Darwin látnivalók

Darwin látnivalók Észak-Ausztrália kínálatában

Az Északi Terület fővárosa, a Darwin látnivalók egy zegzugos körvonalú félszigetre épültek. Darwin érdekességeiről, látnivalóiról szeretnék számodra hasznos információt nyújtani.

✔️ S természetesen, ahogy tőlem már megszokott, ötlettel szolgálok a praktikus szállásfoglaláshoz is.

Darwin hivatalos címere és látképe
ℹ️ Darwin múltja, látnivalói, és szállásfoglalás❗ S persze egy kicsit érinteném Darwin távolabbi környékét a Kakadu Nemzeti Park érdekességeivel.

Darwin a képen látható címerét II. Erzsébet királynőtől vehette át 1959. december 9-én – ugyanabban az évben, amikor Darwin városi rangot kapott.




Booking.com

Hogy képzeld el Észak-Ausztrália fővárosát❓

A városközpont olyan 1031 méterrel fekszik magasabb a tenger szintjéhez képest. A félsziget bizonyos részei azonban ennél alacsonyabb szinten is helyezkedhetnek. Sok területén találkozhatsz kifejezetten mocsaras, mangrove partú síkságokkal.

Kakadu Nemzeti Park pici fotója. Egy a Darwin látnivalók közül.
Egy apró fotó a Kakadu Nemzeti Park területén amiről írok részletesebben is. Itt például a tengerparton fekvő, trópusi éghajlatú területet mangrove-erdők borítják.

A mangrove-erdők nagyon szép látképet nyújtanak. Ezek főként sós vízben vagy brakkvízben nőnek, trópusi és szubtrópusi partvidékeken. Tehát ideális terep ez számukra. A területnek megvan az az előnye, hogy a mangrove növények számára biztosítja a sótartama szerinti tipikus friss víz és tengervíz közötti állapotot. Ezek a növények ugyanis ezt nagyon szeretik.

A maga helyenként mocsaras kínálatával nem mindenki számára jelenti a mutatós természeti környezetet. A helyzet viszont az, hogy eredetileg Darwin nem is a turisták kedvéért létesült.

Felmerülhet a kérdés, miért alakult meg ez a város annak idején?

Ahogy a történelmi forrásokat sikerült áttanulmányoznom, szerintem leginkább adminisztratív okai lehettek. A kontinens életében a kereskedelem fontos szerepet játszik.

  • Igény volt egy kikötőre,
  • valamint egy igazgatási központra.

Ennél jobb terepet, mint ahol Darwin fekszik, nem is találhattak volna.

Pár érdekesség a város múltjáról

A különböző évszámokhoz kötődő 📜 történelmi érdekességeket is szeretem megemlíteni. Érdemes megtudnod minél többet arról a helyről, ahova reményeim szerint ❤️ utazást ✈️ tervezel.

Szerintem bárki rögtön kitalálhatta, honnan is ered a város neve 👇

Ezt az öblöt ami mélyen benyomul a szárazföldbe, s amelynek mentén helyezkedik el a mára már elég jól ismert Darwin, 1839-es esztendőben J. Stokes kapitány fedezte fel. Ő a Beagle nevű hajó parancsnoka volt és fedélzetén szállított egy igen lelkesnek tűnő természetbúvárt.

✅ Igen, róla, Charles Darwinról nevezte el a kapitány a felfedezett helyet❗Igaz kellett egy kis idő amíg a város ténylegesen ezt a nevet viselhette is, sokáig csak a kikötő neve volt. ⬇️

A város életével kapcsolatos főbb kronológiai összefoglaló

Darwin : Észak-Ausztrália. Hogy kapta ez a város a nevét? Történelmi érdekességek, Darwin látnivalók!Az Északi Terület új gazdája Ausztráliában, Dél-Ausztrália volt 1869-ben.

A kormányzó a leendő gyarmati központ helyének kijelölésére George Goyder főgeodétát jelölte ki. Említett főgeodéta választása Port Darwin-ra esett. A város nevének egy korábban kiüresített avagy megszüntetett városnak a nevét adta, Palmerston. Ez az új Palmerston nem sok mindennel büszkélkedhetett.

Az 1870-es év némi életet lehelt a városba. Ebben az évben ugyanis a távíróvonal építése jelentős szerepet játszott. De nem volt elhanyagolható a rákövetkező évben Pine Creek környékén felfedezett arany sem.

1811 volt végül az a jeles év amikor is a territórium felügyeletét ellátó központi kormány a Palmerston nevet Darwinra változtatta❗

Sok tragédia terhelte Darwin életútját, a történelmi kronológia jegyében érdemes ezeket felemlíteni

Darwin rendelkezett egy vágóhíddal, mivel  ekkora már a territórium földjeit a farmerek birtokukba vették. De 1920-ban csak bezárták ezt is.

Túl sok széppel és jóval a második világháború időszaka sem kedvezett a városnak. Darwin maga is frontváros lett, ahol a szövetséges hatalmak sok ezer katonája állomásozott.

A japánok több mint 65 alkalommal indítottak intenzív támadást a kikötő ellen. A bombatámadások következtében az épületek nagy része is teljes mértékben megsemmisült.

Az újjáépítés, ahogyan az lenni szokott a háborúk után, borzasztóan lassan haladt. Bár Darwin lélekszáma már majdnem elérte a 45 ezer főt, amikor újabb tragédia sújtotta a helyet.

Ezúttal 1974-ből egy természet által előidézett pusztításról számolhatok be. Tracy nevű trópusi ciklon pár óra leforgása alatt, gyakorlatilag ismét csak rommá változtatta a helyet. A hajléktalanná vált embereket a kontinens más városaiba szállították.

1977-ben egy átfogó kampány vette kezdetét. Ennek keretében a város újjá szervezését megtervezték, illetve a kampány lényege az volt, hogy a Tracy által hajléktalanná tett embereket visszacsalogassa, „Come back to Darwin!” ez az év erről szólt.

Darwin látnivalók dióhéjban

A fentiekben megismert tragédiák garmadája és a város infrastrukturális fejlesztésének hiánya az olyan metropolisok látnivalóival, amelyekről már beszámoltam, mint mondjuk 🔗 Sydney vagy éppenséggel 🔗Melbourne a versenyt nem tudja felvenni.

Can Beer Regatta : egy esemény amit ajánlok, régebben májusban volt, újabban júliusban tartják

A lényege, hogy kiürült sörös, üdítő és egyéb tejesdobozok felhasználásával csónakokat, tutajokat, sőt a kreatívabbak még jachtokat is készítenek. Ezekkel aztán versenyre kelnek a tengeren.

Az esemény érdekessége, hogy az elkészült hajókat előzetesen, műszaki szempontból egyáltalán nem vizsgálják át. Így a versenyen esetleg széteső hajó, a szórakoztató műfaj részének számítanak 😂

Egy kis belvárosi séta

A belvárosi rész párhuzamos főútjai a Kitchener Bay partjára futnak ki. A legforgalmasabb utca a Smith Street, ahol több áruházat, bankokat és egyéb kormányzati hivatalokat is fellelhetsz. Ennek az utcának a tengerparti végéhez közel van a turisztikai szempontból érdekes anglikán templom (Church of England).

Látnivaló templomokból nem lesz hiány
Darwin látnivalók: anglikán templom, Church of England, amely a Smith Street felől megközelíthető, Darwin-ban.
Az anglikán templom, mely látványos, szép elem és a Smith Street felől kényelmesen megközelíthető, Darwinban!

A smith Street ellenkező irányban lévő vége keresztezi a Bennett Street-et, amire azért is hívom fel a figyelmed, mert itt találhatod meg az oly régi hagyományokra visszavezethető turista irodát.  Régebben ez Northern Territory Government Tourist Bureau néven futott, de most „Top End Visitor Information Centre” néven találod meg, ott ahol írtam. Legjobb ha minden Darwin területére látogató magyar turista első útja ide vezet, mert az összes szükséges információt egy helyen megkaphatja.

A Smith Street és a Knuckey Street sarkán áll a főposta, tovább haladva pedig a Smith és a McLachlan Street sarkán egy római katolikus templom vár ránk, hogy felfedezzük.

Kínai templom (Chinese Temple) a Litchfield Street-en, Darwin

Ha a Smith Street-ről a már említett keresztutcán, a Knuckey Streeten elmegyünk a Litchfield Street-re, itt találjuk a kínai templomot (Chinese Temple).

Bíróság, állami hivatalok és könyvtár

A Smith Street-el párhuzamos második utca, a Woods Street tengerparti végén pedig a Civic Centre-hez jutunk el. Ez utóbbi azért érdekes mert itt áll a City Hall, azaz a városháza, s előtte a parkban egy modern szoborcsoport is felfedezhető.  A Smith Street-el ellenkező oldalról párhuzamosan vezető Mitchell Street tengerparti végén különböző állami hivatalok sorakoznak. Ennek a közelében, nem messze a partövezettől található a Government House is.

Darwin látnivalók : Government House
Government House – Mitchell Street tengerparti végén – Darwin

A Supreme Court (Bíróság) épülete is erre felé kapott helyet, de ami sokkal érdekesebb, az utcával párhuzamos, tengerparti Esplande-on a közkönyvtár (Public Library).

Látnivalók amit még ajánlok

Érdemes megnézni a kikötőt, továbbá autóbusszal elmenni a Point Road-on az East Point-félsziget szép trópusi parkjába. Bár gyalogszerrel se olyan nagy művészet, olyan másfél órát vesz igénybe.

Darwin látnivalók : busszal vagy akár gyalog könnyen eljuthatsz az East Point-félszigetre.
Darwinból gyalog vagy busszal az East Point-félszigetre.

Az East Point-félsziget szép trópusi parkjában megnézhetjük akár a hadimúzeum kiállításait is.

Darwin Waterfront Precinct

A Darwin Waterfront Precinct területén található a Wave Lagoon, a Darwin Convention Centre, számos étterem és kávézó, valamint a Stokes Hill Wharf.

Litchfield Nemzeti Park

Litchfield Nemzeti Parkban láthatók a Wangi Falls, Florence Falls, Buley Rockhole, Tolmer Falls és a Magnetic Termite Mounds.

Crocosaurus Cove

Fő attrakciója a „Cage of Death”, ahol a látogatók közelről találkozhatnak krokodilokkal egy biztonságos ketrecben.

Darwin Botanic Gardens

A Darwin Botanic Gardens területén több mint 450 fajta növény található.

Néhány példa ezek közül:

baobab fa, pandanus,

heliconia,

és különböző orchideák.

🛥️ Tippem egy kis hajókázáshoz 😊

Darwin ⚓ kikötőjéből szinte mindennap indul menettérti hajó a szemközti Cox Peninsula, Mandorah nevű kikötőjébe. Ez a kirándulás kellemes ismerkedést jelent a trópusi tengerrel és partvidékével, egyben remek lehetőség a fürdésre is.

Sealink NT hajójárat Darwin és a szemközti Cox Peninsula között.
Hajóval egyszerű Darwinból átruccanni a szemközti Cox Peninsula Mandorah kikötőjébe.

A SeaLink NT Mandorah kompjárat napi 14-szer közlekedik, és gyors kompjárattal köti össze a Cox-félsziget lakóit Darwinnal. A Wagait Beach, a Cox Country Club és a Mandorah móló mind helyi, mind látogatói hotspotok a horgászathoz, a felfedezéshez és egy kicsit a városból való kiszakadáshoz. A Sealink NT nemcsak kompszerű, hanem egyéb komfortérzetet remekül biztosító megoldásokkal is rendelkezik.

Ez már a városnak, inkább a távolabbi környéke :

de a Kakadu Nemzeti Park szerintem kihagyhatatlan a Darwin látnivalók között❗

A Kakadu National Park az északi vég leglátványosabb parkja. Ezért is írók róla kicsit talán részletesebben. A ’80-as évek elején gigászi csatát vívódtak a természetvédők és a különböző hivatali szervek között.

Kakadu Nemzeti Park - Darwin környéke, Darwin látnivalók
Kakadu Nemzeti Park – Darwin távolabbi környéke

De a park létesítésének terve mégis csak realizálódott. Ez az a park ahová a Pine Creeken keresztól vezet az út. Az Arhem-föld nyugati sziklás letörését foglalja magába csodálatosan szép szurdokvölgyeivel és vadállatokban gazdag síksági előterével.

A kanyonok közül különösen a Deaf Adder Gorge ami látványos. Valamiért ezt a helyet úgy hívják, hogy a a süket vipera szurdoka. A fennsík peremét áttörő folyók, patakok vízmosta sziklaereszeit az őslakók művészi sziklafestményei díszítik.

Ha szeretnénk a Kakadu Nemzeti Parkban mélyebben is kalandozni vagy akár az egész területet is bejárni, ami több napot is igénybe vesz, feltétlenül engedélyt kell kérni az Arhem Land Aboriginal Reserve -től még Darwinban!  Ugyanis a park északi részétől Obiri Rock már az Arnhemföldi Őslakos Rezerváció területe van, ennek látogatása engedélyhez kötött.

💭 Honnan kapta a nevét ez a Kakadu Nemzeti Park❓

A magyar ajkúak sokszor azt hiszik, hogy a név eredete valamilyen madárféle. Pedig ez egyáltalán nem így van. Az itt élt néptörzs neve volt a Kakadu.

Mondjuk szép számmal akadnak itt azért madarak is. Főként a morotva tavak környékén láthatók nagyon szép példányok.

👀 Mi minden látható még itt?

Az Alligator River szintén egy olyan jelenség, mely folyó a nevét nem véletlenül kapta. A folyó utaktól távolabb eső szakaszain szép számmal lehet látni Johnston krokodilusokat. Talán furcsán hangzik de ez a krokodil nem igen veszélyezteti az embert. Annál inkább kell óvakodni azokkal az elvadult bivalyokkal szemben, amelyek tízezrei élnek ezen a vidéken.

Termeszvárak a Kakadu Nemzeti Parkban

Nemcsak a Kakadu Nemzeti Park, hanem a Top End szavannáinak jellegzetességei közé tartoznak a termeszvárak. Egy érdekesség a képen látható termeszvárról. Sokan teljesen logikusan úgy vélik, hogy ezeket a termeszvárakat szorgos hangyák építik. A helyzet egy csöppet más.

A termeszek (Isoptera) míg a hangyák egy teljesen már rendbe a hártyásszárnyúak közé tartoznak (Hymenoptera). Szóval a valóság az, hogy itt Észak-Ausztráliában rengeteg harci kedvvel megáldott tényleges hangya él. S ezek a hangyák szokták megtámadni a termitákat, s miután megölték őket, szépen beköltöznek a váraikba.

Nem egyszer észre is vehető, hogy a ledöntött termeszvárban nem a fehér színű termeszek, hanem a fekete mérges hangyák másznak elő.

Valósággal ámul a külföldi turista, amikor sétára indul a termeszvárakkal díszített észak-ausztráliai szavannákon. Rengeteg egy-két méter magas oszlop szokott előfordulni ezekből a termeszvárakból. Előfordulási színük értelemszerűen a talaj színétől függ : rendszerint fehér, szürke, barna vagy vörös színekben pompáznak.

De ami tényleg káprázatos az a katedrális szerű termeszvárak. Nem véletlenül hívják katedrálisnak. Ezek a termeszvárak a 78 méter magasságot is elérik 23 méteres átmérővel!

⌚ Mennyi időt szánj a parkban a túrára❓

A Kakadu- vagy Arnhem Land-túrák sokszor több napot is, de minimum hármat igénybe szoktak venni. Több társaság is szervez ide túrákat, terepjáró autóbuszokkal, májustóloktóberig. Rendszerint háromszögletű útvonalakat terveznek. Én most ezen a képen egy tipikus állatfigyelő útvonalat prezentálok háromszög formájában, ami Darwin, Pine Creek és Jabiru csomópontokat köti össze. Egyébként itt az észak határnál Jabiruban jelentős mértékű uránkészletet tártak fel, aminek a kibányászásához a ‘70-es évek végén kezdtek hozzá.

A Jabiruban talált uránkészlet bányászata jelentős vitákat váltott ki, különösen a Kakadu Nemzeti Park ökológiai harmóniájának megőrzése érdekében. Az őslakosok és környezetvédők tiltakoztak a bányászat ellen, de a bányászat ennek ellenére folytatódott. Az egyik legismertebb bánya a Ranger Uranium Mine volt, amely 2021 januárjában bezárt. Jelenleg a terület rehabilitációja zajlik, hogy helyreállítsák a környezetet.

Darwin, hotelek, apartmanok széles választéka

Darwin központjában és a vízparti területeken, például a Darwin Waterfront Precinct és a Mindil Beach környékén találhatók a legszebb hotelek és apartmanok. Mindenképpen az alábbi szállásfoglaló rendszert javaslom, ugyanis nagyon modern szemléletmódot követ. De ha szeretnél hagyományos foglalórendszert akkor a hotel keresést a szállásfoglalás oldalon is kezdheted.

Darwin látnivalók és szállásfoglalás. Hotelek, apartmanok és egyéb szálláshelyek széles választéka. Akciós árak!

🙏 Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem, remélem sikerült megbombáznom fantáziád, és így még inkább el fogsz látogatni Észak-Ausztrália fővárosába, Darwinba 😊

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük