Novo Mesto, sokat bombázott mégis tündöklő hely | Inspiratív Kalauz

Novo Mesto látnivalók

Kellemes hangulatú városka Novo Mesto, Szlovéniában a dél-keleti részen. Jelentése új hely, nem mintha lenne értelme külföldi nevek, magyarra fordításának. Novo Mesto, Dolenjska centrumában helyezkedik el. A Cviček borok közismerten a Dolenjska vidékéről származnak. Ennek a bornak az a jellegzetessége, hogy ugyan ízletes, de mégis, nem túl jó minőségű szőlők összevegyítésével hozták létre egykoron. A várost kellemes borvidék és a Gorjanci-hegység övezi.

Novo mesto a Krka-folyó egyik hangulatos kanyarulatában épült ki és arról híres, hogy már a kőkorban is éltek ezen a vidéken emberek. Ez a Krtka folyó engem nagyon lenyűgözött, meg kisfiamat is, mert hihetetlen nagyméretű halak úsztak benne, amihez Magyarországon nem igen lehet az ember szeme hozzászokva, az itthon ismert vizek kínálatában.

Olyan régészeti örökségekkel rendelkezik, amelyet az egész világ számon tart. Például különböző kelta tárgyakat találtak a város egyes pontjain. Engem persze ez a város nem a régészeti csodái miatt nyűgözött le!  Nagyon sok hívő ember él a városba. Mondhatnám azt is, hogy kifejezetten a templomok városa, mert annyi templomot mint itt, még életemben nem láttam, 500 méterenként három darab. A templomok mindig nyitva vannak, talán éjszaka ha zárják őket maximum.

Leginkább az tetszett meg benne, hogy az antik és a modern kor jegyeit a város képe egyben tükrözte. Két vallási közösség is gyökeret vert a városban. 1472-ből a Ferencesek hagyatékaként köszönheti a város a Városháza mellett található Szent Leonard templomot. Pár száz évvel később a kapucinusok is otthonosakká váltak és kolostort is működtettek. 

Novo Mesto határát egy kicsit elhagyva a környéken 8 vár is várat magára, hogy az érdekfeszítő programokat kereső turisták felfedezzék. Úgy tapasztaltam, hogy a város bicikli barát, minőségi utakkal kiépítve.

Novo Mesto legszebb része, szerintem ez a meredek partszakasz. Én úgy fogalmaznám meg, hogy a város látványának bankja. A profi fotósok előszeretettel landolnak itt. Egyébként ez a megfogalmazás tőlem onnan is ered, hogy szlovénről magyarra átfordítva a breg, az bankot is jelent 😉

Szerintem pár napos kirándulásra remek, főleg ha az ember útban van Horvátország felé egy komplett nyaralás céljából, s csak úgy érdekességként útba ejti Szlovéniát, s annak ezt a mesés városát Novo Mestot.

A városban a turizmus él és virul, s a szálláskínálat is remek. Panzióktól kezdve a hotelek széles választéka fellelhető. Természetesen nem azt mondom, hogy heteket ellehet lenni itt ebben a városban, de egy – két napos csavargást, igazán megér!

inspirator