Róma látnivalók és utazási információk

Nagyon sok közmondás van, amely szájról szájra terjed, s valamilyen kapcsolatban van a történelem rögös útján keresztül Róma egykori szellemiségével, gyökereivel.

|Római látnivalók, nevezetességek| |Online szállásfoglalás| |Tömegközlekedés|

Minden út Rómába vezet

Különböző helyzetekre ezt manapság is elég gyakran mondják, de tényállás az is, hogy Róma a turizmus egyik felkapott városa. Globális történelmünk XII. százada alkotta meg ezt a mondást, több száz esztendővel miután a Nyugat Római Birodalom elbukott. 1175-ben egy teológus, méltó reputációra tett szert a Párbeszédek című könyvével. Ezt a könyvet Alanus ab Insulis írta, s kiragadnék belőle egy részletet, amihez Németh György fordítását használnám, aki írt egy érdekes cikket a Rubicon nevű történelmi folyóiratba.

Boldog a szegény, aki maga választotta szegénységét, hiszen útját félelem nélkül járhatja be, mivel nem les rá tolvaj és rabló.Ezernyi út vezette az elmúlt évszázadok során az embereket Rómába.

Amit Rómáról tudni kell

Legfőbb turisztikai látványosságai, érdekességei a Centro Storico központban sorakoznak. Ez egy kicsi történelmi központnak tekinthető, de hogy számokban, vagy valamilyen mennyiségben is érzékeltessem a területet, így azt mondhatom, hogy olyan néhány négyzetkilométeres területről van szó, amely az UNESCO világörökség részéhez tartozik.

Olaszország fővárosának, híres hét dombja:

  • Quirinalis
  • Viminalis
  • Esquilinus
  • Capitolinus
  • Palatinus
  • Caelius
  • Aventinus

A történelmi központi területeken kívül eső helyek, talán legizgalmasabb pontjai, és turista látványosságai, a katakombák.

Róma városának központja, olyan 24 km távolságra van a Tirrén-tenger partjától. Amikor a turisták Rómába érkeznek sokszor csak néznek ki a fejükből és nem értik, hogy miért él annyi, nem római Rómában?! Pedig eme csizma fővárosáról nem árt tudni, hogy minden a történelem során alakult ki, s nem véletlen a közmondás, amivel a Rómát ismertető leírásom kezdtem. Megtalálhatók itt szép számban románok, lengyelek, ukránok, de nem európiai származású egyedekből is szép számmal.

A szájhagyomány útján terjedő mese alapján, Rómát Romulus és Remus alapította, akiket egy Lupa névvel jelzett anyafarkas tartott életben. Állítólag Romulus i.e. 753-tól 716-ig királya volt a városnak amit már Rómának hívtak, s ezt a legendát a Szenátus törvénybe is iktatta.

Róma történelme szorosan kapcsolódik a keresztény kultúrához. A keresztény egyházak tanítása szerint, ugyanis maga a kereszténység és az egész egyház Palesztinában keletkezett, amikor Rómában Augustus (Kr.e. 31 – Kr.u. 14) és Tiberius idejét számíthattuk. Krisztus valamennyi apostolának megadta az apostoli küldetést, és az egyházkormányzati jogosultságot. Izrael világának, például erről, kicsit más felfogása van, no de köztudott az Izrael – Palesztin örökös háború.

Szálláslehetőségek, hotelek és vendéglátás Rómában

A háromcsillagos hotelektől, az ötcsillagos kategóriájú szállodákig, Róma széles választékkal várja a történelmi ismeretek iránt is érdeklődő turistákat. Már a hotelek recepciójánál rengeteg prospektusok szoktak rendelkezésre állni, amelyek különböző városnéző programokat kínálnak. A legkeresettebb római szállodák közé tartozik, például a háromcsillagos kategóriában a Hotel Contilia, vagy például négycsillagos kategóriában a Hotel Cristoforo Colombo, vagy a Hotel Milton Roma. A szállásfoglalás előtt érdemes alaposan elolvasni a részleteket, s például érdeklődni a fotógaranciák alapján, hogy vajon más utazóknak az adott szálláshellyel kapcsolatosan mi volt a véleménye. Bár az emberi reakciók a szubjektivitás talaján állnak, hiszen saját érzelmeik alapján adják meg a természetes reakcióikat, és sok mindentől függ minden, de ha szélesebb tömegek visszajelzéseit vizsgáljuk, akkor azért már értékes reprezentatív mintát kaphatunk, amelyek segíthetnek számunkra az utazási céljainkra illeszkedő, legmegfelelőbb szállás online lefoglalására.

A római metró

Turisztikai szempontból értelmetlen lenne az egész cikkem, ha nem említeném meg, a Metropolitana di Roma tömegközlekedést, mint lehetőséget. A legtöbb látványosságot metróval meg lehet közelíteni. Egyelőre öt részre bonthatjuk, tehát nem kell aggódni, nem annyira dzsumbuj, mint a párizsi helyzet, bár nekem az is könnyen áttekinthető! Amikor a cikkem olvassák, a mobil telefon felhasználók most könnyebb helyzetben vannak, mert viszonylag egyszerűen ki tudják nagyítani ezt a képet. Az asztali számítógép használók, viszont merem remélni, hogy azért feltalálják magukat 😉

Beszélhetünk tehát a B, B1, A, C vonalakról. Jelenleg tervezés alatt van a D vonal is! Igazából ezzel kapcsolatosan annyira nem óhajtom szaporítani a szót, mert szerintem a fenti képnél tisztább képet, a megállók vonatkozásában semmi sem adhat. Azért a kezdő és végállomásokat mindegyik vonal esetén megejtem.

B vonal : LaurentinaRebibbia / Jonio

B1 vonal: a B vonal Bologna állomásáról ágazik ki észak felé.

A vonal: AnagninaBattistini

C vonal: Monte Compatri-PantanoSan Giovanni

A fenti történelmi bevezető után:

akkor fókuszban a Róma Látnivalók!

Vatikán, Szt. Péter Bazilika

A Tevere jobb partjától, egy kisebb magaslaton fekszik. A Vatikán egy nagyon speciális jelenség, hiszen itt egy olyan országról beszélünk, amely egy másik ország területén helyezkedik el 😉 Figyeljük meg, hogy latinul mi az eredeti neve Status Civitatis Vaticanae” az olasz nyelvben pedig „Stato della Città del Vaticano hivatkozhatunk rá. Mindkettő kifejezés, valóban, egy független államot takar. A világ legkisebb területű és lakosságú, valamint a legnagyobb PR-t kapott országának számít. Azért említem meg itt a PR kifejezést is, amely talán a marketing témákra fogékony embereknek jelenthet bármit is, de ne felejtsük, hogy azért voltak még próbálkozások különböző kisebb országok bevezetésére, egy egy újság le is adta, hogy valaki a saját házát kiáltotta ki országnak, s aki azt megakarta látogatni, még útlevelet is kellett váltania, de természetesen a kellő figyelem és a PR nélkül, a semmibe foszlottak a törekvések. A Vatikán, a Szent Péter Bazilika helyzete, azért teljesen más! A Vatikán főpolgárának a Pápa számít, s az alábbiakban részletezem a lakosság pontos adatait, érdekességként.

Vatikán lakóinak összetétele:

Pápa1 fő

A Római Kúria bíborosai73 fő, természetesen hivatalok vatikáni polgároknak számítanak!

Az Apostoli Szentszék diplomatái306 fő, ők is vatikáni polgárok!

Egyéb papok és szerzetesek – belőlük 49 főt tartanak számon, akik vatikáni állampolgári minősítéssel rendelkeznek, de a többségük 102 nem számít állampolgárnak, csak életvitelszerűen vannak a területen.

Szerzetesnők – közülük egy vatikáni polgár és 95 nem polgár.

Laikus férfiak25 állampolgár, 3 fő nem.

Laikus nők31 állampolgár, 21 nem

Svájci gárda86 vatikáni polgárból áll

A lakossággal kapcsolatos adataimat különböző hivatalos, állami statisztikai forrásokból, s a Vatikánnal kapcsolatos fontosabb információkat, olyan hitelesnek számító hírforrásokból szereztem be, mint például a BBC jelentései (klikk ha érdekel, angol nyelvű).

Vatikán hivatalos nyelve a latin, de természetesen az olasz nyelv használata is ismeretes. A meglehetősen speciális földrajzi elhelyezkedése végett, azt hiszem, másként nem is lehetne, minthogy második anyanyelvük az olasz. A fenti adatokból látható, hogy lakossága körülbelül 800.

Colosseum

Az olasz főváros egyik szimbólumának számít. Az egykori Római Birodalom idején épült, s építészeti stílusában az akkori jegyeket tükrözi vissza. Az ókori Róma hatalmas amfiteátruma ez a hely, manapság az ország egyik legnevezetesebb turista látványosságának tartják számon. Egy igen híres mondás tartozik a helyhez, amely álláspontom szerint azért inkább a világuralmi törekvések, megfelelő pszichológiai behatásai 🙂 Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is.

A Colosseum amfiteátrum jellege, kiragadt valamit azért a görög kultúrából is. Ha jobban megfigyeljük az amfiteátrum egy elliptikus formájú aréna, amely azt a látványélményt adja, mintha két félkör alakú görög színház került volna összeillesztésre. A Colosseum felépítése még Vespasianus császár idejében történt. Ezt a helyet érdemes már koránt reggel a turistáknak meglátogatni, azon stratégiai elv alapján, hogy így esetleg elkerülhetik a tömeget, extrémebb felfogásban pedig, így egyáltalán, kaphatnak belépőjegyet! Az amfiteátrumban kényelmesen 75 ezer ember elfér, tehát óriási helynek számít, s már eleve ez is egy érdekessége, amiért annyira turista közkedvelt célpontja. A metró B vonal Colosseo megállójától megközelíthető.

Forum Romanum

Erre a rómaiak gyakran úgyis szoktak hivatkozni, hogy Forum Magnum. Az előzőekben ismertetett Colosseumtól nincs messze, attól nyugati irányban található meg. Kultuszának origó pontja az volt, hogy, Róma ítélkezésének, kereskedelmi és politikai életének központja volt. De erre már eleve a fórum szóból is lehet következtetni. A rómaiknál, ugyanis ennek a szónak a jelentése, köztér, piac. A vásár, a gyülekezés, a törvénykezés és a véleménynyilvánítás helyének tartották fent. A fotók alapján is látható, hogy Róma manapság inkább a letűnt korok, és a történelmi ismeretek összegzőjének helyszíne. Emberibb időkbe, s mindenféleképpen magasabb kultúrát terjesztő időszakokba nyerhetünk bepillantást.

Trevi-kút

Álláspontom szerint az emberek hitvilágának egyik csodája! Sokat érő szökőkút ám ez. Érdekessége, hogy naponta 3 ezer euró mennyiségű készpénzt gyűjt össze. Az emberek ugyanis hajlamosak rá, hogy leteszteljék a mondásból származó információt, miszerint, aki ebbe a kútba pénzt dob, úgy, hogy háttal áll a kútnak, annak lesz még visszaútja Rómába. Nos, ez a hitvilág, de természetesen akadnak olyan élelmes turisták is, akiknek például a történelmi gyökerei, egyenesen abból erednek, hogy menekülünk, megfordulunk és nyilazunk, és területeket szerzünk. Nos ők nagyon kreatívak, és gyakran ezt a turisztikai látványosságot, mágnessel látogatják meg, a realitás talaján állva, reggelizni is kell alapon 😉 A 2016-os évben például 400 millió forintnak megfelelő összeg, landolt, ebben a kútban.

Úgy gondolom ennek a szökőkútnak még nagyon jó reklámot csinált, a Federico Fellini, Édes élet című filmje is, hiszen Anita Ekberg éjszaka ebben mártózott meg, és hát no, nem éppen habteste van a drágának (La dolce vita). Volt idő, hogy a filmből származó PR megtegye a hatását, mert 1960-ban készítették.

Spanyol lépcső

Európa leghosszabb, és legszélesebb kültéri lépcsője, a rómaiak egyik kedvenc találkahelye, amely 138 lépcsőfokból áll, 1723-1725 között épült fel. Egy misét megér a meglátogatása. Ha más nem is, reggeli alakformálónak kiváló lesz a megmászása 😉

Szereted a paradicsomot?

Ugyan a paradicsom a török kultúra része, de szeretném figyelmedbe ajánlani, mint szintén egy kihagyhatatlan látnivalót, a „Virágmező-tér” néven ismert, Campo de’ Fiori területét, amely Róma egyik legrégebbi piaca. A nevét onnan kapta, hogy eredetileg virágpiacnak indult.

Manapság viszont ennek a helynek a lényege, hogy itt kóstolhatunk csak bele igazán, az olasz konyha alapjaiba, az ízek származásának területét tesztelhetjük le itt. Itt tudhatod meg, az igazi olasz paradicsomszósz titkát is. Ezen a helyen még azt is megtanulhatod, hogy a paradicsomnak hány fajtája létezhet, mert szerintem az összes itt fellelhető 🙂 Úgy tűnik az olaszok, azért tiszteletben tartják a helyet. Nem terjeszkednek túl a lehetőségeken, mert képesek a lemondásra is. No, csak azért említem ezt meg, amolyan Girodano Bruno Vs Terrina szökőkút feeling-el, mert 1889-ig ezen a szép helyen a Terrina szökőkút volt megtalálható, de az említett esztendő után, inkább Girodano Bruno szobrának állítottak itt helyet. Speciel én imádom az olasz konyhát, s remélem Te is szereted, és kellemes időtöltésed lesz, ezen a placcon. Vásárláskor nyugodtan viselkedj úgy, ahogy a piacok többségénél. Na nem mondom, hogy ennek a piacnak a mentalitása, mondjuk ugyanolyan, mint amilyen az Afrikában megtalálható tunéziai piacoké, de azért, próbálj meg alkudni itt is, hidd el szeretik 😉

Szólj hozzá!