Perth látnivalók

Perth látnivalók

Perth látnivalók is megér egy misét, mert Ausztrália nemcsak a mesés Sydney látnivalók álomszép helye, amiről sokan egyébként azt hiszik, Ausztrália fővárosa. Ez mindig megmosolyogtat 😉

Perth látnivalók, utazási tippek – Nyugat-Ausztrália

|Perth látványosságok| |Tömegközlekedés| |Perth akciós szállások|

|AMP torony| |Perth külvárosi látnivalók|

Ez a kontinens csodálatos természeti adottságokkal rendelkezik. Számtalan lehetőségei közül, ezúttal Perth látnivalói közé kalauzolnám Kedves Olvasóim, akik már alig várják, hogy az ausztráliai kontinens megnyissa ismét kapuit a turizmus előtt.
Booking.com

Perth földrajzi adottságai

Nyugat-Ausztrália államai közül a legnagyobb kiterjedésűnek számít a maga 6,417,9 km2 területével. A geológusok aspektusából nézve Nyugat-Ausztrália a kontinens ősi magjának számít. Alapzatát pedig tekintélyes történelmi múltra visszatekintő három-négymilliárd éves kőzetek alkotják. Ennek az óriási térségnek a nagyobb része sík terület, s csupán 300-400 méterrel emelkedik a tengerszint fölé.


A földrajzi adottságok voltak a népvándorlás kiváltó okai!

Annak idején, földrajzi adottságaiból adódóan Perth népessége fejlődött a leglassabban. A kedvezőtlen éghajlati feltételek ugyanis nem vonzották kellőképpen a telepeseket, mert hiányolták a legelőket és a megművelésre alkalmas területeket. Nagy részük átvándorolt Kelet-Ausztráliába, s ezt bizonyítja az 1881-es rendelkezésre álló népességi adat is, amikor az egész kontinens lélekszámát vetjük össze a Nyugat-Ausztrália térségével. Ez időtájt az egész Ausztrália, olyan 2,3 milliós népességgel büszkélkedett, s mindeközben a Nyugat-Ausztrália térsége csupán 30 ezer lakost számlált. Napjainkban a legutóbbi 2018-as felmérések alapján, Perth populációja 2,059,484 főt jelent.

Perth látnivalói A szóban forgó metropolisz nagyobb része a Swan folyó parti síkján fekszik. Ezen a képen épp a partvidék egy jellegzetes nagyobb méretű vízimadara látható, a fekete hattyú, a háttérben pedig Perth lenyűgöző látképe.

Perth látnivalók részletesebben

Mielőtt elkezdenénk bolyongani, esetleg céltalanul a városban, az 55 William St, Perth WA 6000, Ausztrália cím felkeresését javaslom, ugyanis ezen a helyen korrekt eligazítást kaphatnak a turisták, nemcsak Perth tekintetében, hanem a környékbéli felkapottabb desztinációk vonatkozásában is. Ez a hely nem más mint a Western Australia Visitor Centre.

A közlekedésről summázva

Perth, mint az Ausztrál kontinens nyugati kapujának, közvetlen légi és tengeri összeköttetése van a tengeren túli országokkal. A nemzetközi repülőtere és az Indiai-óceánra nyíló kikötője, kényelmesen fogadja az Európából és Ázsiából érkező utazó tömegeket.

Tömegközlekedés - Perth, Ausztrália

A repülőtér jelentős forgalmat bonyolít le

Az Airport Perth nemzetközi repülőtér, elég jól fel van szerelve és teljesen egyszerűen áttekinthető az elrendezése. A repülőtér körül a Bus Route 40 és a Bus Route 380buszjáratokkal kényelemesen vehetjük az irányt a legtöbb célpont felé. Annak érdekében, hogy megértsük a 380-as járattal milyen útvonalat is járhatunk be, illetve egyúttal beszerezhessük az aktuális menetidőket is (schedule) a legjobb ötlet ha meglátogatjuk, a kormányzat rendszeres frissítése alatt működő https://www.transperth.wa.gov.au/ linket.

Perth-nek kitűnően szervezett tömegközlekedése van, amelyet a Metropolitan Transport Trust (MTT) irányít. Magába foglal mindent. Autóbusz és komphajók járatait, helyiérdekű vonatokat.

Szálláshelyek

Szerintem az ideális szálláshely megtalálása nem nehéz feladat, csak sok kritériumot kell figyelembe. Nem árt ha rögtön nem a szállás kiválasztásával kezdjük, hanem úgy, ahogyan egy utazást illik megtervezni. Álljon össze a fejünkbe a kép, hogy milyen dolgokat szeretnénk Perth területén, vagy annak környékén megnézni. Valójában ebben a cikkemben ehhez is szeretnék egy kis ihletet adni.


Keress akciós szálláshelyekre: hotelek, apartmanok, panziók, itt : 🔗 Perth

Ha már megvannak a főbb desztinációk, akkor érdemes a fenti szálláskeresőt használni.

Alkalmazzuk a globális szálláskereső szűrőfeltételeit is!

Nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy a keresőnek a szűrőfeltételeit szakszerűen alkalmazzuk, hiszen egy szálláshely lefoglalásakor sok szempontot érdemes figyelembe venni. Például teljes ellátás legyen -e, vagy az árban csak a reggeli szerepeljen. s mindeközben a globális szállásfoglaló rendszer árait is érdemes összehasonlítani, ne ragadjunk le rögtön az első ajánlatoknál 🙂

Utazási tervünktől függ tehát, hogy milyen hotelt választunk. Ha olyan nevezetességek, mint a St. Mary’s Cathedral és a The Bell Tower iránt érdeklődünk, akkor a Pensione Hotel Perth egy remek választás lehet.

De hát ügye ez egy nagyon egyszerű kritérium volt, s aligha hiszem, ha az ember a Föld bolygó felét átutazza, hogy lássa ezt a szép kontinenst, akkor pusztán ez a két egyszerű példa lebegne a szeme előtt. Érdemes a hotelek széles választékában csemegézni.

Perth látnivalók a déli rész felől

Panorámafelvételeket szeretnénk? AMP Torony!

Akkor máris szedjük a lábunkat a William Street és a St. George’s Terrace sarka irányába.  Az idő múlása vicces jelenségekre képes, és például a kibertér keresői (mondjuk Google Maps) azt hinné, hogy kínaiul beszélünk, amikor szeretnénk megtalálni az Australian Mutual Provident Society elég nagy történelmi múltra visszatekintő biztosítótársaság székházát, s nem lesz segítségünkre. De az csak azért van, mert az új trend szerint bizony, most már jobban járunk ha úgy keressük meg, hogy A.M.P. Building, s látni fogjuk, hogy manapság a megemlítése egyszerűen AMP Tower.  Ez egy szép magas épület, ahol a földszinten jegyet tudunk váltani arra a liftre, ami felröpít a toronyépület legtetejére. Remek kilátóhely, ahonnan kényelmesen áttekinthetjük az egész várost.

Pontos címe

140 St Georges Terrace, Perth, Australia

Paraméterek

A torony magassága 131 méter, garancia tehát a tökéletes kilátásra.  Az építését 1972-ben kezdték meg, s a nagyszerű tervek alig három esztendő alatt meg is valósultak.

Rendszeresen sokan látogatják, nemcsak turisták, de erre már tervezéskor is számítottak, ezért a forgalom lebonyolítására 14 darab liftet iktattak be.  A belső terület elég tágas, bár nagyobb tömeg esetén, ügye minden relatív, de 29,800 m2 ami azért nem rossz!

A St. George’s Terrace egyébként egy széles sugárút, kicsit hasonlít a North Terrace-hoz. Ide telepítették Perth legfontosabb hivatalait, tudományos és művészeti intézményeit.

Mit jelent a torony tetejéről a látvány?

Nem olyan egyszerű leírni, mint ahogy gondolnánk. Százéves barokkpaloták, vörös téglából épült gótikus templomok váltogatják egymást a sok helyen magasba kapaszkodó üvegkolosszusokkal.

A Government House

A királynőt képviselő kormányzó hivatalos rezidenciájaként emlegetett. Neogótikus épület, amely 1859 és 1864 között épült. Egy kis brit beütés jellemzi, mert kísértetiesen hasonlít a londoni Tower épületére.

Címe: 13 St Georges Terrace, Perth

A Perth Concert Hall

Ezt a helyet valamikor 1973-ban avatták fel, s ahogy a nevében lévő koncert szóból ráérezhetünk, ez a hely főként különböző művészeti előadások (például hangversenyek, operaelőadások) kulturális színhelye.

Címe: 5 St Georges Terrace Perth WA 6000

Hay Street Mall

 

Érdekessége,hogy innen hét árkádos utca nyílik. Az itt található leghíresebb árkádutca a London Court, 1937-ben létesített üzleti negyede. A fotón egyébként pont a London Court bejárata látható. Érdemes itt megfigyelni a remek fafaragványokat, a kovácsolt vasmunkákat, és az üzleti dekorációk széles választékát.


Az utca egyik végén Sir Walter Raligh, a másik végén pedig Dick Whittington szobra díszíti a teret. Több toronyóra is van ezen a környéken, de az egyik egy igazi érdekesség, mert a londoni Big Ben kicsinyített mása.

Itt a közelben megleshetjük még a William és a Hay Street sarkán a Wesley Church-öt. Ez egy metodista templom, amely R. R. Jewell tervei szerint épült. Ezt a templomot, a hűvösségén túl, amely az Ausztrál napsugárban igencsak aranyat ér, érdekessé teszi még a világos színű és sötétbarna téglák váltakozása.

Her Majesty’s Theatre

Innen tovább haladva a Hay Streeten nyugat felé, a Milligan Street sarkán látható az Őfelsége Színháza, ami azért is érdekes, mert egy csipet építészeti kultúrát kapott Ausztrália, Magyarországtól, hiszen Ybl Miklós tervei alapján a századfordulón került kivitelezésre. Annyira becsben tartották, hogy 1979-ben államköltségen felújították.

A belváros északi része

  • A Wellington Street-en van a vasútállomás, illetve a központi autóbuszpályaudvar.
  • Szintén a Wellington Street-en van a szórakoztató intézmény, Entertainment Centre.
  • A Beaufort Street-re néző oldalon megtaláljuk a nyugat-ausztráliai állami Art Gallery-t.
  • Az említett Art Galleryközvetlen közelében, de a Francis Street-i oldalon van a Western Australian Museum, amit eredetileg fegyencekkel építtettek börtönnek az 1850-es években.

A belvárostól délre haladva

A Swan folyó partján a Mount Eliza lankás dombságán csalogatja magához a pihenni vágyókat a King’s Park. Ezen a vidéken a vad, eredeti természet, de már a civilizáció modern jegyei keverednek egymással. A hozzávetőlegesen 1000 hektáros területen meghagyták az eredeti fás növényzetet, a folyó felőli részen azonban már látszik a civilizált kezek lenyomata. Itt található pár botanikus kert, szobrokkal, szökőkutakkal, még mesésebbé varázsolva az amúgy is szép vidéket.  A szökőkutakat az úttörő nők tiszteletére létesítették (Pioneer Women’s Memorial Fountain).

A park magas folyóteraszán helyezték el a Háborús emlékművet (War Memorial), s erről a pontról nemcsak nappal csodálatos a nyüzsgős város feledhetetlen panorámája, hanem éjszaka is érdekes jelenséget produkál, ahogy a közlekedési csomópontok labirintusában a közlekedő járművek világításai, mint ezernyi ékszerek fényévé kovácsolódnak össze.

A külvárosi látnivalók nevezetességei

Az egyes látnivalókról külön – külön is egy könyvet lehetne kiadni. Az én blogomnak viszont az a célja, hogy értékes ötleteket adjon. Szeretnék hozzájárulni az idő minél optimálisabb kihasználásához, ha már ezen a szép kontinensen vagyunk. Éppen ezért az érdekességekről inkább felsorolásszerűen, címszavakban szeretnék beszélni. Az említésre kerülő lehetőségeknek a lehető legaprólékosabban utána lehet nézni, azokban az ingyenesen hozzáférhető kiadványokban, amelyek a fentiekben már általam említett Western Australia Visitor Centrekínálatában fellehetőek.

  • Yanchep Nemzeti Park (Perth-től való távolsága 50 km, a tengerparttól pedig 4-5 km).
  • John Forrest Nemzeti Park (alig 25 km távra van Perth-től, kényelmesen megközelíthető).
  • Három mesterséges tó vidéke – tanulságos és egyben nagyon kellemes kirándulásokat jelent a Darling Range-ben létesített völgyzárógátak és víztárolók felkeresése. A Mundaring Weir gátja 40 kilométerre van Perth központjától. Régebben itt a vízmű rendszer gőzképes szivattyú alapon működött, amit 1955-ben modernizáltak, aminek következtében viszont a régi rendszer, egy turisták számára is attraktív emlékmúzeummá vált.
  • Yalgroup Nemzeti Park – ez már olyan 70-80 kilométeres távolságban van Perth-től a déli irányban. A nemzeti park a tenger és a Lake Clifton közötti területen helyezkedik.

Rottnest Island 

A külvárosi látványosságok közül kiemelném ezt a területet. Részben azért is, mert a helyiek egyik legkedveltebb hétvégi kiránduló helye. Olyan mint számunkra a Margit Sziget, csak ez a terület jóval nagyobb, 19 km. Másrészt pedig azért, mert úgy gondolom ez a hely alap látnivaló. Szinte kötelezőmegnézni. Fremantle-től 16-18 kilométerre van az Indiai-óceán tengerében, cserjés bozót fedi. A mészkőre települt legmagasabb dűnék sem haladják meg a tengerszint feletti 25 métert. A sziget nyugat-keleti hossza 11 km, legszélesebb részén az átmérője 5 km, a területét a fentebb írtam.

Érdekes a háttértörténet is

A sziget elnevezésének sztorija

A sziget neve a holland Williem de Vlamingh kapitánytól ered. Ő 1696-ban vetődött erre. Hogy is mondjam csak a kapitány urat első nekifutásra nem nagyon győzte meg a látvány. Irtózatosan utálta a patkányokat, s arra lett figyelmes, hogy a szigetet övező bozót tele van óriási patkányokhoz hasonlító állatokkal, s azok fészkeivel. Innen is kapta a sziget a nevét, ami magyarra átfordítva patkányfészket jelent.

A valóság szerint a szigetet benépesítő legjellemzőbb állat

A fotón látható állatok nem patkányok, hanem Quokka a nevük. Ausztrália fotogén állatai közé tartoznak. Imádnak pózolni 🙂 Ezek az állatok a világon egyedül itt találhatók. Nagyon barátságosak és nem félnek az emberektől. Az állatokra ezt a nevet a helyi lakosok adták. A zoológusok pedig a vallabi-félék közé sorolták őket. Tudni kell róluk, hogy az erszényes állatok közé tartoznak. Sajnos volt egy időszak, amikor ezeket a cuki állatokat gyakorlatilag mészárolták. Már már a kihalás szélén álltak. Szerencsére a gondviselés megmentette őket. Ausztrália időben észbe kapott, és védelembe helyezésüket rendelte el. Meglehetősen elszaporodtak, szerencsére a múlt ellenére sem félnek az embertől. Rendszerint csapatostul környékezik meg az embert, és tudtunkra adják, hogy szívesen veszik, ha megosztjuk velük elemózsiánkat.

A 20. század végén és a 21. század elején egész Perth területén a gazdaság nagy fejlődésnek indult. Például a bányaipar több, időszakos fellendülése nyomán, ami Perth-t az államban és annak környezetében működő, több nagy bányavállalat regionális központjává tette. Ezért is szoktak rá úgy hivatkozni, mint Nyugat-Ausztrália fővárosa. Itt található az állam Parlamentje és a Legfelsőbb Bírósága, valamint a kormányzói palota. Perthnek mediterrán éghajlata van, tehát egész évben kiegyenlített, de nyáron forró. Csapadék is többször előfordulhat!

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn,

Szólj hozzá!