Mi a Stellar?

Stellar (xlm) részletes ismertetője

A Stellar egy nyílt forráskód alapú hálózat a pénz tárolására és mozgatására.

Stellarℹ️ Ez a kriptovaluta egy fizetőeszköz, ha az XLM elnevezését mint Stellar Lumen nézzük. A Lumen ugyanis egy coin a Stellar hálózatán, amivel pénzt továbbíthatunk, és ezzel egyidőben átkonvertálhatjuk az összeget más fiat (vagy kripto) valutára.

❓Mi a Stellar, mi az alapvető célja

Ahogy a kriptovaluták világában megszokhattuk, a legtöbb projektnek van valamilyen értelmes célja. A Stellar (xlm) azt tűzte ki célul, hogy a pénzügyi műveletek során kiküszöbölje a bankok felesleges, és az emberekre nagyon nagy terhet helyező modelljét.

Stellar funkciója, betöltött szerepe a kriptodevizák között

A törekvés megvalósulásával, tehát olyan egyszerű magánemberek életét is megkönnyíthetné, akik nem rendelkeznek bankszámlával!

A külföldre történő pénzátutalás módja a hagyományos banki modellben

Csaba, Petra számára pénzt óhajt küldeni, így értelemszerű, hogy mindkettőjük esetében egy bankszámlára lesz szükség egy háttérben operáló pénzügyi intézménnyel.

Lássuk akkor a folyamat demonstrációját!

🤔 Amíg a pénz áthelyeződik egyik számláról a másikra, az korántsem olyan egyszerű, mint ahogyan azt gondolnánk;

✔️ Az átutalás létrejöttéhez a két banknak megállapodással kell rendelkeznie. Ez a megállapodás nemcsak a két pénzügyi intézmény közötti kommunikációs protokollt fedi le, de jogalapot teremt az adott ügyfél bankjához kapcsolódó egyenleg megváltoztatására is.

✔️ A bonyodalom és mellesleg az ügyfél felesleges terhelése – egy jól átgondolt, meglehetősen komplex, mégis rafinált 🔗 FED szerű észjárás alapján – ott kezdődik, hogy nincs garancia az intézmények közötti közvetlen kapcsolatra. Ha a közvetlen kapcsolat a két bank között nem áll fent, akkor keresniük kell a rendszerben olyan bankot, vagy bankokat, ahol ez az áthidalás megtörténhet. S ez az az elmés pont, ahol a szolgáltatás fejében, a pénzét bankban tartó ügyfél számlája igencsak csak csapolható, avagy az ügyfél fejőstehénnek nézhető.

❗A közérthetőség kedvéért mondom, hogy határokon átívelő átutalások esetén a hagyományos banki modell alapján egy hírvívőszolgáltatás beiktatására is szükség van.

Ennek keretében válik ismeretessé a bankok számára, hogy pénzjóváírás, pénzelhelyezés szükségeltetik egy idegen bank által kezelt számlán, ez az alkalmazott rendszer általában a SWIFT!

✔️ A példában ügye külföldi átutatalás szerepel, így csak természetes, hogy az ügyfél vérét tovább lehet szívni olyan tündéri leleményességgel, amit devizaváltásnak hívunk. Megjegyzem, a hagyományos banki modell számára pont ez a legfájóbb pont, amire a fintech technológiai háttér is leginkább rácuppant, és amely intenzív terjedését hatványozottan megvalósította, hisz ezek a fintech cégek pont ezt a költséget redukálják 😊

A Stellar törekszik lerombolni a fenti jól kitalált lépések hálózatát. Lehetővé teszi  a hagyományos bankszámlával nem rendelkező emberek számára, hogy akkor és oda küldhessenek pénzt, ahova akarnak.

A fejlődő országok a legjobb célpont!

A Stellar története

Sokszor párhuzamban említik a Ripple kirptopénzzel is. Mondjuk annyira ez nem is véletlen, hiszen a Stellar megalapítását és az ezzel releváns folyamatok menedzselését a Jed McCaleb márkanév övezi. Ő volt az a személy aki a Ripple kriptopénz megalkotásában is részt vett, de valamikor 2014-ben otthagyta azt a projektet, hogy energiáit a Stellar folyamataira fókuszálhassa.

❗Mindazonáltal azért azt szeretném leszögezni, hogy a Stellar nem a Ripple úgynevezett hard forkja, ugyanis teljesen más forráskód háttérrel rendelkezik!

ℹ️ A Stellar hálózata úgy igazából a 2015-ös esztendőben indult el, de a folyamatok igazi beindulását, szerény véleményem szerint a 2017-es esztendő hozta el, amikor az IBM és a Stellar partnerséget kötött.

✅ Eme létrejött üzleti kapcsolat hátterében a globális tranzakciók sebességének növelése áll, amely egy nagyon is kultivált cél!

Hogyan hitelesíti a Stellar a hálózatán lévő tranzakciókat?

A tranzakciók hitelesítésére bevezetésre került a Stellar Consensus Protocol. A protokol elnevezésében a konzenszus szó nem véletlen. Magyar nyelvhez közelebb állóan kifejezve ez egy egyetértést jelent.

Stellar Consensus Protocol lényege

A blokklánc kis egységeit úgy hívjuk, hogy slice. Ezek a slice-ok összefogják azokat a csomópontokat, amelyekben megbíznak. Kombinálódnak a tranzakciók más slice-okkal, egészen addig amíg egy hálózati szintű egyetértés nem történik.

Az ismertetésre került kriptopénz előnyei

Sebesség : 3 – 5 másodperc. Az ismert átutalási formák között majdnem a leggyorsabb.

Költség : 0,00001 XLM utalásonként, bármilyen összegről is legyen szó. Érdekességként mondom, hogyha például a crypto.com centralizált platformján Stellar (XLM) kriptopénzt veszünk és áthelyezzük azt a decentralizált Crypto Defi Wallet-be, ezért olyan olcsó a tranzakció. A tranzakciók díja ugyanis sosem a centralizált kereskedési platformtól függ, hanem az adott kriptopénzt működtető hálózattól.

Hatékony devizaváltások : a Lumen minden valutával váltható egy rendszerben, így a küldő és a fogadó között gördülékenyen mozog a pénz.

Decentralizált : az Anchor-ok bonyolítják az utalásokat és minden bekerül a blokkláncon megosztott főkönyvbe.

Egyedi sajátosságok

✅ Az XLM nem bányászható, a kínálatot a Stellar Development Foundation kezeli.

✅ Eredetileg 100 milliárd Lument adtak ki.

Kezdetben ez a Stellar egy inflációs kriptopénz volt, ugyanis minden esztendőben egyszer 1%-al emelték az inflációját.

✅ Öt év után ezzel a szemléletmóddal a közösség felhagyott és más utat választottak. Ennek hatására az előbb link formájában hivatkozott alapítvány, a kibocsátott 100 milliárd Lumen felét megsemmisítette, és kőtáblába vésték azt a követendő elvet, miszerint több Lumen kibocsájtás nem lesz.

A Stellar Lumen monetáris része ezzel rendkívül kiszámítható és előnyös!

Hol lehet venni, milyen platformokon vásárolható ez a Stellar Lumen?

Igazából a legtöbb platform erre alkalmas.  🔗 Crypto.com, de számításba jöhet a 🔗 CoinBase is, vagy akár a 🔗 Revolut. Bár tudd, hogy eme utóbbi cégnél a kriptopénzed közvetlen birtoklására nem lesz lehetőséged.

Hol lehet elkölteni közvetlenül ezt a kriptopénzt?

Elég sok cég fogadja el mint fizetőeszközt a szolgáltatásaik ellentételezésére

ilyen például a Travala szállásfoglaló rendszer.

Jövőkép

Nagyon leegyszerűsítve a Stellar lehetővé teszi a jövőben, hogy a hétköznapi emberek bárhová pénzt küldhessenek megfizethető áron és gyorsan. A Stellar Alapítvány úgy gondolja, hogy csak akkor tudják feltárni a modern digitális gazdaság valódi erejét, ha az érték tehermentesen áramolhat szerte a világon. A Stellar erre való, és ezt fogja tenni a jövőben is!

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn

2 hozzászólás

 1. Elolvastam, de még akkor sem tudom, hogyan lesz ebből kézzelfogható forint, hol lehet azt felvenni és hogy mennyit ér 111.140870
  126.72190
  85.730170 XLM

  Ezt szeretném megtudni, de eddig sehol nem tudtam magyarázatra találni. Mit kezdjek a kiküldött kártyával, mi célt szolgál az?

  1. Tisztelt Plósz Béláné,

   ✅ Első körben tisztázzuk, hogy részemről ez, semmi esetre sem befektetési tanácsadás, én csupán edukációs célokat látok el a blogomon írt publikációk útján.

   Kérdésére érdemi válaszom :

   Hogy egy kriptovaluta, milyen FIAT devizában való megfeleltetési értékkel rendelkezik, arra bármelyik keresőgép megtudja Önnek adni a választ. Személy szerint én a 🔎 🔗 Presearch keresőgép használatát javaslom, mert ez a leginkább kriptovaluta barát.

   A keresőgépeket az operátorok segítségével (parancsok) különböző feladatokra lehet bírni. Például a ⬆️ fentiekben említett keresőgép segítségével, bármelyik kriptovalutának, bármelyik FIAT devizához viszonyított értékét megnézheti. Ezek az értékek mindig változnak, a piac alakulásának megfelelően, s itt hívom fel a figyelmet, hogy a kriptovaluták esetében elég nagy volatilitással kell számolni.

   Szituációs példák:
   111.140870 XLM az hány forint❓
   A keresőgépbe ezt kell beírni, a TO operátort kell használni:

   111.140870 XLM to HUF
   ⬇️ Az alábbi fotón, tehát a ⬆️ fenti parancsra adott eredményt prezentálom, amely a Presearch.com kereső eredménye és amely 2022.12.23 10:15 keletkezett :


   XLM to HUF operátor alkalmazása a Presearch keresőgéppel

   Értelemszerűen 111.140870 XLM to EUR pedig azt mondja meg, hogy 111.140870 XLM hány EUR-t ér.

   ℹ️ Mindazonáltal tájékoztatom, hogy én egyáltalán nem látok fantáziát abban a spekulációban, hogy egy kriptovalutát azért halmozzunk fel, hogy arra apelláljunk, vajon valamelyik FIAT devizához mért értéke mikor fog nőni. Alapvetően a kriptovaluták körüli világ 2009-ben a Bitcoin protokollal kezdődött, amely egy válasz volt a 2008-as gazdasági krízisre

   Eredendően a probléma azzal a monetáris pénzügyi rendszerrel van, amit még 1913-ban a 🔗 FED teremtett. Ebből kifolyólag tehát érthető, hogy nem látok fantáziát abban, hogy egy kriptovalutát visszaváltsak egy olyan fizetőeszközre (FIAT devizák) ami mögött semmilyen kézzelfogható érték vagy teljesítmény nincs.

   🤔 Azt a kérdését nem értem, ami a kiküldött kártyára vonatkozik

   ✔️ Nem tudom milyen kártyára tetszik gondolni.

   ✔️ Például nagyon sok CEX (centralizált kripto platform létezik) mint amilyen mondjuk a 🔗Binance, 🔗 Crypto.com és még lehetne sorolni, amelyek az Ügyfeleik részére biztosítanak Mastercard / Visa által kibocsátott bankkártyákat.

   💡 A Binance kártya, ha már így példaként felhoztam, arra jó, hogy a Binance kripto platformján tartott kriptovalutáját elkölthesse akár a Binance bankkártyájával. Ez azonban nem a kriptovaluta közvetlen elköltését jelenti, hanem ezek a kripto platformok átváltják a kriptovalutát valamely beállított FIAT devizára (leginkább EUR vagy USD) és a kereskedőknél úgy lehet vásárolni velük, mint bármely más hagyományos bankkártyával.

   Miben látom én a jövőt, s az edukációs anyagaimmal miért harcolok❓

   ✅ Azért, hogy előbb utóbb minél több vállalkozó (kereskedő) felejtse el a Mastercard / Visa rendszerét és tegye lehetővé a vásárlók számára, hogy egy egyszerű DeFi tárcából közvetlenül költhessék el kriptovalutájukat.

   🙏 Remélem válaszaimmal segíteni tudtam az Ön kontextusba helyezését a kriptovalutákkal kapcsolatban. 👋

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük