Mire való a kriptovaluta?

Mire való a kriptovaluta érvem álljon itt ellensúlyaként 👇

✅ az influenszerek és a tömegmánia által képzett mire való a kriptovaluta ideológiáinak

A témában mindenhol ezt hangoztatják 😂

  • Told be a fiat pénzed ide meg oda. Ezekre szakosodtak főként a launch pool és launch pad világának ajánlatai.
  • Elképesztően irreálisan mesés kamatokat ígérnek ➡️ APY
  • Sokszor kiemelik azt, hogy a kriptovaluták segítségével eltudod kerülni a hagyományos pénzeket érintő inflációs problémát.

Nos, ez mind bárgyúság, tegyük rendbe hát mire való a kriptovaluta

📣 Először is azt szeretném leszögezni, hogy már eleve azt a szót, hogy kriptovaluta, valójában a marketing termelte ki.

Szakmai értelemben véve a kriptográfiai eszközök útján kifejezett értékek, digitális pénz, nem is lehetne valuta.

ℹ️ A deviza és a valuta megkülönböztető tulajdonsága a hagyományos pénzügyek világában leginkább az, hogy :

  • a valuta a pénz, mint fizetőeszköz materializált formája,
  • míg a deviza az elektronikus jegyzésre alkalmas dematerializált alakja.

A hagyományos pénzügyek területén az infláció – amit a központi bankok mesterséges beavatkozással manipulálnak – összefügg az adott ország gazdasági helyzetével.

Az alkalmazott monetáris pénzügyi politika és a gazdasági helyzet között mindig szoros összefüggés van❗

🙏 A lényeg, kérlek figyelj

A kriptopénzek decentralizáltak és általában nincs központi szabályozásuk. Míg a fiat pénzrendszerben a monetáris politikát általában a központi bankok irányítják és szabályozzák.

A hagyományos pénzek területén az irányítási modell és az alkalmazott gazdasági filozófia is teljesen eltér a kriptovaluták decentralizált természetétől. Illetve az egyes kripto projektek mögött meghúzódó gazdasági politikától.

Ugyanazon gazdasági filozófia és irányítási modell keretrendszerében a fizetőeszközök egymáshoz való viszonyításának lehetne értelme. Hiszen az elfoglalt gazdasági pozíciók differenciájára is rámutathatna, ha nem épp egy 🔗 FED-ből kiindult manipulációs játéktér lenne, s egy természetes gazdasági mutatót láthatnánk.

Mivel azonban a 🔗 kriptodevizák világa teljesen eltér a hagyományos pénzrendszer vagy akár a jövőben beiktatandó 🔗 társadalmi pontozási rendszeren alapuló CBDC világától, így teljesen értelmetlen arról beszélni, hogy a vagyonod többletértékében bármilyen szerepet játszhatna az, hogy kriptodevizát átváltasz fiat pénzre azon árfolyamnyereség érdekében amit Te profitnak látsz.

💡Gazdasági termelékenység nélkül a profit nem profit, hanem nemes egyszerűséggel 🎈lufi 😂

A túlzott CEX imádat a kriptovaluták vonatkozásában is előbb utóbb a börtönöd lesz

A CEX platformok tökéletesen kiváló helyszínek arra, hogy a kriptodevizákkal még ismerkedő viszonyban lévők tapasztalatokat szerezhessenek. Ezek a felületek rendszerint ismereteket is terjesztenek.

💭 Megértem, hogy az említett CEX számodra kényelmes, de felmérted -e a kriptográfiai fehérlistázás veszélyeit, mely előbb utóbb a börtönt képezi számodra❓

A kriptográfiai fehérlistázás azt a folyamatot jelenti, amelynek során meghatározott kriptotárca címeket vagy számlákat előzetesen jóváhagynak egy token értékesítésben vagy tranzakcióban való részvételhez, miközben az összes többit blokkolják.

Az olyan CEX felületeken mint például a 🔗 crypto.com ezek rutin műveletnek számítanak. Nem a kripto platform mögötti céges entitás az, amely ezt a döntést meghozza,

hanem erre utasítja és egyben kényszeríti a Felügyeletet ellátó hatóság❗

A FED-nek bedolgozó „nemzetállamok” aspektusából mi a lényege ennek a fehérlistázásos taktikának❓
  • Természetesen a központi mantra az, hogy fel kell venni a küzdelmet a pénzmosás ellen.

A keserű valóság viszont az, hogy ennek lényege nem mást, minthogy tulajdonképpen minden egyes kripto tárca cím egy adott ember ismert és valós adataihoz legyen köthető.

✔️ A valós adatok kinyerésében maga a KYC eljárás ami segíti a Rendszert!

Azok a kripto tárcacímek pedig, amelyek nem szerepelnek ebben a nyilvántartásban, blokkolhatók legyenek. Mi ennek a lényege? Az, ha a CEX felületről ki küldöd a kriptod a DeFi tárcádra, igazából már az a tárcád is azonosított lesz 😉

Pontosan ezért szoktunk látni a blokklánc nyilvántartásoknál egyszerre több lépésből álló tranzakciókat is, ahol ugyanaz az összeg egyik tárcacímről a másikra landol. Érdekes módon ezeket az óvatosságokat és pénzügyi szabadságra igényes lépéseket sosem az átlagemberek szokták megtenni, hanem a nagyobb vagyonelemeket mozgatók!

📣 A kripto fehérlistázás végső lényegi célja a Rendszer szempontjából az, hogy a Te kis börtönödben előbb utóbb ne legyen más lehetőséged, mint szépen a kripto egyenleged vissza konvertálni abba a szutyokba amiből egyébként menekülni akartál (fiat).

  1. Ha nem lesz lehetőséged a kripto fehérlistázás miatt DeFi tárcára küldeni a vagyont, meg leszel lőve.
  2. Ha csak fehérlistázásos címek között fogsz tudni tranzaktálni, akkor valójában egy centralizált rendszerben fogsz tevékenykedni. S lőttek a pénzügyi szabadságodnak. Ügye érted már a lényeget❓

Szóval, akkor mire való a kriptovaluta❓

Arra, hogy igazából ne magára a kriptovalutára koncentrálj, hiszen az magában csak egy fizetőeszköz

✅ Összepontosíts inkább annak tanulmányozására,

1 ) hogy ez a fizetőeszköz milyen gazdasági ökoszisztémát éltet? Milyen üzleti kapcsolatok lengik körbe, illetve az ökoszisztémát éltetők szavazati aránya mennyire tudja a folyamatokat decentralizált mederben tartani?

2 ) Egyáltalán az ökoszisztémát éltető fizetőeszköz az token vagy coin kategória? Nagyon nem mindegy, mert a tokenek mindig arra vannak kárhoztatva, hogy a tranzakciós költségek (Gas Fee) tekintetében ki vannak szolgáltatva annak a hálózatnak, amelynek tetejére épültek (függőség). Ettől persze még lehetnek sikeres token projektek is!

A kriptovaluta tehát arra való, hogy Te különösen a blokklánc technológia nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően egy központi hatóságtól, entitástól független fizetési rendszerben gondolkozhass.

Mire való a kriptovaluta? Leginkább arra, hogy élni tudj egy valóban független fizetési rendszer lehetőségeivel. Tehát sosem a kriptovalutában a lényeg, hanem abban az ökoszisztémában, amelynek a fenntartásáért mint fizetőeszköz felelős.

✅ Ez a kriptovaluta, a pénzügyi szabadság igazi lényege, s nem az, hogy például a 🔗mesterséges intelligencia segítségével egy 🎈lufit képezz❗

🤔 Ha lufit szeretnél akkor a hagyományos pénzügyi rendszernek ott van a KAMAT jelensége, amely alapvetően más nem is lehet csak lufi, hiszen azt a pénztöbbletet amit a kamat jelent (ami mögött nincs semmilyen gazdasági tevékenység) valakinek le kell dolgoznia!

Hogy védheti meg magát a társadalom és a vállalkozások egy negatív jövőtől

A vállalkozások mindenféleképpen úgy, hogy nyitnak a forradalmian új ötletek az innovatív pénzügyi technológiák irányába, célul tűzve ki maguknak, 🔗 a saját fizetési rendszerük kidolgozását és fenntartását! Így lehet megszabadulni egy kullancs banktól, vagy pedig egy olyan pofátlan, az alapvető emberi méltóságot semmibe vevő megoldástól, mint amilyen a CBDC lesz!

Társadalom, össznépi felfogás:

Szerintem ez a nehezebb kérdés. Rengeteg edukációval járó folyamat. Le merem fogadni, hogy eleve annak jelentésével is csak akkor találkozott az emberek többsége, hogy mi a fiat, miután a 2008-as gazdasági válság életre keltette a Bitcoin protokollt. Előtte nem hiszem, hogy hallottak volna róla, pedig időtlen idők óta ebben él mindenki. Ugyanakkor azt is megkockáztatom, hogy a többség még ma is inkább egy autóra fókuszál ha ezt a szót leírva meglátja.

A társadalomnak szerintem el kell jutnia egy olyan szintre, hogy megértse az 🔗okos szerződések lényegét, és rájöjjön, ez egy jó lehetőség arra, hogy a pénzügyeket „megbízható” felek nélkül is lehet intézni❗

Például ha bizonyos feltételek mellett 🔗stakelesz valamilyen kriptovalutát, amivel az adott ökoszisztémát élteted, akkor a választott idő letelte után az említett okosszerződés gondoskodik az alaptőke plusz a felgyülemlett juttatás hozzád történő visszairányításáról.

Ezt a szót nem véletlenül tettem idézőjelek közé. Nem azt kell érteni alatta, amit a szó annak hétköznapi értelmében sejtet. Hatóság által ellenőrzött felek a „megbízható” felek. Például a hagyományos pénzügyek területén egy bakszámláról utalsz pénzt egy másik bankszámlára és gond van, a Felügyelet intézkedik.

👏 Okosszerződések esetén viszont nincs szükség Hatóság közbelépésre, mert a folyamat a beégetett programnak megfelelően zajlik 😉

DeFi tárcáról DeFi tárcára is van élet, minden csak társadalmi felfogás kérdése

Ha olyan kriptovalutát használtok, amely meglehetősen kedvező, szinte filléres alapú tranzakciós költséget kér, akkor termék / szolgáltatás igazából gazdát tud cserélni a kriptovaluta mint fizetőeszköz bevonásával és semmilyen központi entitás vagy hatóság ebbe nem fog tudni beleszólni.

A lényeg tehát, hogy a kriptovaluta arra jó, hogy biztosítsa az értékcsere folyamatát, de immáron egy olyan monetáris rendszeren belül, ahol a felügyeletet nem egy központi hatóság látja el,

👏 hanem az adott tokenizált gazdaság fenntartásában közreműködő résztvevő felek demokratikus alapokra helyezett szavazati aránya.

A hagyományos pénzrendszerben a saját munkád, sohasem fogja tudni megtartani az értékét. Ez azért van, mert a Rendszer annyi pénzt állít elő, amennyit akar. Ezzel szemben ha tanulmányozod a kriptovaluták világát, a különböző ökoszisztémákat, vagy rávetsz egy pillantást a Bitcoin esetére, akkor láthatod, hogy mennyi keringhet belőle összesen a kereskedés vérkeringésében, ennyi bányászható max és pont.

Összegzőként a gondolataimnak lehet -e jövőbeli realitása?

Az idő előrehaladtával szerintem igen. Annak idején, nem is olyan régen tavaly nyáron a FintechZone -ból is előtört egy cikk,

🔗 „Közel száz helyen lehet Magyarországon kriptovalutával fizetni” címmel.

Azért említettem meg, hogy rámutassak a gondolataimmal azért egyedül nem vagyok. Ettől függetlenül az ott leírtakkal kapcsolatban nem mindennel értek egyet. Például a fenti cikkből az alábbiakban idézem azt, amivel nem értek egyet.

„A Binance Card pedig lehetővé teszik kriptovalutákkal való vásárlást azokon a helyeken, ahol egyébként Visa-kártyákat is elfogadnak.”

Most nem arra akarok kilyukadni, hogy már nincs Binance kártya. Amikor a cikket írták még volt. Inkább arra akarok célozni, hogy egyetlen egy Mastercard / Visa logóval ellátott kripto kártya sem volt soha alkalmas arra, hogy kriptovalutát elkölts. Ezek a kártyák arra alkalmasak, hogy a kriptovalutát Neked automatikusan átváltsák szutyok fiat devizára és abban költsd el a pénzedet, ami után még a kripto adózás is terhel.

Ha kicsiben elkezd kibontakozni valami, az tud terebélyesedni❗

✅ Kérlek gondold végig azt, hogy született meg az Internet.

Az ARPANET nevű katonai projektből fejlődte ki magát, de ennyire az origópontig nem kívánok visszamenni. Csak azt szeretném kiemelni, hogy TCP/IP alapon egymáshoz csatlakoztatott gépek sokaságát jeleni, ahol a lényeg,

hogy nincs központi irányítás. Katonai megfontolásokból anno ez fontos volt, hiszen olyan rendszert kellett építeni, amelyet az ellenség nem tud megsemmisíteni.

Na már most a helyzet, a pénzrendszerrel és az azt felváltani kívánó Bitcoin szellemiségéből eredő fizetési rendszerek alternatíváival, ugyanez. 👇

A pénzügyek elszámolását blokkláncon tartják nyilván. A blokkláncokat számítógépek egymáshoz kapcsolt sokasága üzemelteti egy központi irányítástól mentes decentralizált rendszerben.

Mitől függ tehát a fizetési rendszer alternatíva terebélyesedése?

A bekapcsolódók számától 😊

Hogyan működik a kriptovaluta❓

Nem tudom megállni, hogy 🔗 https://kriptomat.io/hu/kriptovalutak/mi-az-a-kriptovaluta/ forrás egyik rossz szemléletmódjára rávilágítsak ⬇️

„Az olyan kriptovalutáknak, mint a Bitcoin és a Dogecoin, van értéke,
mert az emberek fizetnek azért, hogy megvásárolják őket.”

Te Atyaúristen! Oké rendben elismerem, sajnos ez trend, főként az influenszerek tevékenysége révén amit az emberek fejében mint gondolkodást kialakítottak. De egy kriptovalutának nem ettől van értéke❗

Gondolj csak bele, ha ez így lenne, akkor az amúgy értéktelen fiat pénzt behelyezed a kriptovalutába, csak azért mert az egy trendi szó, hogy kriptovaluta, már értéke is lesz❓

Egy kriptovaluta akkor tud értéket képviselni, ha emberek – érdekeltek bizonyos csoportja – az adott ökoszisztémát fenntartó releváns tevékenységükkel fizet. Tehát minden erőforrás számít, ami annak a célnak a megvalósítására fókuszálódik, amely az adott kriptovaluta projekt rendeltetése.

Ezeket a célokat rendszerint a fehér könyvekből lehet megismerni. Ne feledd, a kriptovaluta projektek 90%-a selejt. De ez életszerű is❗ Nézd meg a világon megírt diplomamunkák számát és vesd össze azok Életben is felhasznált mutatójával. Ott is a 96%-a felesleges, protokolláris selejt lesz, hiszen nem tud mindenki valami olyan maradandót alkotni, amivel tényleg az adott tudományághoz hozzá is tudna tenni valamit. A kriptovaluta projektekhez pedig tényleg egyedi és jó ötletetek kellenek.

S a Bitcoin (mármint BTC kriptovaluta) mitől tud értéket képviselni, vagy fogalmazhatnék úgyis, mitől kellene, hogy értéket képviseljen❓

Attól, hogy eddig az összes többi konszenzus mechanizmus viszonylatában elmondhatjuk, hogy a valódi decentralizált állapot annak 100% valójában a Bitcoin protokollon keresztül a 🔗 Proof of Work konszenzus mechanizmusban valósul meg.

Ebből pedig az következik, vagy az kellene, hogy következzen, hogy mindenki a BTC kriptovalutát használja biztonsági tárolóként.

Azaz, amikor valamilyen tokenizált gazdaságon belül javakra teszünk szert, azt mint értéket, vagyonelemet a BTC kriptovalutába helyezzük, hosszabb távú biztonságos megőrzés céljából, s nem fiat-ba helyezzük vissza, amiből épp kimenekülünk!

Egyébként blogom fejlécképében szereplő grafika pontosan ezért helyezi középpontba a Bitcoin-t. De ezért van az is, hogy például a 🔗 CoinMarketCap vagy az ehhez hasonló kripto elemző oldalakon, a kriptovaluták értékét mindig BTC kriptovaluta értékében láthatjuk alapértelmezetten kifejezve. Az már más kérdés, hogy opció megnézni azt is, hogy ez épp milyen fiat árfolyamot jelent, momentán én ennek az égvilágon semmi hasznát nem veszem.

👋 Búcsúzásként jelzem, Magyarország mosolyt csalt az arcomra! 🤣

Elmúlt napokban vélelmezem az AI, pofámba dobta a politikát. Pedig sok értelmét nem tartom, hogy miért már többször elmondtam, ezt most kihagyom.

Mi volt a humoros? 

Az Parlamentben egy – két okos képviselő elkezdte mondani, hogy nagy veszélyt rejt magában, hogy számtalan ember kriptovaluta szakértőnek véli magát.

Részükről ez leginkább azért vicces, mert a kriptovaluta közösségek ezzel a bizonyos témával már akkor intenzíven foglalkoztak, amikor a politikusok azt sem tudták, hogy ezt eszik vagy isszák.

Ami viszont elvitathatatlanul a komikus helyzetet megteremtette 👇

Magyarország 2012. január 1. óta nagyon intenzíven terjeszti az állami és népi szuverenitás eszméit, s egyben azt, hogy Nyugat ne mondja már meg nekünk, itt mi a frankó❗

📣 Ennek margójára akkor, hogyan konferálták fel a kriptovaluták szabályozásának szükségességét❓ Hát kérem szépen úgy, hogy hivatkoztak az Amerikai Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletére (SEC), hogy bizony a Bitcoin-t már annyira elismerték, hogy a hagyományos tőzsdékre is felvezették.

S hát ügye, ha Amerika így vélekedik, nekik is lépniük kell. Más szavakkal kifejezve, hogy a köznép is megértse, szóval nemzettudat ide vagy oda, de azért a nyelv jó mélyen USA valagában van 🤪

Csak mellékesen,

de minden egyes képviselő szófordulatában benne volt, „azt kell, hogy mondjam” kifejezés. Pszichológia alapján ez a megfelelési kényszer irányába mutat. Egyebekben ismétlem újra, a hagyományos tőzsdei platformon jegyezhető Bitcoin az nem Bitcoin, az egy ETF, tehát 🔗 Bitcoin ETF aminek egyetlen lényege csupán az volt, hogy az intézményi befektetők tőkéjét egy centralizált rendszerben tudhassák.

✅ Ha az emberek egymás irányába értékesítik azt, amiben ők maguk jók,

📣 és fizetőeszközként egy általuk kiválasztott és preferált kriptovalutát használnak, szigorúan DeFi alapon,

akkor el tud kezdődni egy olyan megállíthatatlan és pozitív folyamat, amivel a Rendszer akkor sem fog tudni mit kezdeni, ha a fejére áll. No igen, ez lenne  a 💙 pénzügyi szabadság 😊Én például az online marketing világával 1996 óta foglalkozom. Igen, igazi védjegyem az, hogy már akkor is ezzel foglalkoztam mielőtt a nagy testvér megnevezte volna a dolgokat.

No speciel nálam, ha SEO kérdésben segítségre van szükséged, szakértelmem kizárólag csak kriptovalutával tudod igénybe venni. 😉

 

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük