Krakkó látnivalók

Hol 🏨szállj meg Krakkóban, s persze Krakkó látnivalók❗👀

Krakkó látnivalók utáni kutakodásod során, érdemes tudnod azt is, hogy Lengyelország egyik igen régi városa. Az érdekességek és egy – két történelmi tudnivaló mellett, szeretném igényes formában bemutatni számodra a különböző szállásfoglalási lehetőségeket is. 

📜 1596-ig a királyi főváros volt. Történelmi központja, beleértve a Wawel-kastélyt, a Főpiactér és a Kazimierz negyedet, az UNESCO Világörökség része. A legfontosabb turisztikai látványosságok közé tartozik a Szent Mária-bazilika, a Posztócsarnok és a Wieliczkai Sóbánya

Krakkó látnivalók közül ezeket semmiképp se hagyd ki 👇

📣 Krakkó turisztikai szempontból érdekes, mert gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik. De ha szeretsz a gasztronómiának hódolni, mindezek mellett, élvezheted a helyi konyhát a mindezt körbe ölelő pezsgő éjszakai élettel együtt.

Wawel-kastély

A Wawel-kastély Krakkó szívében található, a Wawel-dombon. Krakkó látnivalók között, ez szinte mindenkinek a bakancslistáján van. De, ha megfogadsz egy tanácsot, ne azért látogass ide, hogy kipipálj valamit, hanem, hogy elmélyedj valamiben.

Ez a lenyűgöző középkori erődítmény a lengyel királyok egykori rezidenciája, és az ország egyik legfontosabb történelmi és kulturális emléke.

A kastélyban található a Királyi Palota, a Waweli Székesegyház, valamint számos múzeum és kiállítás, amelyek bemutatják Lengyelország gazdag történelmét és művészetét, kiválóan gazdagítja a Krakkó látnivalók  amúgyis széles körét.

Krakkó látnivalók közül a Visztula folyó közvetlen közelében a Wawel-kastély a maga gyönyörű kilátásával.

A látogatók megcsodálhatják a gyönyörű belső tereket, a királyi koronázási ékszereket, és a híres Sárkány-barlangot is. A Wawel-kastély lenyűgöző panorámát nyújt a Visztula folyóra és Krakkó városára, így ideális célpont mind a történelem szerelmeseinek, mind a gyönyörű kilátások kedvelőinek. Krakkó látnivalók között szerintem kihagyhatatlan.

A Wawel-kastély történeti hátteréről nagyobb léptékekben

A Wawel-domb első telepesei a paleolitikumból származnak. Több ezer évvel később, a 11. században a lengyel uralkodók gótikus stílusú királyi kastélyt építettek a dombtetőn. Az évszázadok során a kastélyt megreformálták, és kialakítását reneszánsz stílusú építményré alakították.

Amikor 1596-ban a fővárost Varsóba költöztették, a királyi kastélyt elhagyta és kifosztotta a porosz hadsereg. Az építményt ezután az osztrákok foglalták el, városfalakat építettek a vár köré és átalakították a belsejét, megerősítve azt.

A második világháború idején a palotában Hans Frank főkormányzó lakott.

A sok viszontagság után a várat újjáépítették, és jelenleg ismét bővíteni tudja a Krakkó látnivalók körét.

A kastély fontosabb látnivalói, amire érdemes fókuszálni

Wawel-székesegyház: Az ország spirituális központjának tekintett Wawel-székesegyház Lengyelország történelmének fontos szimbóluma.

János Pál Katedrális Múzeum: A Karol Wojtyla által 1978-ban felavatott múzeumban számos vallási tárgy és értékes királyi jelvény található.

Sárkány barlangja: Egy híres lengyel legenda szerint ebben a barlangban élt a Wawel-sárkány. A barlang 270 méter hosszú, egészen a Visztula folyó partjáig tart, ahol a Sárkány szobra áll.

Királyi Palota: A lengyel uralkodók első rezidenciája, a Wawel királyi kastélyt a 11. században alapították, és jelenleg Lengyelország egyik leghíresebb épülete.

A királyi palota különböző lakóterekre oszlik, amelyek önállóan megközelíthetők 👇

Wawel elveszett kincsei: Ez a kiállítás a kastély alagsorában található, és bemutatja, hogyan fejlődött a domb és épületei az elmúlt ezer év során. Középkori tárgyakat és a gótikus stílusú kastély néhány maradványát mutatja be.

State Rooom: ez a kastély fő kiállítása! Értékes festményeket, tizenhatodik századi olasz bútorokat, gyönyörű kárpitokat, stukkó mennyezeteket és más eredeti elemeket őriz.

Királyi lakosztályok: A korábbi udvari tagok és vendégszobák apartmanjai az első emeleten találhatók, és csak angolul beszélő idegenvezető kíséretében látogathatók.

Koronakincstár és Fegyvertár: A kiállításon káprázatos ékszerek, drágakövek, fegyverraktár és más jelentős történelmi tárgyak, például a Szczerbieci koronázási kard találhatók.

Keleti művészet: A kiállítás tárgyai között szerepelnek szőnyegek, faliszőnyegek, fegyvertár Törökországból, Krímből, a Kaukázusból és Iránból.

Határozottan megéri a barangolás az ismertetett kastélyban

A Wawel királyi kastély kiemelkedik Krakkó látnivalók között. Feltétlenül látnod kell. A kastély gyönyörűen megőrzött, és számos érdekes kiállítást tartogat, annak ellenére, hogy számos más történelmi épületet leromboltak egy új laktanya létrehozása érdekében a 19. században.

A látogatások száma a vár megóvása érdekében naponta korlátozott; minden belépőjegynek pontos belépési órája van. Véleményem szerint a legmegfelelőbb időpont a zárás előtti 1- 2 óra.

Főpiactér 

A város gravitációs központjaként szolgál, és minden városnézés természetes kezdő- és végpontja. Tényleg amolyan turistákat bevonzó az elkerülhetetlen és egyébként kikerülhetetlen Krakkó látnivalók egyike  😊

Eredetileg 1257-ben tervezték. Európa egyik legnagyobb középkori tere, és elegáns városi házak veszik körül, amelyek mindegyike egyedi névvel, történettel és érdekességekkel rendelkezik. Igen széles történelmi múlt kapcsolódik ehhez a piactérhez. Régebben az esküt is itt tették a király előtt. Számos ünnepség és rendezvény helyszíne is. Boldog és drámai pillanatokat egyaránt megért helyszín ez.

A második világháború ideje alatt „Adolf Hitler Platz” nevet kapta, de amint lehetett visszaállították az eredeti nevére.

🤔 Mit nézzünk meg a krakkói piactéren❓


A középpontban a Posztócsarnok (Sukiennice) áll. A 14. században épült hatalmas csarnok gyakorlatilag a világ első bevásárlóközpontja volt. A mai napig tele van borostyánt, csipkét, faárut és különféle turisták érdeklődését felkeltő árusító kereskedői standokkal.

Posztócsarnok (Sukiennice) Krakkó látnivalók.

2010-ben megnyílt a Posztócsarnok alatt a Rynek Underground (Podziemia Rynku) ami egy 4000 m2-es, csúcstechnológiás múzeum. A Posztócsarnok és az egész város történetét követi nyomon. 👇

A Posztócsarnok alatt meghúzódó Podziemia Rynku múzeum. Krakkó látnivalók egyike!

A második emeleten pedig az alulértékelt 19. századi lengyel művészeti galéria található.

Krakkó látnivalók : Adam Mickiewicz szobra a Főpiactér mellett.Adam Mickiewicz szobra

Közvetlenül a Posztócsarnok mellett áll Lengyelország legkiválóbb ✍️írnoka:

Adam Mickiewicz. – Legalábbis szobor formájában díszeleg itt. Ironikus módon a „bárd” csak halála után járt a városban, amikor a maradványait a Wawel-székesegyház kriptájába szállították. De ez nem akadályozta meg, hogy a szobor Krakkó egyik legkedveltebb műemléke legyen. A bárd szót itt költői értelemben használtam, nem szó szerint kell érteni. Adam Mickiewicz lengyel költő volt, és a „bárd” kifejezéssel a költői mesterségére utaltam.

Szent Mária-bazilika

Említett híres költő szobrával szemközt terül el a csodálatos Mária-bazilika, melynek ékessége a 15. századi Wit Stwosz oltárképe (Veit Stoss-oltár) ami a középkori művészet egyik remekműve. Ne hagyd ki a tornyok óránként felhangzó trombita szavát, a „hejnał”-t, amely a város egyik ikonikus jelképe. A bazilika belső tere is lenyűgöző, gazdagon díszített freskókkal és színes üvegablakokkal, amelyek a gótikus építészet csodái.

A Bazilikát körülvevő terület korábban temető volt, és még mindig több száz krakkói holtteste hever a macskakövek alatt.

Zsidónegyed Krakkó

Kazimierz Krakkó történelmi zsidó negyede. Gazdag kulturális örökséggel és élénk éjszakai élettel büszkélkedhet. A negyedben számos zsinagóga, múzeum, kávézó és étterem található, amelyek bemutatják a zsidó kultúrát és történelmet. A híres Plac Nowy tér környékén sok étterem és bár található, ahol a látogatók élvezhetik a helyi ételeket és italokat. A negyedben évente megrendezik a Zsidó Kulturális Fesztivált, amely koncertekkel, kiállításokkal és előadásokkal vonzza a látogatókat.

✅ Kazimierz mindössze 1,5 km-re található a Posztócsarnoktól, így könnyen megközelíthető 🚶‍♂️gyalogosan 🚶‍♀️ is.

Wieliczkai Sóbánya avagy kirándulás Krakkó környékén

A Wieliczkai Sóbánya Lengyelország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, amely 1978 óta az UNESCO Világörökség része. A sóbánya távolsága Krakkó belvárosától olyan 15 km, de megéri a kitartást és idáig eljutni, mert szerintem a Krakkó látnivalók igazi királya. Mondjuk én az ilyen földalatti, katakombaszerű élményeket imádom, de ha Te is, be fog jönni Neked ez a kis túra 😉 

👏 A bánya több mint 700 éves múltra tekint vissza, és 300 km hosszú járataival, lenyűgöző földalatti tavakkal, kápolnákkal és szobrokkal várja a látogatókat❗

A belvárosból 🚌 busszal a sóbányáig, így jutsz el 

✅ A 304-es buszt javaslom, Dworzec Główny Zachód➡️Wieliczka Kampus útvonalon közlekedik. Érdemes a „Wieliczka Kopalnia Soli” megállónál leszállni. Egyébként a közlekedési társaság hivatalos oldalán 🔗 a 304-es busz menetrendje angolul is elérhető.

A sóbányába való 🎫 belépőjegyekkel mi a helyzet❓

A sóbányát egyedül nem tudod látogatni. Feltétlen fontos, hogy a látogatók felett felügyeletet, túravezető lássa el. Például ha fenti megállónál leszállsz, ahogy jeleztem, ott közvetlen a bejáratnál tudsz belépőjegyet venni, melynek ára a túravezető díját is tartalmazza. Angol nyelvű túravezető igénylésére van lehetőség. Kb. 8:0017:00 közötti a nyitva tartás, nyári időszakban esetleg tovább van nyitva.

Szent Kinga kápolna a sóbányában

A legimpozánsabb látványosság a Szent Kinga kápolna, amelyet teljes egészében sóból faragtak ki.

Szent Kinga kápolna - Krakkó látnivalók
Mindenképpen Krakkó látnivalók közé tartozik a képen látható Szent Kinga kápolna, amely pont a sóbányában helyezkedik el, amiről írok. 465 m2 területet és 11 méter magas teret képzelj el! Lokalizációja 101 méterrel van a tengerszint alatt.

 

A bánya különleges mikroklímája jótékony hatással van a légzőszervi betegségekre, így a gyógyturizmus célpontja is. A látogatók vezetett túrákon ismerhetik meg a bánya történelmét és titkait.

Amikor a 300 km-t írtam úgy értettem, hogy a tárnák összes hossza az összekötő folyosókkal, tavakkal, termekkel, aknákkal együtt. Érdekességként mondom, hogy a bánya legmagasabb szintje 64 méterrel, legmélyebb pontjai pedig 327 méterrel fekszenek a tengerszint alatt.

A Krakkó látnivalók után, biztos vagyok benne, hogy teljesen elfáradtál, érdemes lenne hát, a szállásfoglalás lehetőségeiről is részletesebben értekezni 👇

Az, hogy hol szállsz meg, nagyban függ attól, mit vársz a krakkói utazásodtól és a Krakkó látnivalók közül melyek keltik fel leginkább az érdeklődésed. A történelmi pompáért az Óváros valamelyik helyszínét válaszd, bár ez drágább lehet.




Booking.com


Ha a költségvetés fontos, az Óváros közvetlen környéke jó kompromisszum lehet. Tény, Kazimierznek sajátos hangulata van.

A jó hír az, hogy Krakkó belvárosa nagyon kompakt, és az Óvárosban vagy annak környékén lévő szállodákból sok fő látványosság gyalogosan is elérhető.

💭 Mikor érdemes szálláshelyet foglalni❓

Krakkó egész évben jó úti cél. Emiatt érdemes jó előre gondoskodni a szállásfoglalásról.  A július és augusztus csúcsidőszaknak számít, de ez igaz a karácsonyi szezonra is.

A május és június tavaszi hónapok, valamint a szeptember és október őszi hónapok szerintem tökéletes, hogy kacérkodj a szállásfoglalás gondolatával.

A legjobb luxusszálloda Krakkóban

Ha másért nem is, de Krakkó látnivalók egyike ez a gyönyörű luxus hotel. Akkor is érdemes megnézned, ha nem itt foglaltál szállást.

A 🔗 Hotel Copernicus minden szempontból egy 5 csillagos hely. Gyönyörű, történelmi és kényelmes. Az épület és a belső terek sötét fa, látható téglafal és kő inspirált felhasználásával készültek. Vastag bőr ülőhelyek és kényelmes ágyak biztosítják a maximális kényelmet. Padlófűtés is van a hidegebb hónapokra. Egy Michelin-listás étteremmel pedig a város egyik legjobb szállodája. A főbb Krakkó látnivalók innen kényelmesen megközelíthetők.

Ha ebben a luxus szállodába úgy szeretnél foglalni, hogy közvetlenül kriptovalutával fizethess akkor kérlek 🖱️klikk a Hotel Copernicus oldalához ide.

A legjobb butikhotel Krakkóban

Tipikus butikhotel! - Krakkó, Lengyelország

A 🔗 Hotel Stary kiváló helyen, a Szczepańska utcában található, közvetlenül a Főpiactér mellett, és egy Michelin-listás étteremmel, valamint egyedi belső térrel rendelkezik. Emellett beltéri medence és teljes wellness létesítmények is várják a vendégeket. A Hotel Stary szállásfoglalás kriptovalutával történő fizetéséhez kérlek 🖱️ide kattints.

A legjobb olcsó szálloda a budget szakmai jegyében Krakkóban

Hotel Krakkóban a budget szellemében.

Jól elhelyezkedő bázis Kazimierz negyedben töltött éjszakákhoz. A 🔗 Miodosytnia Aparthotel otthonos és egyszerű, kényelmes ágyakkal. Jó választás kis költségvetésű csoportok számára. Azonban az ingatlan helyenként felújításra szorul. Eme ismertetett olcsó budget szálloda foglalásához ha kriptovalutával szeretnél közvetlenül fizetni, akkor kérlek 🖱️klikk ide!

Az alábbi szállásfoglalás lehetősége is kiváló opciókat nyújt, s plusz hab a tortán, hogyha esetleg kriptovaluta van a birtokodban, azt közvetlenül az utazásra / szállásfoglalásra tudod fordítani. Nekem az egyik nagy kedvencem. Persze szálláshelyeket itt Krakkóban kriptovaluta nélkül is tudsz foglalni, 👏 de ennek a foglalórendszernek az érdekessége, hogy már egy egészségesebb világ ökoszisztémáját próbálja felépíteni. Segítségével nagyon sok hotel között válogathatsz Krakkóban  👇

Szálláshelyek, hotelek, apartmanok, vendégszállások és egyéb szálláslehetőségek a nagyszerű Krakkó látnivalók mellett.

👋 Köszönöm, hogy engem választottál és Krakkóba történő utazásod megtervezésénél, megtiszteltél azzal, hogy elolvastad Krakkó látnivalók ismertetőm. 🙏Remélem segíthettem, ahogy azt is, hogy megfogadtad szállásfoglaló tippjeim.

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük