Vándorboy, egy magyar világutazó

Amióta a Covid-19 mánia felütötte a fejét, amely a gazdasági mutatókra egy mesterséges lejtmenetet kényszerít, s amely kihatással van / volt a vendéglátóiparra is, az utazási témáim, valamint az azzal kapcsolatos inspirációs sikertörténetek is redukálódtak 🙁 Örülök, hogy Csonka Gábor személyében, aki Vándorboy néven fut már egy jó ideje, találtam egy igazi magyar Henrik Jeppesen figurát, akiről szintén szívesen írok 🙂

 

Henriket akiről már írtam, ugyan személyesen is ismerem, de elképzelhető egyszer Vándorboy -al is talizok, mert a rendelkezésre álló információk alapján úgy fest, mindketten az életművész kategóriába tartozunk 😀 Megpróbálok a magyar világutazóval kapcsolatban egy – két érdekes és értékes információt összeállítani, amely a vele kapcsolatos rendelkezésre álló információk lényegre törő, szűrt egyvelege lesz.

Világvándorunk közlekedési filozófiája

Valóban szeret stoppolni, de ahogy a mai világ, azaz a média torzítja félelemre programozza az emberi agyat azért egyre nehézkesebb neki is ez az önfenntartó közlekedési módszer. Vándorboy imádja az ismeretlen dolgokat felfedezni és meglehetősen jó hatásfokkal nyit a világra. Valójában a stoppolás mint életének utazási filozófiája nem is annyira a költséghatékonyságra épül, talán inkább az oda – vissza biztosítható ismeretanyagokra, hiszen egy adott ország gépkocsi vezetője számára ha megnyílunk mint utas, beavatod őt a saját utazási élményeidbe, illetve a saját hazád kultúrájába, akkor hasonló információkat nyerhetsz Te magad is, amellyel gazdagodik az ismereti kultúrád.

Hány ország is van a Föld nevű bolygón?

A Földön 203 ország van, de a legszűkebb értelemben is 193 országról beszélhetünk. Ez az adat persze mindig változik, hiszen vannak nem elismert államok, amelyekből egyszer csak elismert államok lesznek, vannak függő területek és így tovább. No ezen csak azért gondolkodtam el épp, mert 2014-ben Vándorboy már 138 országot meglátogatott. Előbb utóbb tehát, ha folytatja tovább a hobbi tevékenységét, akkor Magyarország is büszkélkedni fog egy belevaló vándorral, aki a Föld összes országában már járt 🙂 Csonka Gábor részéről már a 2014-es esztendőig is elért eredménye nagyon szép, ha figyelembe vesszük, hogy valamikor a világot 2003-ban vette a nyakába. Vándorboyunk világot meghódító sebességét is viszonylag könnyen kiszámíthatjuk, mert 2012-ben csak 126 országnál tartott. 2016-ra 150 országnál járt! Mintha a világ meghódításának haladási sebessége az Ő esetében 6 ország / év lenne, legalábbis a legújabb formációjában. Az elején még gyorsabban juthatott el több helyre, mert ha a 2014-es időszak előtti 12 esztendejét nézem akkor 140 országot keresett fel, tehát a kevésbé veterán jellegű korszakában 12 ország / év volt a hódítás.

↑Kossuth rádió, 2012. november 10.-én↑

Mi késztette az utazásokra?

Még amikor középiskolás volt egy görögországi élménye, amely stoppolásból és rengeteg túrázásból állt 1 teljes hónapig, Ő a hátizsákja meg egy haverja valamint a Buddhista Főiskolán magába szívott kulturális antropológia  inspirálhatta Őt arra, hogy mint bátorság és kíváncsiság hiányában nem szenvedő, megismerje a világot a gyakorlatban. A kulturális antropológia egyik lényege a világ szimbolizálásán túlmenően, hogy ezeket a szimbólumokat a társadalomban képes megtanulni és megtanítani, s ami a legfontosabb, képes egy fajt átalakítani és megváltoztatni, s ezt hűen visszatükrözi Vándorboy blogja is, amely egy remek eszköze Gábor Influencer Marketing kibontakozásának. A kezdetek kezdete, a nagy utazóvá válás csírája, tehát valamikor olyan  1989 környékén lett elültetve benne. A rendszerváltozás nagy időszaka, amikor azért még némi izgalom jutott az állampolgároknak ha épp valutázni vágytak. Bizony… az tilos volt 🙂 Gábor egy haverjától kapta a görög túrához az ötletet. Egy kis matekkal viszont rögtön arra a következtetésre jutottak, hogy az utazáshoz a büdzsét legitim keretek között nem igen lehet kivitelezni, hiszen anno 50 USD-nél több valutád hivatalosan nem lehetett. S ez az összeg még 1989-ben is kevés volt egy teljes havi európai túrához.

Az agyban megszületett terv, a gyakorlatban!

Nincs két ugyanolyan ember a világon, hiszen mindenki különálló értékkel bír, de azért nem tudom megállni, hogy ne mondjam ki nyíltan, hogy már csak az utazási büdzsé (mint napi keret) témakörében is mennyi a hasonlóság Csonka Gábor és az általam fent említett és hivatkozott Henrik között 😉 Vándorboy is valahol 3 – 5 USD napi költségkeretet állított be magának (azért figyeljünk, ez 2014-es adat). Az utazásokkal kapcsolatos költségek megtervezése egy több szálon futó esemény. Ügye a közlekedés jó részét stoppal megteszi, amivel enyhíteni tud a kiadásokon, de például a szállások kispécizésére is remek ötletet tud adni. Ha egy adott ország, vagy akár csak település kultúráját behatóbban szeretnéd megismerni, akkor egy hotelben való megszállás nemcsak, hogy nem segíti elő a büdzsét de még hátráltat abban is, hogy jobban megismerd a közeget. Bárhol is legyél, a kultúrát a helyieken keresztül tudod magadba szívni. Magyar világutazónk tehát a Kanapészörf stratégiát bátran ajánlja mindenkinek. Valójában ez egy olyan közösségi hálózat, amelynek minden országban megvan a lenyomata és a lényege az, hogy rendszerint ingyen fogadja egyik tag a másik tagot a saját lakásába. Couchsurfing blogoktól kezdve az Utazómajomig szinte minden médiaterep buzdít eme lehetőség kiaknázására. (Kivéve persze a médiának egyetlen szektora, amely a stoppolás veszélyeire is felhívja a figyelmet, amely a félelmet táplálja az emberek agyába. Na vajon hol született cikk, amely a kanapészörf veszélyeire hívja fel a figyelmet? Hát persze, hogy a Magyar Nemzet, Egyre veszélyesebb a kanapészörfözés című cikkében :P)

               Azért a pénzkeresetre is gondolni kell…

Az agyban megszületett terv kivételezéséhez nem árt ha utazásaink során is dolgozunk. A hétköznapi létforma agyának szinte elképzelhetetlen ez a metodika. Hogy is lehetne dolgozni, ha állandóan úton vagyunk? Gáborral már sokszor előfordult, hogy stoppolt, felvette egy falusi, akivel elkezdett beszélgetni, s bizony rögtön kiderült, hogy az egyik ismerősének valahol épp munkaerőre van szüksége. Egész jó hatásfokkal működik az ilyen melók betöltése, mert olyan bürokráciamentes. Csak megjelensz és Tiéd a munka, semmi CV meg ilyesmi 😉

Egy bizonyíték, hogy a világ megismerése, a nyitottság,

mennyire idegen az átlag emberi agy számára!

Gáborral sokszor megesett már, hogy a stoppolások és az extrém helyek felkutatása, valamint a rendszeres dokumentálási habitusa miatt (nagy kamera – hiszen mindent a VLOG -nak alapon) kémnek nézték. Első ránézésre professzionális kémnek, aztán mikor végig kutatták koszos ruháit és ételmaradékokkal szennyezett hátizsákját, gondolkodtak el azon, hogy esetleg mégsem a klasszikus kémmel állnak szemben 🙂 A nigériai élményei remekre sikerültek, ott naponta 2-3 órát tölthetett a rendőrségen, várva mindig azt a nagyobb beosztásban lévő illetőt, aki már képes volt megszólalni valamilyen emberi nyelven: angol 😉 (Csak megjegyzem: Vándorboy -unk eme emléke feleleveníti bennem, a saját egyik emlékem, amikor Tunézia legdélibb csücskében voltam egy nagyon helyes lánnyal, s rólam tudta mindenki, jártam már Líbiában. Nos tettünk kirándulást a déli csücsükről mindkét irányba, Algéria és Libia felé, a hagyományos útvonalat megkerülve, aminek következménye az volt, hogy egyszer egy csapat algériai katona masírozott a nyomunkba, egyszer meg líbiai 😉 – számomra ez a 2001-es esztendő RIP mint emlék, de nagyon jó volt :D)

Vándorboyunk a profi kém címét, az alábbi helyeken már elnyerte: Afganisztán, Irak, Kolumbia, Szudán, Szomália, Nigéria.

************************************************

Remélem a cikkem olvasói, és az összes ember akik más csatornákból kapnak hírt Vándorboy-ról, viszont jó adag inspirációt, hogy erőt kapjanak a kalandra fel témákhoz a gyakorlatban 🙂

Vándorboy 2020

Úgy láttam január 19.-én mintha posztolt volna egy Angyalok városába vezető úttal kapcsolatban. Érdemes nyomon követni a vele kapcsolatos eseményeket!

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn,

Szólj hozzá!