintsem zsúfolt, ami azt jelenti, hogy minden messze van egymástól, tehát az autós kultúra az jóval nagyobb, mint a tömegközlekedés.

Buszjárat, amellyel eljuthatunk a városközpontba

A hármas számú busz a legkényelmesebb megoldás. Azonban jelzem, ha szeretjük a nagy sétákat és kényelmesen tudjuk a bőröndöt húzni, mindenféle megerőltetés nélkül, s épp nem a kis családdal a nyakunkban haladunk, akkor azért gyalogszerrel sem lehetetlen vállalkozás a reptértől a városközpontba eljutni (körülbelül másfél óra 7 – 8 km).

Ha a tömegközlekedés segítségével szeretnénk Canberra területét felfedezni, akkor nagy segítségünkre lesz a buszjáratokkal kapcsolatos információs anyag, amelyben láthatjuk a buszok útvonalait és az indulási időpontokat is. Nem járnak sűrűn, de garantáltan pontosan közlekednek: az összes autóbuszjárat és útvonal adatbázisa!

Canberra látnivalók

Canberra városi séták

Azt hiszem talán a parlamenti háromszög látképe, ami talán a legjobban vissza tudja igazolni az óriási terület széttagoltságát. Szóval minden messze van egymástól, de ettől függetlenül az utazás Ausztráliába projektünket megtervezhetjük úgyis, hogy több séta legyen benne, mint buszozás.

Parlamenti háromszög – Canberra, Ausztrália – ahol látható, a fontosabb gócpontok, milyen távolra esnek egymástól!

A fotón jól látható háromszögben több fontos intézmény is meghúzódik, amit mindenképpen látnunk kell. Ilyen a Parlament, a Nemzeti Könyvtár, a Nemzeti Galéria, de még lehetne sorolni Canberra nevezetességeit. A háromszög területe a Commonwealth és King Avenue, valamint a Burley Griffin-tó déli partjának egy részéből áll.

Canberra látnivalók feltérképezésére a legjobb kiállítás

Javaslom a National Capital Exhibition megtekintését (régebbi forrásokban Regetta Point Planning Exhibition néven találkozhatunk vele). Makettek, madártávlati képek, kitűnő fotók prezentálják a város hangulatát. A kiállítás ingyenes, mint ahogy a kultúra jegyében a legtöbb látnivaló megtekintéséhez sem kell Canberra területén jegyet vásárolni. Az itt megtekinthető digitális prezentációknak a világ ismertebb nyelveire átfordítások érhetők el.

Egy érdekes szökőkút 

A Commonwealth Avenue hídja fele ha haladunk, rögtön a szemünk elé tárul, egy érdekes, hatalmas fémvázas földgömb. Ezen a földgömbön Cook kapitány föld körüli expedíciójának útvonalát tekinthetjük meg. A földgömböt, valamint a hozzátartozó ízlésesen kialakított szökőkutat Ausztrália felfedezésének kétszáz éves jubileuma alkalmából létesítették. A szökőkút igazi érdekessége, hogy mintegy 100 méter magasra lövi fel a vizet, s ezzel egy időben hozzávetőlegesen 6 tonna víz kerül a levegőbe.

Hajókázás a Griffin tavon!

Városi sétánk pihenéseként érdemes utána nézni a Griffin-tavon lévő hajókázási lehetőségeknek is. A kirándulóhajók az Acton-félsziget nyugati partjától szoktak indulni.

A Lake Burley Griffin Cruises néven futó szolgáltatás 20172018 és 2019-es esztendőkben, minden tekintetben elvitte a pálmát, s a TripAdvisor a közösségi visszajelzések alapján is úgy ítélte meg, hogy megérdemli a kiválósági tanúsítványt. Persze a hajókázásra nem ez az egyetlen lehetőség, de ez az ami olyan Nr1 kategóriába sorolható. Környezetkímélő csendes (elektromos) hajókkal működtetik a szolgáltatásukat. Mindenféleképpen érdemes előzetesen az indulási időpontokról érdeklődni, mert elég ritkán járnak!

Ausztrália Nemzeti Könyvtára

Ha a Commonwealth Avenue hídjáról balra letérünk a King Edward Terrace-on tárul elénk, Ausztrália Nemzeti Könyvtára. Ez a hatalmas, szemünkkel jól látható, ötemeletes téglalap alapú terület, Canberra egyik építészeti nevezetessége. Nagyon is attraktív a teljes magasságig felnyúló bejárati csarnoka.

A hely jellegzetessége, hogy itt több mint egy millió könyvet tartanak nyilván. Amellett tehát, hogy nagyon felkapott turisztikai látványosság, a helyiek számára, igazi kulturális központ. A fellelhető könyvek mellett, itt került összegyűjtésre az eddig Ausztráliáról rajzolt térképek, muzeális értékű fényképek. Rengeteg a kontinenssel releváns kéziratgyűjtemény is itt fellelhető, mint például James Cook kapitány eredeti naplója, vagy a balszerencsésnek mondható Burke-Wills-expedíció jegyzetei. Természetesen a könyvtár megtekintése, díjtalan 🙂

Az ausztrál Parlament

Ausztrália fővárosának, Canberra parlamentje, ahogyan ma is kinéz!
Ausztrália fővárosának modern kinézetű parlamentje, ahogyan napjainkban is kinéz.

Nos igen, nem vitték túlzásba. Mindenki oszthatja a nézetemet, hogy a fentiekben taglalt könyvtár, elragadó kinézete után, maga a Parlament, gyarmati időkre emlékeztető, fehér cementtel bevakolt, egyszerű kétszintes háztömbnek látszik. Ez viszont szerintem nem is baj! Talán jobb is, ha a politikai elit az ideje legnagyobb részét a legszegényesebb kivitelezésben tölti. Egy normális világ felfogása alapján a politikai tisztségek, egyszerű népszolgálatot kellene, hogy jelentsenek mindenhol! Nem biztos tehát, hogy azon országok a követendők a politikai tisztségekkel kapcsolatos kultúrák terjesztése témájában, amelyek például templomokban kodifikálnak, a parlamentben meg imádkoznak 😉

A szövetségi parlament üléseit 1927-ig Melbourne-ben tartották. 1927 és 1988 között Ausztrália parlamentje az Ideiglenes Parlament Házában ülésezett, amely ma „Old Parliament House” néven ismert.

Az Ausztráliai Háborús Emlékmű

Az Anzac Parade északkeleti végén található. Hasonló megemlékezést tölt be mint mondjuk Budapesten a Hősök Tere, de azért a látvány ami fogad, némileg eltér attól. Ez egy bizánci stílusú, kereszt alaprajzú épület, a közepén alacsony rézkupolával.  Ez egy hősök emlékére emelt templom, hadtörténeti múzeum, valamint háborús művészeti galéria egyben.

A nemzeti háborús emlékmű gondolata már az I. világháború eseményei után megfogant.  Sok dokumentumot és fegyvert gyűjtöttek össze, amit éveken át csupán tároltak. Az emlékművet valamikor 1941-ben vitelezték ki, az időtájt, mikor azért az ausztráliai főváros építése és fejlesztése körüli huzavona is zajlott. Ez kicsit késleltette is a kivitelezést. Mire ez a kivitelezés megtörtént, Ausztrália is belecsöppent a II. világháborús eseményekbe. A hősi halottak száma és az új háborús dokumentumok megduplázódtak, ez ösztönözte a városvezetést az építmény kibővítésére. Az újjáépítési munkálatokat 1971-ben fejezték be, amikor is a belső kiállítási tér 13 000 négyzetméterre növekedett.

A japán tengeralattjáró a hadimúzeumban!

A belső hadimúzeumot érdekes kiállítás egészíti ki. Ennek a legnagyobb darabja egy japán tengeralattjáró, de számos ágyút, és más hadieszközt is az arzenál részévé tettek. Ez volt az a tengeralattjáró, amely 1942-ben a II. Világháború ideje alatt megtámadta Sydney-t.

City Hill mint a polgári városközpont

Itt minden egy közepes vidéki város centrumának látszik. A Civic Square is ezt tükrözi, amit a város szíveként tartanak számon.

A tér közepén szökőkút vize csobog, a két szemközti oldalát pedig néhány emelet magas hivatali épületek töltik be. Az egyik ilyen épület előtt áll Ethos szobra, amellyel alkotója, Tom Bass a közösségi szellemet kívánta sugározni.

A tér City Hill felőli oldalán épült fel Canberra színházi központja, a Theatre Centre, amely két épülettömbből és az azokat összekötő folyosóból formálódott egységgé.

A tudományos központ az egyetemi negyed környékén van. Ha meglátogatjuk az Anatómiai Intézetet, akkor már be is léptünk az egyetemi negyedbe.

A City Hill területén hozták létre Ausztrália központi nemzeti egyetemét (National University of Australia), 145 hektáros területen. Érdemes még az egyetemi negyed nyugati peremét is bejárni, mert Canberra egy igen hangulatos botanikus kertje található itt. Ez a botanikus kert elsősorban tudományos kutatási és oktatási célból létesült, szóval nem annyira piknik övezet.

Canberra szállás

Canberra területén változatos stílusú, szép hotelek vannak, elég kedvező árakon, rugalmas lemondási lehetőségekkel. A **** kategóriába tartozó hoteleknél is megesik, hogy rendelkezik saját, kisebb úszómedencével. A Novotel Canberra Hotel például egy nagyon tiszta, rendezett és igényes hotel, s az árak egyáltalán nincsenek az egekben, éjszakánként 30 ezer forint alatt, elég nagy sikerrel befoglalható.


Hotel, apartman és egyéb szálláshelyek Ausztrália fővárosában : 🔗 Canberra

A szállodaszövetség már 2019-ben intenzíven törekedett arra, hogy a jövőben a turizmus még inkább fellendüljön. Ebben az esztendőben az Ausztrál Hotelszövetség (Australian Hotel’s Association) azt jósolta, hogy Canberra területén a rendelkezésre álló akkori hotelszobák száma (6,600) legalább 30 százalékos bővülést fognak elérni, s az optimista jóslat 8,800 elérhető és online foglalásra kész hotelszobát jelzett.

Canberra látnivalók déli része

Ausztráliában rengeteg a látnivaló, s ez igaz Canberra és annak vonzáskörzetére is. Teljességre, ha szeretnék sem tudnék törekedni.

Viszont két fővárosi látnivalót még megemlítenék, amelyek elég távol fekszenek a központtól, s egymástól is, így az autóbusszal való közlekedés elengedhetetlen lesz!

A Capital Hill külső körétől (State Circle) az Adelaide Avenue, a Kent Street és a Dension Street vezethet el bennünket az Ausztráliai Királyi Pénzverdéhez (Royal Australian Mint), s ez a Deakin nevű városrészben található. Itt egy nagy üvegablakon keresztül lehet megfigyelni, hogyan készülnek az ausztrál pénzérmék. A numizmatika iránt érdeklődők számára mindenképpen egy kincsesbánya.

Szintén a Capital Hill külső körétől a Melburne Avenue vonalvezetésével a Red Hill Drive juttat el minket a Vörös-domb, azaz Red Hill nevű kilátóhelyre, amely a maga 722 méter magasságával pompás panorámaélményt nyújt 🙂 A fotó a kilátást mutatja a Red Hill tetejéről, az egyik ottani kávézó és étterem látószögéből.

Kirándulástippek címszavakban

Ha kizárólag csak a városcentrumra koncentrálunk, akkor sok természeti kincsről, remek kirándulásra alkalmas terepről maradunk le. Nem tudok hát úgy elbúcsúzni cikkemben, hogy egy – két érdekességre fel ne hívnám a figyelmet!

Cikkem elején, a nemzeti főváros helyének kijelölése résznél megemlítettem a Nagy-Vízválasztó hegység nevét. A fővárosi terület határait úgy jelölték meg, hogy azok vízválasztó hegygerinceket követnek. A Nagy-Vízválasztó hegység, sok érdekes irányba enged betekintést. Nyugaton a Brindabella és Bimberi, délen a Boboyan, míg keleti irányból a Clear Range keresztezi a fővárosi területet.

Nagyon szép hegyhátak vannak erre, általában olyan 16001750 méter magasságig emelkednek.

  • Kirándulásunk célpontja lehet a Cotter rezervátum (Cotter Dam melett)
  • Kedvelt kirándulóhely az 5000 hektáros  Tidbinbilla Nature Reserve (természetvédelmi terület – Canberrától 40 km távolságra délkeleti irányban)
  • Utazási tervünkbe vehetjük a Kosciusko Nemzeti Parkot, amely Ausztrália legmagasabb hegyvidékén van, s ahova a legjobb kiindulópont a cikkemben szereplő nemzeti főváros, Canberra.
📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn,

Szólj hozzá!