Szálláshelyek Siófokon | Inspiratív Kalauz

Siófok a magyar tenger legelitebb helye lesz

Siófok a Balaton partvidék egyik legnagyobb városának számít. A turisták között már évtizedek óta az egyik legfelkapottabb hely. A magyar látogatókon kívül legszívesebben a németek és osztrákok jönnek hűsölni a magyar tenger nyújtotta övezetbe. A Balaton keleti oldalának déli részén helyezkedik el. Igazából Siófok területe megnevezésileg két részre osztható. Az egyik a Sió csatornától keletre fekvő hely az úgynevezett Aranypart, a másik pedig a nyugati irányban fekvő Ezüstpart.

Úgy érzem,  amellett, hogy kedvenc helyem Siófok, mindenféleképpen írnom kell róla, mert nagyon érdekes fordulatokat tartogathat a jövő számára, ami a turizmust illeti. Magyarországnak ez az a tava, amit mindig is megpróbáltak dédelgetni, hogy lehetőleg a külföldi turisták se szokjanak el. Az elmúlt időszakban azonban a hely küszködött a vendéglátóipari nehézségekkel, amely leginkább a munkaerőhiányban mutatkozott meg. Most azonban a 2030-ig szóló Nemzeti Turizmus Fejlesztési Stratégia, illetve a Siófok2020 Turizmusfejlesztési Programban megfogalmazottak, érdeklődésre sarkalnak engem is.

Úgy néz ki, hogy a város büszkélkedni fog, egyre több rendezvényturizmust érintő programokkal. Központi elemet fog játszani  az aktív- és sport turizmus, a családbarát turizmus és az ínyenceket is városba csalogató gasztroturizmus.

Siófok számtalan ponton találkozik, híres történelmi eseményekkel is. Például ez a város a helyszíne egyik híres írónk, Gárdonyi Géza, Hosszúhajú veszedelem című művének is.A már említett Aranypartot és Ezüstpartot, szinte a rendszerváltozás ’89 időszakáig visszanyúló klubok ékesítik: Flört the Club, Palace Dance Club, Orion bár, és a közismert Petőfi sétány szórakozóhelyei.

Siófokon az éjszakai csatangolások nagyon kellemesek. A különböző kereskedők, éttermek és borozóhelyek kavalkádjában szinte ellehet tévedni.

A szálláshelyek tekintetében igen széles a választék. Akinek van kedve kipróbálhatja a Zimmer Feri filmbe illő kalandokat is, s egy egy kertes házban gyakorlatilag a 80-as évek végét, 90-es évek elejének hangulatát idéző szobákba direkten befoglalhat. Jóllehet ezt a formát inkább a törzsgyökeres, már legalább 30 esztendeje folyamatosan vissza vissza látogató német turisták szokták igénybe venni, akik természetesen már – már baráti, családias kapcsolatban vannak, a vendéglátókkal is. De természetesen akadnak panziók, hotelek, a háromcsillagos kategóriától a négy-ötcsillagos kategóriáik. Élményfürdő és wellness központból sincs hiány!

A város körülbelül 105 km távolságra helyezkedik el Budapesttől és az M7-es autópályán keresztül kényelmesen megközelíthető.

Aki a borturizmust hozzám hasonlóan imádja, annak tudom javasolni a Siófoktól nem messze levő (9,6 km) Illés Gyula és Fiai borászatát, amely Siófok-Kiliti, Öreghegynél található. A Merlot és Cabernet Sauvignon szőlőkből készített boraik, a borvidék legelismertebbjei, és legsikeresebbjei közé tartoznak. Kipróbálható a borkocsonya is, csak aztán óvatosan 😀

Mit érdemes mindenképpen megnézni?

  • a siófoki víztornyot (Siofok Walter Tower)
  • javaslom a Bella Állatparkot (tevegelni is lehet)
  • Bebo Aquapark (kisebb gyerekeknek remek vízi élmény)
  • Siófoki Evangélikus Templom (azon különleges templomok egyike, ahol még érezni lehet a fa illatának hangulatát)
  • Kálmán Imre Emlékház
  • Szent Istvány király-kápolna
  • Ásványmúzeum, remek lehetőség, ha a város zajától egy kicsit elkívánunk szakadni. Gyönyörű sokféle ásvány, nagyon jó tájékoztatást nyújtanak, igazi élmény. Siófok központjában van, jól megközelíthető helyen.

 

 

inspirator