Magyarország rejtett helyei

A világ legjobb dolgai közé tartozik, amikor inspirációt tudunk nyerni azzal kapcsolatban, hogy a hétköznapok protokolljától, miként is tudnánk megszabadulni, s egy hétvégét legalább úgy eltölteni, hogy az tényleg ne hétköznap legyen. Nagyon sok esetben nem is mindig a társadalmunkban jelen levő akut pénzhiány az oka ennek, hanem nem egyszer fordul elő, az ötlethiány. Ezt látom akkor is, amikor a közösségi oldalak párbeszédeit vizsgálom. Ezek azok a helyek, ahol fűszerezek és fűszerezetté is válhatok 😉

Boldogkő vára

Ezt méltán Magyarország rejtett helyei közé sorolom, mert annyira nincs benne a köztudatba, hogy például a nagyobb szövegszerkesztők adatbázisába sincs benne, ennek a tulajdonnévnek az ismerete, és szépen piros hullámos vonallal alá is húzta nekem 😛 Ez már nekem épp elég jel, hogy tudjam, igen, jó nyomon járok, erről érdemes írni, mert tényleg rejtett kincs.

Nyilván, most már sokan kíváncsiak lehetnek rá, hogy hol van Boldogkő vára?! Ez egy középkorban épült vár, amely a Hernád folyó keleti oldalán helyezkedik el, egy hangulatos völgy részeként, Boldogkőváralja örökségeként. Nincs is olyan messze. Persze minden relatív, de azért megosztom a fontos információt, hogy mindenki lokalizálni tudjon.

Szóval, Borsod-Abaúj-Zemplén megyét kell elképzelnünk, s ezt a szóban forgó várat, mondjuk Miskolctól olyan 52 km távolságra kell mentálisan felírnunk magunkba. Boldogkőváralja egy kisebb községnek számít, Miskolctól észak-keleti irányba. A vár némi renoválásra szorult, amely részben EU támogatási forrásokból meg is valósítottak. Annyit a vár történelméről érdemes tudni, hogy a tatárjárás után, IV. Béla király ösztönzésére építették. Egyben Közép-Európa legnagyobb ólomkatona kiállítása is itt található.

Bory-Vár

Hogy a váraknál maradjunk, Magyarország történelme, kínál azért számunkra még látnivalót. Ennek a várnak a pályafutása, valamikor 1912 környékén kezdődött és szorosan Bory Jenő nevéhez fűződik. Ő egy híres építőművész, festő és szobrász volt egy személyben, aki tudását, Magyarország szolgálatába állította, s az akkor még nagyobb hatásfokkal működő oktatási rendszer keretében, segédkezett az egyetemi diákok fejlesztésében. Az építész, szobrász, néhány egyszerű munkással 1923-tól haláláig építette, bővítette, díszítette saját várát.

Azért bátorkodtam írni, az előző soraimban, hogy a Bory-Vár története 1912-ben kezdődött, mert ez volt az az év, amikor megvásárolta azt a körülbelül egyholdnyi területet, ahova később a várat felépítette. A vár egyik jellegzetessége, hogy hét torony díszíti, és a kazamatától a kilátótoronyig olyan 30 méteres a magassága. Ez a vár a Székesfehérvár melletti, Mária-völgyben található meg. A vár ötletéhez, mint művészeti alkotáshoz, a felesége is hozzájárult. A vár kertjében, Bory Jenő a saját maga által készített szobrokat helyezte el, ahol a magyar történelem nagy alakjai, hősei, dalnokai és királyai megtalálhatók. A vár pontos címe, 8000 Székesfehérvár, Máriavölgy 54.

A vár belsejében pedig, felesége festményei kaptak helyet! A vár természetesen ma is látogatható, másként nem is tudnék inspirálni vele, s a törvényes örökösök tulajdonába tartozik! Álláspontom szerint már pusztán az is megemelheti a vár eszmei értékét, hogy méltán hivatkozhatunk rá, hogy végre egy hely, amelyet a privatizáló, tolvajbanda, nem nyúlt le 😀

A Jakab-hegy

Főként azoknak ajánlom, akik nagyokat szeretnek kirándulni, hegyet, dombot mászni, s imádják a panoráma felvételek készítésének lehetőségét. A Nyugati-Mecsek legmagasabb pontjának számít, a maga 602 méterével. Pécs mellett található, egy Kővágószőlős névre hallgató Baranya megyei községben.

Nincs messze Harkánytól, s picit délebre a határtól, ahol már Horvátország található. Talán pont ezért lehetséges, hogy ennek a községnek a nevét horvátul is jegyzik, Kovasiluš. A Jakab-hegy mint természeti szépség mellett, maga a község is érdekes lehet, hiszen rengeteg történelmi múlttal rendelkezik. A községben találtak leleteket már a kőkorból származóan is, és megjegyzendő, hogy a bronzkorban valamint a vaskorban, a fölé magasodó Jakab-hegyen a Kárpát-medence egyik leglátványosabb földvára emelkedett. A 4. század és a 6. század is szintén kulturális lenyomatát meghagyta. A magyarok valamikor a 10. században jelentek meg, ezen a helyen.

 

Mit érdemes Jakab-hegy környékén megnézni?
  • Római villa és mauzóleumát
  • Sarlós Boldogasszony római katolikus templomát
  • Az őskori földvárat
  • A Jakab-hegyi pálos kolostort
  • Az Uránérc bányászati kiállítást

Rám-szakadékDobogó és Dömös alapjáraton, turisztikai szempontokból, egy felkapott helynek számít, a természeti szépsége miatt. A Rám-szakadék, e kettő között húzódik meg, 1 km hosszúságon. Közigazgatásilag Dömöshöz tartozik! Vadregényes, mert az itt kialakult szurdokvölgyre, járható turistautat is építettek, de azért az óvatosság és a figyelem nem árt.

A szurdokvölgy sziklafalai néhol elérik a 35 méteres magasságot is! Azért mondtam, hogy némi óvatossággal érdemes használni a turisták számára kialakított megoldásokat, mert például a kapaszkodók felújítására utoljára 2006-ban került sor, az erózió pedig dolgozik. Az útvonalak járhatóságát nagyban befolyásolja az időjárás is, így érdemes aszerint tervezni mindent. A hegy kőzeteit, vulkáni eredetű andezit alkotja.

A szurdokban, a keskeny falak között összességében 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a felfelé mászó turistáknak. Ahogy szűkül a völgy, kibontakozik a Rám-szakadék szinte leírhatatlan, festői szépségű, vízmosta sziklafalai, és csodálatos vízesései. Fölfelé haladva önkéntelenül magával ragad a szurdokvölgy páratlan hangulata.

Tapolcai-tavasbarlang

Szerintem ez a barlang nyújthatja itt Magyarországon a legnagyobb élményt. Kiemelném annak lehetőségét, hogy a barlangot, belül, szépen csónakkal be lehet járni 😉

A barlangban feltörő meleg víz van és a csónakázást legalább 300 méteren keresztül lehet élvezni. Tapolca az Veszprém megyében található, tehát azt is mondhatjuk, hogy a Balaton vidékének egy csodálatos ajándéka ez. A barlang teljes hossza 3280 m, ugyanakkor vannak akik még ezt az adatot is megváltoztatva arról számolna be, hogy a barlangrendszer teljes hossza 8700 m és a bejáratától számítva a mélysége 16 m.

Úgy hírlik, hogy Balaton felvidékének eme gyöngyszeme, egész évben várja a látogatókat.

Belépőjegyek a Tapolcai-tavasbarlangba

Mindenekelőtt a legfontosabb amit tudni érdemes, hogy 8300 Tapolca, Kisfaludy Sándor utca 3. címen található. Tehát aki szeretne magának, egy vadregényes kis csónakázást a barlang belsejében, az a szálláshelyek vonatkozásában is, Tapolca és közvetlen környékében gondolkozzon!

A jegyek árát, csak olyan általános jellegű információként adom meg, bár a cikk publikálása után, igyekszem rendszeresen csekkolni az általam közzé tett információkat, hogy aktuálisak -e még, hiszen idővel minden változik 😉

A jelenlegi lehetőség, egy felnőtt számára a 2.200 ft ellenében történő belépőjegy megvásárlása.

A megvásárolt jegyek az alábbi lehetőséget tartalmazzák;

  • a kiállítás megtekintését, szakvezetővel
  • csónakázást a tavasbarlangban
  • a látogatókra kötelezően vonatkozó balesetbiztosítás díját

Szerencsére azért nemcsak, a felnőtt kategória létezik. Sőt, teljesen pozitívak a jegyárak, mert szinte mindenre gondoltak, és tényleg turistacsalogatóan impozánsak.

A meghatározott feltételek alapján kedvezményre jogosultak, a diákok, nyugdíjasok, és a fogyatékkal élők is. Legutóbbi azt jelenti, hogyha MÁK kártyád van, akkor a belépőjegy ára, ugyanannyi lesz mint a 3-14 éves gyerekek belépőjegyének ára. A családi csomag, 2 fő felnőtt és 2 fő 14 év alatti gyermeket jelent.

Megyer-hegyi tengerszem

Ezt a jelenséget, mesterséges kezek kreálták, mégis természeti kinccsé, védendő területté lett nyilvánítva. Annyira értéket képviselő területnek tartják, hogy az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága vette szárnyai alá.

Mi az eredete, és hol lelhető fel?

Közvetlen Sárospatak városa felett helyezkedik el, a 324 méter magas Megyer-hegy tetején. Eredetileg itt egy malomkőbánya volt, tehát jelentős bányatörténeti és földtani szempontból is. A szorgos kis kezek ezt a bányaudvart a 15. századtól kezdve folyamatosan alakítgatták, majd mikor megszűnt mint bánya, akkor természetanya vette át az irányítást, s a kialakított meder, megfelelő helyül kezdett el szolgálni, az esővíz összegyűjtésére. A mélysége, egyes helyeken a 6,5 métert is eléri, és a víztükörtől számítva, a tavat körbevevő falak, 70 méter magasak is lehetnek. Ez a tengerszem a turisták kedvenc célpontja.

Szólj hozzá!