✍️Írásom elolvasása kb. ennyi időd veszi igénybe: 8 perc

Mi a Stellar?

Stellar (xlm) részletes ismertetője

A Stellar egy nyílt forráskód alapú hálózat a pénz tárolására és mozgatására.

Stellarℹ️ Ez a kriptovaluta egy fizetőeszköz, ha az XML elnevezését mint Stellar Lumen nézzük. A Lumen ugyanis egy coin a Stellar hálózatán, amivel pénzt továbbíthatunk, és ezzel egyidőben átkonvertálhatjuk az összeget más fiat (vagy kriptó) valutára.

❓Mi a Stellar, mi az alapvető célja

Ahogy a kriptovaluták világában megszokhattuk, a legtöbb projektnek van valamilyen értelmes célja. A Stellar (xlm) azt tűzte ki célul, hogy a pénzügyi műveletek során kiküszöbölje a bankok felesleges, és az emberekre nagyon nagy terhet helyező modelljét.

Stellar funkciója, betöltött szerepe a kriptodevizák között

A törekvés megvalósulásával, tehát olyan egyszerű magánemberek életét is megkönnyíthetné, akik nem rendelkeznek bankszámlával!

A külföldre történő pénzátutalás módja a hagyományos banki modellben

Csaba, Petra számára pénzt óhajt küldeni, így értelemszerű, hogy mindkettőjük esetében egy bankszámlára lesz szükség egy háttérben operáló pénzügyi intézménnyel.

Lássuk akkor a folyamat demonstrációját!

🤔 Amíg a pénz áthelyeződik egyik számláról a másikra, az korántsem olyan egyszerű, mint ahogyan azt gondolnánk;

✔️ Az átutalás létrejöttéhez a két banknak megállapodással kell rendelkeznie. Ez a megállapodás nemcsak a két pénzügyi intézmény közötti kommunikációs protokollt fedi le, de jogalapot teremt az adott ügyfél bankjához kapcsolódó egyenleg megváltoztatására is.

✔️ A bonyodalom és mellesleg az ügyfél felesleges terhelése – egy jól átgondolt, meglehetősen komplex, mégis rafinált FED szerű észjárás alapján – ott kezdődik, hogy nincs garancia az intézmények közötti közvetlen kapcsolatra. Ha a közvetlen kapcsolat a két bank között nem áll fent, akkor keresniük kell a rendszerben olyan bankot, vagy bankokat, ahol ez az áthidalás megtörténhet. S ez az az elmés pont, ahol a szolgáltatás fejében, a pénzét bankban tartó ügyfél számlája igencsak csak csapolható, avagy az ügyfél fejőstehénnek nézhető.

❗A közérthetőség kedvéért mondom, hogy határokon átívelő átutalások esetén a hagyományos banki modell alapján egy hírvívőszolgáltatás beiktatására is szükség van.

Ennek keretében válik ismeretessé a bankok számára, hogy pénzjóváírás, pénzelhelyezés szükségeltetik egy idegen bank által kezelt számlán, ez az alkalmazott rendszer általában a SWIFT!

✔️ A példában ügye külföldi átutatalás szerepel, így csak természetes, hogy az ügyfél vérét tovább lehet szívni olyan tündéri leleményességgel, amit devizaváltásnak hívunk. Megjegyzem, a hagyományos banki modell számára pont ez a legfájóbb pont, amire a fintech technológiai háttér is leginkább rácuppant, és amely intenzív terjedését hatványozottan megvalósította, hisz ezek a fintech cégek pont ezt a költséget redukálják 🙂

A Stellar törekszik lerombolni a fenti jól kitalált lépések hálózatát. Lehetővé teszi a hagyományos bankszámlával nem rendelkező emberek számára, hogy akkor és oda küldhessenek pénzt, ahova akarnak.

A fejlődő országok a legjobb célpont!

A Stellar története

Sokszor párhuzamban említik a Ripple kirptopénzzel is. Mondjuk annyira ez nem is véletlen, hiszen a Stellar megalapítását és az ezzel releváns folyamatok menedzselését a Jed McCaleb márkanév övezi. Ő volt az a személy aki a Ripple kriptopénz megalkotásában is részt vett, de valamikor 2014-ben otthagyta azt a projektet, hogy energiáit a Stellar folyamataira fókuszálhassa.

❗Mindazonáltal azért azt szeretném leszögezni, hogy a Stellar nem a Ripple úgynevezett hard forkja, ugyanis teljesen más forráskód háttérrel rendelkezik!

ℹ️ A Stellar hálózata úgy igazából a 2015-ös esztendőben indult el, de a folyamatok igazi beindulását, szerény véleményem szerint a 2017-es esztendő hozta el, amikor az IBM és a Stellar partnerséget kötött.

Eme létrejött üzleti kapcsolat hátterében a globális tranzakciók sebességének növelése áll, amely egy nagyon is kultivált cél!

Hogyan hitelesíti a Stellar a hálózatán lévő tranzakciókat?

A tranzakciók hitelesítésére bevezetésre került a Stellar Consensus Protocol. A protokol elnevezésében a konzenszus szó nem véletlen. Magyar nyelvhez közelebb állóan kifejezve ez egy egyetértést jelent.

Stellar Consensus Protocol lényege

A blokklánc kis egységeit úgy hívjuk, hogy slice. Ezek a slice-ok összefogják azokat a csomópontokat, amelyekben megbíznak. Kombinálódnak a tranzakciók más slice-okkal, egészen addig amíg egy hálózati szintű egyetértés nem történik.

Az ismertetésre került kriptopénz előnyei

Sebesség : 3 – 5 másodperc. Az ismert átutalási formák között majdnem a leggyorsabb.

Költség : 0,00001 XLM utalásonként, bármilyen összegről is legyen szó. Érdekességként mondom, hogyha például a crypto.com centralizált platformján Stellar (XML) kriptopénzt veszünk és áthelyezzük azt a decentralizált Crypto Defi Wallet-be, ezért olyan olcsó a tranzakció. A tranzakciók díja ugyanis sosem a centralizált kereskedési platformtól függ, hanem az adott kriptopénzt működtető hálózattól.

Hatékony devizaváltások : a Lumen minden valutával váltható egy rendszerben, így a küldő és a fogadó között gördülékenyen mozog a pénz.

Decentralizált : az Anchor-ok bonyolítják az utalásokat és minden bekerül a blokkláncon megosztott főkönyvbe.

Egyedi sajátosságok

✅ Az XLM nem bányászható, a kínálatot a Stellar Development Foundation kezeli.

✅ Eredetileg 100 milliárd Lument adtak ki.

✅ Kezdteben ez a Stellar egy inflációs kriptopénz volt, ugyanis minden esztendőben egyszer 1%-al emelték az inflációját.

✅ Öt év után ezzel a szemléletmóddal a közösség felhagyott és más utat választottak. Ennek hatására az előbb link formájában hivatkozott alapítvány, a kibocsátott 100 milliárd Lumen felét megsemmisítette, és kőtáblába vésték azt a követendő elvet, miszerint több Lumen kibocsájtás nem lesz.

A Stellar Lumen monetáris része ezzel rendkívül kiszámítható és előnyös!

Hol lehet venni, milyen platformokon vásárolható ez a Stellar Lumen?

Igazából a legtöbb platform erre alkalmas. Crypto.com, de számításba jöhet a CoinBase is, vagy akár a Revolut. Bár tudd, hogy eme utóbbi cégnél a kriptopénzed közvetlen birtoklására nem lesz lehetőséged.

Hol lehet elkölteni közvetlenül ezt a kriptopénzt?

Elég sok cég fogadja el mint fizetőeszközt a szolgáltatásaik ellentételezésére ilyen például a Travala szállásfoglaló rendszer.

Jövőkép

Nagyon leegyszerűsítve a Stellar lehetővé teszi a jövőben, hogy a hétköznapi emberek bárhová pénzt küldhessenek megfizethető áron és gyorsan. A Stellar Alapítvány úgy gondolja, hogy csak akkor tudják feltárni a modern digitális gazdaság valódi erejét, ha az érték tehermentesen áramolhat szerte a világon. A Stellar erre való, és ezt fogja tenni a jövőben is!

Szólj hozzá!