ERC-721 szabvány

Mi az ERC-721? A nem helyettesíthető token szabvány magyarázata

Az ERC-721 az 🔗 Ethereum blokkláncon található nem helyettesíthető tokenek (NFT) szabványa.

Meghatározza az 🔗 intelligens szerződések minimális felületét, beleértve a tulajdonosi adatokat, az átviteli módszereket és a metaadatokat. Minden token egyedi, és nem cserélhető egy az egyben másik ERC-721 tokennel. Most ezt a témát járom körbe, tarts hát velem❗

A digitális eszközök folyamatosan fejlődő világában a blokklánc-technológia sarokkővé lépett elő. Forradalmasítva azt, hogyan érzékeljük és kezeljük az értéket valamint az ehhez társuló tulajdonjogot a digitális szférában. E fejlesztések közül az ERC-721 kulcsfontosságú fejlesztésként tűnik ki. Egyedülálló tulajdonságai révén új dimenziót hoz a blokklánc alapú tokenizált gazdaságok életébe.

Ez a cikk az ERC-721 szabvány – a nem helyettesíthető tokenek (NFT-k) – feltörekvő területének alapvető összetevőjét vizsgálja. Feltárja eme szabvány jelentőségét a digitális eszközök környezetének alakításában. 👇

Mi az ERC-721 koncepciója, miben más mint az előtte lévő szabványok❓

Az  ERC-721 vagy az Ethereum Request for Comment 721 egy ingyenes, nyílt szabvány. Leírja, hogyan lehet nem helyettesíthető vagy egyedi tokeneket felépíteni az Ethereum blokkláncra.

✅ Míg a legtöbb token helyettesíthető, ami azt jelenti, hogy minden token azonos a másikkal, az ERC-721 tokenek különállóak. Itt mindegyik token egyedi tulajdonságokkal és értékkel rendelkezik.

Ez a szabvány lefektette a digitális eszközök új osztályának alapjait. Lehetővé téve egyedi digitális tárgyak létrehozását, cseréjét és tulajdonjogának nyomon követését, a művészettől a különböző gyűjteményekig.

Az ERC-721 szabvány az NFT alapja.Elődjétől, az 🔗 ERC-20 token szabványtól eltérően, amelyet helyettesíthető tokenekhez terveztek, az ERC-721 minden tokenbe bevezeti a teljes egyediség fogalmát. Ez a megkülönböztetés döntő fontosságú. Mivel lehetővé teszi az egyes vagyontárgyak sajátos tulajdonságokkal való ábrázolását, így azok bizonyos összefüggésekben pótolhatatlanok és felbecsülhetetlenek. Az ERC-721 szabvány így az NFT-k szinonimájává vált, és a digitális eszközök létrehozásának és birtoklásának új hullámát vezeti.

Az ERC-721 szerepét a nem helyettesíthető tokenek (NFT-k) területén nem lehet alábecsülni. Azáltal, hogy minden token külön információt hordoz, az ERC-721 megnyitotta az utat az egyedi digitális eszközök tokenizálása előtt, amely koncepció széles körben elterjedt a különböző iparágakban. Az ERC-721 tokenek alkalmazásai a digitális művészettől és a gyűjteménytől, ahogy már említettem, a web3-as játékokig és azon túlmenően éppoly sokrétű, mint forradalmi. Kellően hangsúlyozza fontosságát a digitális gazdaságban.

Miért hozták létre az ERC-721 tokent❓

Az ERC-721 token szabvány létrejöttét a meglévő blokklánc-technológiák korlátjain való túllépés szükségessége vezérelte.

Jelen szabvány létrehozása előtt a digitális eszközök világát nagyrészt a hagyományos valutákhoz hasonlóan helyettesíthető tokenek uralták. A digitális világ bővülésével azonban felmerült az igény, hogy egyedi, oszthatatlan eszközöket jelenítsenek meg a blokkláncon – ezt az igényt a helyettesíthető tokenek nem tudták kielégíteni. Ez vezetett az ERC-721 kifejlesztéséhez, egy olyan szabványhoz, amelyet kifejezetten a digitális eszközök egyediségének és oszthatatlanságának kielégítésére terveztek.

Az ERC-721 történelmi fejlődése összefonódik a digitális gyűjthető tárgyak térnyerésével és a blokkláncban rejlő lehetőségek szélesebb körű kiaknázásával. Az egyedi digitális eszközökkel kísérletező korai projektek megalapozták az ERC-721-et, rávilágítva a nem helyettesíthető tokenek létrehozásának és kezelésének szabványosított megközelítésére.

Ennek eredményeként az ERC-721 nemcsak technikai megoldásként jelent meg, hanem válaszként a blokkláncokon megjelenített eszközök típusainak növekvő sokféleségére, a műalkotásoktól az ingatlanokig és egyéb szellemi tulajdonokig.

A szabvány legfontosabb jellemzői

Egyediség és oszthatatlanság: Minden ERC-721 token eredendően egyedi, megkülönböztethető az Ethereum blokkláncon tárolt token azonosítója alapján. Ez az egyediség lehetővé teszi, hogy a token egy adott eszközt képviseljen, legyen az digitális vagy fizikai. Ellentétben az ERC-20 jelzőkkel, amelyek oszthatók és törtszámmal átvihetők, az ERC-721 tokenek oszthatatlanok, vagyis egész egységként léteznek, biztosítva minden általuk képviselt vagyon integritását és egyediségét.

Tulajdonjog és származás nyomon követése: Az ERC-721 tokenek az Ethereum blokkláncon rögzített egyértelmű tulajdonjog megállapítására szolgálnak. Ez a decentralizált főkönyv átlátható és változatlan előzményeket biztosít az egyes tokenek tulajdonjogi és tranzakciós rekordjairól, ami kulcsfontosságú a hitelesség és a származás ellenőrzéséhez.

Programozhatóság intelligens szerződésekkel: Az ERC-721 tokenek lényege az intelligens szerződések használata. Ezek a szerződések nemcsak a token létrehozásának és átvitelének szabályait határozzák meg, hanem lehetővé teszik összetett logika és attribútumok beágyazását is. Ez a programozhatóság lehetővé teszi olyan tokenek létrehozását, amelyek kölcsönhatásba léphetnek más szerződésekkel, bizonyos feltételek mellett bizonyos műveleteket indíthatnak el, és integrálhatók az Ethereum hálózat decentralizált alkalmazásaival (dApps).

Együttműködés és szabványosítás: Az ERC-721 szabvány konzisztens interfészt biztosít a nem helyettesíthető tokenek számára, lehetővé téve az Ethereum-alapú alkalmazások és szolgáltatások széles skálájával való zökkenőmentes integrációt. Ez az interoperabilitás létfontosságú az NFT-k szélesebb körű alkalmazásához, mivel lehetővé teszi az eszközök kereskedelmét, bemutatását és felhasználását különböző platformokon kompatibilitási problémák nélkül.

A fenti előnyök mindegyikével az ERC-721 token szabvány nagyon erős, ha NFT-kről van szó – és különféle felhasználási esetek ösvényét tapossa ki a művészetek, a játékok és egyéb iparágak világában.

A felhasználási esetekről

Most, hogy megértettük az ERC-721 szabvány alapjait, tényleg elmerülhetünk a különféle felhasználási esetekben, főként blokklánc és a web3 világánál maradva.

Játékipar: Az ERC-721 tokeneket széles körben használják blokklánc-alapú játékokban, ahol minden játékon belüli eszköz egyedi, és a játékosok kereskedhetnek, eladhatnak vagy vásárolhatnak különböző játékhoz tartozó elemeket. Ez egy jó irány amivel próbálkozik a játékipar. Valahol el kell kezdeni. Bár ezeknek a tokenizált gazdaságoknak a fenntarthatóságával én egyáltalán nem vagyok megelégedve.

Digitális művészet és gyűjtemény: Az NFT-k forradalmasították a digitális művészeti ipart azáltal, hogy a művészek számára lehetőséget biztosítottak arra, hogy egyedi tokenek segítségével bevételt szerezzenek munkáikból. Az olyan platformok, mint az OpenSea, a Rarible és az Art Blocks, lehetővé teszik a művészek számára, hogy az ERC-721 szabvány segítségével NFT-ként készítsék el és értékesítsék alkotásaikat.

A helyzet viszont az, hogy ezeken a platformokon nemcsak a művészek, hozhatnak létre NFT-ket, hanem gyakorlatilag bárki. Bár a platformok mögött dolgozik Mesterséges Intelligencia, amely próbálja kiszűrni a jogsértéseket, de azért ez lehetetlen vállalkozás.

S még a fentieken túlmenően is sok mindenre jó

Virtuális világok: Az ERC-721 tokeneket földrészletek, épületek és egyéb eszközök tulajdonjogi ábrázolására használják olyan virtuális világokban, mint a Decentraland és a The Sandbox. A felhasználók ezeket az eszközöket nyílt piactereken vásárolhatják, adhatják el és kereskedhetnek. Ide szervesen kapcsolódik a 🔗 Metaverzum a kriptotérben című írásom, nem tartom kizártnak, hogy érdekel.

Doménnevek: Az olyan projektek, mint az Ethereum Name Service (ENS) és az Unstoppable Domains, ERC-721 tokeneket használnak a tartománynevek blokkláncon történő megjelenítésére, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy decentralizált és cenzúraálló tartományneveket kapjanak. Az olyan közösségi platformok, mint a Lens Protocol, szintén ERC-721 tokeneket használnak a protokollban lévő felhasználónevekhez.

Rendezvényjegy-értékesítés: Az ERC-721 tokenekkel egyedi jegyeket lehet létrehozni olyan eseményekre, mint például koncertek, konferenciák és sportmérkőzések. Minden jegyet egyedi token jelképez, így biztonságos és könnyen átvihető a felhasználók között.

Zene és média: A zenészek és más tartalomkészítők használhatják az ERC-721 tokeneket munkájuk tokenizálására, lehetővé téve a rajongók számára, hogy egyedi tartalmakat vásároljanak és birtokoljanak, például korlátozott kiadású albumokat, videókat vagy exkluzív árucikkeket. Ezt olyan platformokon keresztül is megtehetik, mint az EVEN. A helyzet az, hogy itt óriási nagy szerepe van az adott zenész vagy egyéb tartalomkészítő saját személyéhez kötődő brandjének.

Identitás és tanúsítás: Az ERC-721 tokenek felhasználhatók digitális identitások, oktatási tanúsítványok vagy szakmai engedélyek megjelenítésére, lehetővé téve a fontos hitelesítő adatok biztonságos és hamisításmentes tárolását a blokkláncon.

DeFi és pénzügyi eszközök: A decentralizált finanszírozás (DeFi) világában az ERC-721 tokenekkel egyedi pénzügyi eszközöket lehet létrehozni, például tokenizált ingatlanokat, biztosítási kötvényeket vagy egyéb kötvényeket, ami nagyobb rugalmasságot és innovációt tesz lehetővé a pénzügyi szektorban. Az ingatlanok helyzete viszont elég komplex kérdéskör.

🤔 Tokenizált ingatlanok❓

Nagyon érdemes odafigyelni, hogy tényleg decentralizált közegben tudjunk maradni, s ahhoz az ERC-721 tokenhez, mely az ingatlanunk tulajdonjogát rögzíti, tényleg csak kizárólag mi rendelkezzünk privát kulccsal. A másik pedig, hogy egy jogász beiktatása nélkül nem lesz ez olyan egyszerű. Persze, nem lehetetlen 😊

Egyébként itt az 🏚️ ingatlanok helyzeténél ismét csak elő fog jönni a centralizált és decentralizált világ összeegyeztethetetlen jellege. A tényleges decentralizált állapot nélkül az NFT elveszítené hajtóerejét, a köré fonódó jelenlegi érdeklődést.

Decentralizált módban viszont a saját tulajdon elidegenítése igencsak nehéz művelet.

Persze okosszerződések segítségével sok mindent feltételekhez lehet kötni, vagy éppenséggel jövőben bekövetkező állapotokhoz. Csak hát a jognak a természete is ettől tér. Bíróságokon általában jogkérdésekről beszélgetünk. Ahogy közigazgatási vonalon is. Mindkettő közös magja talán az, hogy megtörtént eseményeket elemzünk ki. Szóval ez egy érdekes terület minden tekintetben.

Az biztos, hogy személy szerint én mindent megteszek annak érdekében, hogy meggyőződhessek arról, hogy valami 100% decentralizált alapon működik, vagy pedig próbálnak sumákolni a háttérben. Ha kell a GitHUB eseményeket is végig vizsgálom 😂

ERC-721 NFT intelligens szerződés létrehozása, hogyan lehetséges?

Nem olyan egyszerű. Persze vannak egyszerűbb, sablonos előre megírt rutinok mint amikkel a 🔗 thirdweb Explore szokott előrukkolni. Ez nyílt forráskódú, előre elkészített, auditált intelligens szerződések könyvtárát különféle felhasználási esetekre biztosítja. Az igényeknek megfelelő bővítményekkel és funkciókkal, amelyek percek alatt telepíthetők.

De a bonyolultabb megoldások kivitelezésére álláspontom szerint a legjobb a 🔗 Solidity programozási nyelv használata.

🙏 Köszönöm, hogy elolvastad ismertetőm, remélem segíthettem❗ Ha tovább osztod a tartalmat, más számára is segíthetsz megérteni az innovatív fejlődés alapjait. Lehet egy következő token szabvány témában összefutunk? 😊

Mindenesetre ösztökéllek, hogy olvasgasd egyéb 🔗 kripto tartalmaim is. 👋 Mára el is köszönök 😉

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük