Nápoly utazás | Inspiratív Kalauz

A nápolyi feeling

Ritkán fordul elő velem, amikor egy cikkemnek címet, talán a Magyar Anyanyelvápolók Szövetsége számára az egyik legelfogadhatatlanabb módon kreálok. Remélem feloldoznak vétkemért, de a nápolyi közeg lelkülete annyira közel áll hozzám, hogy ennél jobb címet az összeállításomnak, sokáig töprengve sem tudnék adni.Turisztikai szempontból megközelítve Nápoly eléggé komplex, én pedig litániával nem szolgálhatok, már csak a blogok praktikumának megtartása miatt sem. Mint mindig, most is az egyik legfontosabb célkitűzésem, hogy minél kisebb terjedelemben, a lehető legolvasmányosabban, Nápoly lelkének lényegi részére koncentráljak.

A kezdeti lépések Nápoly megismerése felé

Azt a közhelyet mellőzném, hogy Nápolynak milyen jó a fekvése, ezt szerintem már az egész világ tudja, hiszen agyon van hangoztatva. A fekvés csupán egy földrajzi adottság, de maga a természeti szépségének varázsa egy páratlan kincs,

aminek mindenki tanúja lehet, akinek lehetősége adatik például az Autostrada del Solén megpillantani a kétormú Vezúvot, s az alatta húzódó Golfo di Napolit, amely egy egész nagy alakban kibontakozó tengeri öböl, s annak peremén egy nagyon hangulatos már – már festői szépségű város képe bontakozik ki, igen ez Nápoly!  Köztudott én imádom a pálmafákat, a pálmafás sétányokat meg hatványozottan, s a partot a színes házsorokkal együtt, sok helyen ezek díszítik.

Az öblöt bal oldal felől a Posillipo nevű félsziget zárja. Ettől nyugati irányban helyezkedik el Procida és Ischia szigete, amely messziről kiszúrható a rajta elhelyezkedő hozzávetőlegesen 700 méteres Epomeo névre hallgató hegykúpja miatt. Biztonsággal állíthatom, hogy még a II. világháború idejében is a Nápolyi-öböl mesés panorámaképét a S. Elmo erődítménye zárta le, amelynek mindig elválaszthatatlan részét képezte, az addig igenis aktívan működő, a helyiek szerint igen egészségtelen életmódot élő, tehát rendszeresen pipáló Vezúv, amely gőzfelhőjével a Monte Somma 1132 méteres csúcsa melletti kráter feletti helyet jelenti. Körülbelül 1944 fele a város föld alatti morajai teljesen megszűntek, s a kráterből előtörő gőzfelhő sem volt többet tapasztalható.

Fontosabb, hangulatos városkák

Nápollyal szorosan összeépülve sorakoznak; Portici, Resina, Torre del Greco, Torre Annunziata.

Erre felé húzódik a Pompeji síkság, amiből déli irányba olyan 1400 méter magasra emelkednek ki a tiszteletet követelő Sorrentói-félszigetet betöltő hegyek, a Monti Latari.

Portici

Amikor Herculaneumba, a Vezúvra, vagy pedig Pompejibe utazunk ez az első városka a Vezúv alján és a tengerparton amit például a vonat vagy autó érint. Annyira összeépült Nápoly külvárosával, hogy még azt hisszük csupán S. Giovanni a Teduccióban vagyunk, a valóságban pedig már rég Porticiban járunk 🙂 A városka egyetlen nevezetessége a régi királyi palota az alacsony domboldalban terasszerűen kiképzett parkkal.

Resina

Valamikor a középkorban Herculaneum eltemetett települése fölé épült. Úgy igazából az 1631-es híres Vezúv kitörés után indult fejlődésnek. A XVIII. században elegáns nyaralók épültek a tengerpartján.

Torre Annunziata

Nápoly környékének legnépesebb, iparvárosa. Különösen híresek itt a spagetti-gyárak, ahol a tésztakészítéshez legalkalmasabb gabonából, a grano duróból készítik a tésztaféléket. Eme helység strand- és termálfürdői nagyon látogatottak.

Egy – két lenyűgöző fotó

Az éjszaka fényei Nápolyban

A San Francesco di Paola-templom

A római Pantheon mintájára készült eme remekmű. Ezt a templomot a nápolyi Bourbonok a család restaurációjának emlékére három évtizedes munkával építtették fel. A templom mélyen behúzódik a kolonnádok közé, a Pizzo-falcone dombjai alá. A történet egészen 1810-ig húzódik vissza. Napóleon tábornoka, Murat nápolyi király a domb rozzant házainak sorát akarta lezárni, amikor is az említett évben egy nápolyi építésszel, Leopoldo Laperutával dór oszlopsorokkal félkörben kolonnádot építtetett. Ahogy a fotón is látszik a Pantheon hatás nagyon dominál.

A Castel Nuovo

A Castel Nuovo és környéke esetén a hangulatot a kikötő teremti meg. A közelben három tér is található, a Piazza del Municipio, a Piazza Trento e Trieste, valamint a Piazza del Plebiscito, ezek a helyek foglalják magukba a város régi és új városközpontját. Érdemes végig csatangolni az egész területet, mert találkozhatunk Nápoly pompás középületeivel, s egész nap itt kavarog a kikötő város nyüzsgő forgalma. Megjegyzem a kúp alakú Vezúv is innen teljesen jól látható.

A Galleria Umberto, ahol a közelben található a híres Hotel Art Resort is!

Erre a területre nagyon jellemző a milánói inspiráció. A múlt század végén a vasszerkezetek még kuriózum számban mentek, s Milánóban a fenti képhez hasonló galériát építettek, s valójában ez a látvány annak a leutánzása. Ez a Galleria Umberto egy hatalmas vas és üveg egyben, s híres arról, hogy a II. világháborúig a városi polgárság találkozó helye volt.

Részlet a Sana Lucia negyedből

Ezt a negyedet nem véletlenül ennek nevezték el. Sokak számára számos dallam lehet ismerős, főleg Benjamino Gigli műsorszámai közül, mint amilyen például a Santa Lucia. A közkedvelt nápolyi dalok szülőhelye Nápoly eme híres negyede. De zengi még ez a hely a Chiaia és a Mergellina hangulatát is.

Az olasz fiatalságról

Az olasz temperamentum elég intenzív, pont ezért kedvelem őket, de ettől függetlenül ha buliról van szó, akkor nem az a hétköznapi nézet szerinti megközelítés alkalmazandó. Az olaszok egyáltalán nem disco őrültek, sőt azt kell mondjam, a házibulit, inkább előnyben részesítik, illetve a teljesen publikus szabad tereket imádják 😉

Egy jó tanácsom lenne, Nápoly utcáit járva! Nem árt ha az emberben amolyan Pavlovi reflex szerűen kialakul az, ha meghal egy motor hangot, akkor bizony markoljon rá a saját táskájára, vagy értékére mindenki 😀 Éjszaka nem érdemes egyedül járni sehova, ha mégis akkor a kivilágított főtereket ajánlom. Nápoly híres a drogkereskedelméről, így ezeket szinte mindenhol be lehet szerezni. Van egy vicces mondás, amely Nápollyal kapcsolatban terjedt el, miszerint akkor van tűzijáték, ha valaki fiának, vagy lányának szülinapja van, vagy ha megérkezett a friss drogszállítmány 😛

A nápolyiak közlekedéséről

Hasonlóan a legtöbb déli területhez a közlekedés autóval kaotikus. Nem indexelnek, és nem adnak elsőbbséget. A kocsik száguldanak, így a gyalogosoknak legkényelmesebb talán a szűk kis hangulatos utcácskák között haladva megközelíteni az áhított desztinációt.

Nápoly és környékének autóbuszközlekedése rendkívül fejlett. Nápolyban sok autóbusz közlekedik helyi járatként, legtöbbnek a végállomása a Piazza del Plebiscitón van. Az úgynevezett extraurbani-járatokkal távolabbi célpontokra is eljuthatunk.

A hajózás esetén szintén beszélhetünk helyi hajózásról és távolsági személyhajózásról. Előbbi a Beverello-molón  és a Via Caracciolo 10 előtt a Molo Esten bonyolódik le, míg utóbbi kikötője főként a Stazione Marittima a Molo Angioinón van.

Egy kicsit a gasztronómiáról

Sokan úgy gondolják Olaszország a Pizza igazi hazája ezért itt a legfinomabb. Szerintem ez egyáltalán nem így van 😉 Viszont a gasztronómiájuk központjában a tengeri egzotikumok állnak, s ebben verhetetlenek, ez engem mindig lenyűgöz.

Egyik kedvencem a garnélarákos tészta, ami könnyű és nem terheli meg a gyomrot, s elkészíteni is viszonylag egyszerű.

Szálláslehetőségek

Kapásból a 10 legjobb hotelek között tudom megemlíteni; Hotel Cristina, Hotel Palazzo Argenta … de mint mindig a legjobb ha a Nápolyba utazó maga keresgél a sok – sok rendelkezésre álló hotel között 😉

inspirator