Melyik kriptovalutába érdemes fektetni?

Melyik kriptovalutába érdemes befektetni?

Hogy melyik kriptovalutába érdemes befektetni az nagyon sok embert érdekel! Publikációm címe, nem kíván clickbait jelenség lenni, ezért ki kell jelentsem, ez a cikk nem egy konkrét befektetési tanácsadás témája lesz.

Amiről értekezni szeretnék a kriptodevizák témájában a befektetési döntések vonatkozásában, az nem más, mint a kiválasztási szempontok fő irányvonala!

Melyik kriptovalutába érdemes befektetni?

Hogy melyik kriptovalutába vagy kriptovalutákba fektetünk be, azt a trendek múltja és jelene határozza meg

Álláspontom szerint egy tévút azokat az elemzéseket elvégezni, amelyeket egy – egy tőzsdei befektetési instrumentum esetén megszokhattunk. El kell fogadni a tényt, hogy a kriptopénzek világa nem a részvények kategóriájában helyezkedik el. Céljuk mint fizetőeszköz jelen lenni a piacon, még akkor is ha a SEC féle mantra — dilettáns jogászaival együtt — mást fúj, egyes általuk kipécézett és részvénynek titulált kriptopénzek esetén.

Hogy melyik kriptovalutába érdemes fektetni, ahhoz a kriptopénzt mint jelenséget kell tudni értelmezni!

A kriptopénz, vagy kriptovaluta, esetleg egyesek kifejezésmódja alapján kriptodeviza, nem más mint egy szociális pénz.

Ez így magyarul teljesen mást jelent, de angol nyelven mint social money már teljesen egyértelművé teszi mindenki számára a gondolatot, hogy itt a kriptodevizák világáról beszélünk.

Kriptovalutába fektetni vágyókra mint közösségre kell koncentrálni

A szóban forgó kriptopénzek tehát olyan platformokon vannak jelen, amelyet bizonyos érdeklődő közösség vesz körbe. Ezek az érdeklődők az ismeretek területén természetesen heterogén alakzatot képeznek. Rengeteg kezdő is van közöttük, de már tapasztaltabb, bővebb ismeretekkel rendelkezők is akadnak szép számmal. Egy valami alapján viszont homogén csoportot alkotnak, ez pedig nem más mint a hitrendszer.

A kriptovalutába vetett hitrendszer alapján beszélhetünk
Mély ismeretekkel rendelkezőkről

Itt a mély ismeretek alapján, pont nem a befektetések világához kötődő különböző elemzési módszerek professzionális művelőire kell asszociálni. Azok az emberek értendők itt, akik az általuk kiválasztott kriptodevizát nagyon áttanulmányozták, és megértették a célját. Mindegyik kriptopénz létezésének azért van valamilyen rendeltetése, amely a piacon szerepkört jelent. Mindegyik kriptopénz mögött értékes szolgáltatás lehet, például a tokenek esetén.

Token jelentése, ha nem érted: a token a fizetési metódus lebonyolítója. Többféle szerepe is lehet. Fizetés különböző felek között, akik elfogadják, hogy pénznemként használják. Digitális eszközök tulajdonjoga (ingatlanok, termékek, vállalati részvények) a digitális műveletek könyvelését jelenti. Míg a kriptovaluta önállóan működik és a saját platformját használja, a token csupán egy kriptovaluta, amely egy másik, már létező blokklánc tetejére épül.

Minden token kripto, de nem minden kripto token!

A mélyebb ismeretekkel rendelkezők tudják miért léteznek a kriptopénzek

Mint ismeretes az első kriptopénz a Bitcoin volt, de rengeteg egyéb kriptopénz követte. Nem egy kriptopénz, amire az altcoin kifejezést használjuk, pontosan azért jött létre, hogy egy olyan problémát orvosoljon, ami mondjuk a Bitcoin vagy másik kriptopénz gyengéje.

Hogy egy konkrét példát említsek: a tranzakciók feldolgozásának gyorsasága!

A mély ismerettel rendelkező feltudja mérni, hogy az adott kriptopénz mögött milyen üzleti stratégia húzódik, és hogy milyen jövőbeli realitása van a kereslet szempontjából.

A tömeg döntései után vándorlókról!

Mint tudjuk maga a tömeg az a birkaelvre épül. A legtöbb ember lusta utánanézni a dolgoknak, és inkább trendkövetővé válik. Sokan a kriptopénz jelentőségét nem értik, s igazából a kriptopénztárca funkcióját sem, amely szintén megérne egy misét.

Ők azok, akik a nagyobb cégek platformjain, mint amilyen például a Revolut befektetnek általuk találomra kiválasztott kriptodevizákba, vagy pedig azokba a kriptodevizákba amiről az Internet által a legtöbbet hallottak a releváns közösségek útján.

Melyik kriptovalutába érdemes befektetni, azaz a hitrendszert miképpen lehet kalkulálni?

Ismeretátadó közlendőm lényegi részéhez értem!

Léteznek hasznos online marketing eszközök, amelyek segítségével le lehet mérni, hogy egy – egy közösség bugyraiban milyen mozgások is vannak.

Beszéljünk a Google Trends szolgáltatásáról!

Szolgáltatás elérhetősége:

https://trends.google.com/trends/?geo=US

Ez egy hasznos ingyenes megoldás. Segítségével egy adott kulcsszóról – amit a felhasználók a Google keresőgépbe bepötyögve, vagy belemondva használnak – sok hasznos információt nyerhetünk.

A Google Trends működése cikkem relevanciájában

Az ismertetett link végén a ?geo= utáni rész tetszőlegesen paraméterezhető. Ez annak a földrajzi pozíciónak a jelölésére szolgál, amely területen lévő tevékenységekre kíváncsiak vagyunk.

Az alapértelmezett beállítása US mint Amerikai Egyesült Államok, de a helyes és érdeklődésünkkel releváns adatok kinyeréséhez feltétlen fontos, hogy a számunkra megfelelő paramétert állítsuk be!

Google Trends - Bitcoin
A fenti képen a Bitcoin kifejezésre való világszerte történő rákeresés részeredménye látható egy esztendő vonatkozásában!

Fontos tudni ugyanis, hogy a Google keresőgép különböző adatcentereken dolgozik. Az amerikaiak forgalmát a Google Inc. teljesen más adatcentere szolgálja ki, mint például a Magyarországon kereső emberek forgalmát. Természetesen nincs annyi adatcenter ahány ország, de a Google adatcenterei az országokból régiókat képez és a saját eljárása szerint csoportosítja azokat.

A Google Trends keresőjének adatsorairól

Megtekintheted, hogy az általad kiválasztott országon belül, hol volt a legnépszerűbb a kifejezés a megadott időszakban (kontinensen belüli államok, vagy országon belüli megyékre bontva).

Az értékek 0-tól 100-ig terjedő skálán vannak feltüntetve, amelyen a 100 azt a helyet jelöli, ahol a keresések összesített számához képest a legnagyobb a népszerűség.

Az 50-es érték azt a helyet jelöli, ahol a népszerűség feleakkora.

Végül a 0 pedig azt a helyet jelöli, ahol nem áll rendelkezésre elég adat a kifejezéshez, azaz a kereslet szinte zéró, vagy elhanyagolható tényező.

A keresés paraméterezhetőségeiről

Instrukció: ha mobiltelefonról nézed a Google Trends oldalát, akkor a legördülő menü helyett, az első legördülő menün túlmenően, szimplán menüpontokat érts!

Első legördülő menü

Az első legördülő menüben kiválaszthatjuk, hogy a Google mely tartományában, azaz mely földrajzi területen kívánjuk az adatokat beszerezni.

Ha azt választjuk, hogy Világszerte, akkor összesített adatokat fogunk kapni, ami külön így a kriptopénz témában az egyik legideálisabb!

Második legördülő menü

Vizsgálódásunk idősávját jelenti, azaz itt a dátumintervallumot határozhatjuk meg. Kényelmi okokból vannak rögzített intervallumok is, de egyénileg is beállíthatjuk, hogy mettől meddig érdekelnek bennünket az adatok.

Ha eljátszogatunk ezzel a lehetőséggel megállapíthatjuk például a Bitcoin vonatkozásában, hogy a Google keresőgép által kifejezetten a Pénzügy témakategórián belül a legnagyobb kereslet eddig 2017 decemberében volt.

Ha végzünk az így kinyert adat alapján a Bitcoin háza táján egy kis oknyomozást, akkor rögtön rájöhetünk, hogy ezt a bizonyos 2017 decemberi Google keresőgépen keresztüli szignifikánsan kiugró forgalmat mi is okozta. Olyan esemény történt, amit még a BBC is leközölt, a Bitcoin áttörte az akkori 16 000 dolláros határt. Ezt azért hoztam ide példának, hogy szemléltessem és bizonyítsam, hogy a médiának milyen óriási szerepe van abban, hogy az emberek mire keresnek rá a Google keresőgéppel és milyen tömeget képez.

Harmadik legördülő menü

Itt a lehető legrelevánsabb témakört kell kiválasztani, ami értelemszerűen jelen esetben a Pénzügy.

Ugyanakkor az ettől eltérő témakör esetleges kiválasztásának is létjogosultsága lehet, mégpedig a kapcsolódó témakörök valamint kapcsolódó lekérdezések teljes feltérképezése érdekében.

Negyedik legördülő menü

Itt választhatod ki, hogy a Google Inc. melyik csatornájáról származó adatokra vagy kíváncsi. A Google több szolgáltatással rendelkezik, de aminek a keresés a lényegi funkciója az maga a Google keresőgép, a képkereső, a hírkereső, a Google shopping (magyarul Google vásárlás, amely valójában mint termékkereső funkcionál, Craig Nevill-Manning által kitalált szolgáltatás) és végül a szintén közkedvelt Youtube kereső.

Mit jelent a kapcsolódó témakörök, kicsit részletesebben?

Segítségével megtudhatjuk, hogy az általunk megadott kifejezésre, értekezésem relevanciájában a kriptopénz nevére kereső felhasználók, az alatta lévő kifejezésekre szintén kerestek.

A kapcsolódó témakörök mutatóinak értelmezése:

* Legnépszerűbb – A legnépszerűbb témakörök. A pontozás relatív skálán történik, amelyen a 100 a leggyakrabban keresett témakört jelöli; az 50 a fele olyan gyakran keresett témakört, és így tovább.

* Növekvő – Olyan kapcsolódó témakörök, amelyek a legutolsó időszak óta a legnagyobb növekedést érték el a keresési gyakoriság terén. A „Kiugró érték” jelölésű találatok esetében a növekedés óriási volt.

A kapcsolódó lekérdezések mutatóinak értelmezése:

Teljes mértékben ugyanaz az elv 😉

A Google Trends segítségével lemérhetjük az adott kriptopénz köré csoportosuló közösség intelligenciáját is!

A cikkemben eddig képek formájában a Bitcoin -al kapcsolatos adatokat prezentáltam, ezért most ennél maradok. Egy adott közösség intelligenciáját a kriptopénz vonatkozásában, pont az előbb említett kapcsolódó témakörökben felbukkanó témakörökből és keresőkifejezésekből is letudjuk mérni.

Ez a fenti kép, 2009. január 3. és posztom írásának dátuma közötti időszakot fedi le. Bemutatja, hogy a Bitcoin vonatkozásában az egész világra levetítve a Pénzügy kategórián belül a Google keresőgéppel (értelemszerűen annak összes adatcenterét kumulálva) mely kapcsolódó témakör és kapcsolódó lekérdezés rendelkezik a legnagyobb kiugró értékkel.

A tartalomgyártók egyértelmű koncepciója

A Bitcoin egyértelműen a digitális fizetőeszköz kategóriájában jelenik meg. Ehhez pedig az kell, hogy akik a Bitcoin releváns tartalmakat gyártják, azok nagyon masszívan és nagyon céltudatosan, kifejezetten mint digitális fizetőeszköz tekintsenek rá, tehát nem mint szimpla spekulatív adalékra.

A felhasználói aktivitás belföldi és nemzetközi szinten

A felhasználók általi ezzel releváns bevitt kifejezés pedig nemzetközi szinten, leginkább a bitcoin price volt, amely kimagaslóan nagy keresletet, érdeklődést jelent. Ugyanakkor megfigyelhető, a kizárólag Magyarországra leszűkített keresőkifejezés jelensége is, ami ehhez konvergál:

Ezt azért nevezem intelligenciának, ugyanis szemmel látható a jelenség, hogy a Bitcoin segítségével kereskedelmi tranzakciók is szép számmal lebonyolódnak, tehát nem kifejezetten az a befektetési filozófia a motiváló, hogy a Bitcoin értékét mérjük különböző FIAT pénznemekhez.

Mivel a köré fonódó közösség mint fizetőeszköz is tekint rá, ezért a hodler kultusz még intenzívebb. A Bitcoin-al rendelkezők nagy része nem esik kétségbe a nagyobb mértékű árfolyamváltozások miatt sem. Sőt ha csökken talán örülnek, és még inkább raktároznak belőle. Nagy szívfájdalma is ez a FED -nek, hiszen Bill Gates-hez hasonlóan mindig a kriptopénzek ingadozásával és megbízhatatlanságával riogat.

Bill Gates mondja mindig, a kriptopénz csak egy mánia! Jóllehet az egyetlen sarkalatos pont amiért utálja, az az, hogy nem tudja manipulálni. Több felszólalásában is már ez tetten érhető volt, hiszen a kriptopénzek centralizált útját nagyon is szorgalmazza!

Az influenszerek hatása a kriptopénzek világára

Ha a negyedik legördülő menüt a YouTube-keresés menüpontjára állítjuk, akkor tudjuk érdemben ezeket a hatásokat vizsgálni.

Itt a kapcsolódó lekérdezések által például Bitcoin vonatkozásában jól érzékelhető, hogy a bitcoin tradingszintén kiugró, ami által a felhasználók olyan ismeretekhez szeretnének jutni, amelyből megtanulják a kereskedések technikáit, megismerhetik a legmenőbbnek tartott platformokat.

Ezeknél az influenszereknél megfigyelhető jelenség, hogy vagy túlzásba viszik a Google Adsense féle klikkhajhász bevételszerzési lehetőséget, vagy pedig egyáltalán nem jelenik meg hirdetés a csatornáikon, de kifejezetten a koncepciót egy bizonyos kriptodevizára helyezik.

Ennek mögöttes motivációja az is lehet, hogy épp abba fektettek bele és érdekes tartalmaikkal igyekeznek manipulatív tevékenységet végezni. Persze nagyon sok akad közöttük akik tényleg nagyon színvonalas anyagokat szolgáltatnak és akiket érdemes követni!

Konklúzióm számodra

Szerintem a lehető legobjektívebb csak akkor lehetsz, ha a Google Trends, esetleg egyéb hasonló professzionális online marketing mérőszámok prezentálására alkalmas platform segítségével, felméred a szociális pénz fogalmát ismervén a NÉP ÉRDEKLŐDÉSÉT. Hogy milyen szempontok szerint végezd az adatszűrést, az az adott kriptopénz mögé szerveződött cég koncepciójától is függ. Az eredményességet a cégek kooperáló partnerei befolyásolhatják, s ugyan az Internet világában nincsenek távolságok, de nyilván jó ötlet az adott kriptopénz mögött lévő vállalat attribútumait is átvizsgálni.

Beszéljenek inkább a számok, mint a hülye gyerekek. Velük kapcsolatosan is tudok Neked egy értékes mutatószámmal szolgálni 😉

A legbugyutább klubok a shitcoin fogalma köré csoportosulnak, s a hasam szoktam fogni a nevetéstől, akkora zöldségeket tálalnak 😀

Szólj hozzá!