Dubrovnik látnivalók

Dubrovnik városnézés

Dubrovnik város és Neretva megye hivatalos zászlaja
Dubrovnik területén sok minden érdekesség található.  Azért írok róla, mert ezen a helyen akadtam össze, így Horvátország vonatkozásában a legkevesebb honfitársammal.

|Dubrovnik vonattal| |Dubrovnik vár|

| Tengerparti szállás Dubrovnik|

|II. Világháború – történelmi lecke: RIP az áldozatoknak|

Remélem tudlak inspirálni, és a jövőben a magyarok előfordulási aránya Dubrovnik körzetében változni fog 😉
Booking.com

A magyarok többsége nem megy el eddig a célpontig!

Dubrovnik a térképen közel MontenegrohozHorvátország legdélkeletibb csücskéről beszélünk, mely szoros szomszédságban áll Montenegro területével. Igazából nem tudom megérteni, hogy így 2021-ben miért voltak ilyen kevesen ott a magyarok. Alapvetően azt eltudom fogadni, hogy elég messze van, és a legtöbb család, Horvátország hazánkhoz közelebbi célpontjait nézi ki.

Ugyanakkor a 2021-es esztendő a globális Covid-19 féle böszmeség tárgyában már a nyárelő időszakban pont úgy alakult, hogy Szerbia és Montenegro voltak elsőként azok, amelyek nemhogy oltást, de szerencsére még az egyéb járulékos PCR vagy teljesen felesleges rapid teszteket sem kérték!

Nagyon sok visszajelzést kaptam arról, hogy sokan pont emiatt desztinációjuknak Montenegro térségét szemelték ki!

Onnan pedig igazán nem kell sok belátogatni Dubrovnik területére, főleg azután, hogy Horvátország is a saját jól felfogott gazdasági érdekének megfelelően a mainstream média riogatásaival ellentétben, magasról tett az egész Covid történetre 😀

Dubrovnik vonattal

Ha nem kempingezni szeretsz és nem lakóautóval érkezel, hanem a hoteleket, panziókat részesíted előnyben, akkor esetleg kényelmes választás lehet a vonattal való érkezés is. Vonattal Dubrovnik és Budapest között!

Látnivalók Dubrovnik környékén

Dubrovnik - kikötőváros

Ez egy kikötőváros és két elkülönült részből áll. Az egyik része az óváros, sok történelmi érdekességgel, s jelen publikációmban, a fotókkal inkább erre irányítanám a figyelmet.

A város védőszentje Szent Balázs

Szent Balázs - Dubrovnik

Az Ő szobraival lépten nyomon összetalálkozhatunk a városi séta ideje alatt. Érdekessége, hogy miután püspökké választották, valamikor 300 környékén a legenda szerint visszavonult egy magányos hegyi barlangba. Itt vadállatok őrízték, háziállatként engedelmeskedve számára. Nevét rengeteg legenda övezi. Szent Balázs halála, egy igazi vicces legenda. Állítólag kivégezték és abba a tóba kellett volna vetni, amelybe korábban keresztény asszonyokat fojtottak. Utolsó csodájaként áldást mondott a tóra és felszólította saját bíráit, hogy saját Istenükbe vetett hit ékes bizonyítékaként, kövessék őt a tó közepéig vizen járva. Követték őt, és vízbe fulladtak 😀

A továbbiakban ismertetésre kerülő Dubrovnik vár egyik bejáratának kapuja felett is Szent Balázs szobra néz le ránk, igen bölcsen. Igaz a cikkem első grafikai eleme is Őt ábrázolja, hiszen Dubrovnik és egész Neretva megyének hivatalos zászlaja is Szent Balázst jeleníti meg.

Dubrovnik vár

Jó nagy sétaélményt jelent, annyi szent! Hiszen 2 km hosszú, 25 méter magas, manapság dizájn elemként, a város szimbólumaként, a régebbi időkben pedig remekül funkciónáló védfalként szolgált a betolakodó ellenséggel szemben. A várfalak olyan XIV.XV. században kerültek kialakításra. Dubrovnik történelmi városfalainak történetéről itt bővebben is olvashatsz.

Szárazföldi látványeleme

Dubrovnik vár - a szárazföld felőli látkép

A tenger felőli mesés látképe a várnak…

Dubrovnik vár tenger felőli gyönyörű látképe
 

Dubrovnik vár szintén a tenger felől

…és kilátás a vár oldaláról

Dubrovnik várról kilátás

Az óváros hűen tükrözi a déli területek szűk utácskáinak hangulatát

Dubrovnik - hangulatos szűk utácskák egyike

 

 

Szerintem egy déli fekvésű városba sem tudunk úgy látogatást tenni, hogy ne vesznénk el a szűk utcácskák kavalkádjában. Az épületeket direkt egymáshoz közel úgy építik, hogy az árnyékolásnak kellő, érezhető hatása legyen.

 

 

Szálláslehetőségek Dubrovnik és környékén

Apartman, hotel, kisebb panzióktól kezdve minden kínálkozik, érdemes hát alaposan kutakodni és az alábbi linken keresztül a megfelelő paraméterezést beállítani!


🔗 Dubrovnik szálláshelyek klikk ide!

Azonban a Solitudo Sunny kempinget mindenképpen a figyelmedbe ajánlom

Igazából nem a kemping mániám és a szabadélet elve mondatja velem, csupán a megfigyeléseim. Amikor ott tartózkodtam, láttam szinte mindenki 1 max. 2 napra itt megszáll. De nem a kemping jellegzetessége miatt.  Ez a kemping inkább remek kiindulási pont akár gyalog, akár bicajjal Dubrovnik felé.

Érkezz lakóautóval, lakókocsival, sátorral, avagy preferáld a mobilházakat, ez a kemping tárt karokkal vár Rád!

 

Szerintem a kemping körül szép a partszakasz és van itt egy remek bár is 😉

Solitudo Sunny kemping egyik partszakasza, közelben Dubrovnik
A hídtól jobbra a hegyek, dombok mögött terül el Dubrovnik, ezért mondom bicajjal mindenképp közel van, de gyalogszerrel sem nagy kihívás!
Solitudo Sunny kempinghez közeli bár
Solitudo Sunny kempinghez közeli bár közvetlen a parton! Megjegyzem már a kemping területén kívül van, tehát hivatalosan nem a kempinghez tartozó bár.

Úszva, vagy csónakkal, a közelben lévő sziget egy érdekes kaland 🙂

A sziget neve Daksa!

Hogy a kemping témáját még érintsem kicsit, ajánlom a közelben lévő sziget meghódítását. Valójában ez egy történelmi érdekesség is, mint a romhalmazok közötti kalandozásom során rájöttem.

Daksa szigete közel a Solitudo Sunny kempinghez.

A daksai mészárlás áldozatai!


A daksai mészárlás a jugoszláv partizánok által ezen a szigeten október 25 -én és 27 -én történt, 1944-ben a második világháború alatt.

Miután a partizánok 1944. október 18 -án beléptek Dubrovnikba, sok dubrovniki polgárt letartóztattak. A partizánok ezen a helyen 53 dubrovniki állampolgárt végeztek ki tárgyalás nélkül, a mészárlás áldozatai között sok dubrovniki polgár volt, köztük egy pap, Petar Perica, aki a híres horvát „Zdravao Djevo Kraljice Hrvata” dalt is komponálta és dr. Niko Koprivica, Dubrovnik polgármestere.

2009 szeptemberében a horvát hatóságok három tömegsírban fedezték fel az áldozatok maradványait ezen a területen.

Az exumáció és a DNS -elemzés 18 személy személyazonosságát erősítette meg, míg 35 ismeretlen maradt.

2010. június 19 -én ezen a helyen a Daksa 1944/45 Egyesület tisztességes temetést szervezett a mészárlás áldozatainak keresztény temetése céljából.

Eme háborús bűncselekmény miatt a mai napig senkit nem állítottak bíróság elé!

Nos én csónakkal érkeztem a szigetre, most viszont búcsuzom. Ugyanakkor remélem sikerült kedvet csinálnom Neked ahhoz, hogy kicsit távolabbi horvát pontokra is ellátogass 😉

Daksa szigetére érkezés egy 34 éves gumicsónakkal :D

 

Horvátország rengeteg érdekességet és szigetet tartalmaz, a maga történelmi hátterével együtt. Daksa csupán egy a sok érdekes sziget közül, amelyek kalandos felfedezésekre várnak.

Én ugyan eveztem, ahogy a fotóról is sejtheted, de bérelhetsz akár motorcsónakot is, a Solitudo Sunny Resort körül van jó pár lehetőség, annyira nem is drága.

Böngészd tovább bátran írásaim, hiszen pár horvát kempingről publikáltam már!

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn,

Szólj hozzá!