Crypto.org Chain Desktop Wallet

Crypto.org Chain Desktop Wallet : stakelés PC környezetben!

ℹ️ Jelen cikkemben a Crypto.org Chain Desktop Wallet személyi számítógépek (PC) platformjaira letölthető alkalmazását szeretném bemutatni.

✔️ Kitérek arra, hogy miben érzékelhető a különbsége a mobil alkalmazáshoz képest ami Crypto.com Defi Wallet néven érhető el.

✔️ Prezentálom a lekötött betétek utáni kamat lehetőséget. Összehasonlítom a fiat pénznemek világában elérhető hagyományos banki keretek adta lehetőségekkel, ahol a kamat úgy igazából az infláció mértékét se tudja ellentételezni.

❗Szolgáltattam már értékes információt, hogy mi a stakelés. Cikkeim tudásanyagai egymásra épülnek.

📥 Hol tölthető le a Crypto.org Chain Desktop Wallet?

PC környzetben jelenleg három operációs rendszer közül választhatsz : MacOS, Windows, GNU/Linux.

A számítógépeden lévő operációs rendszer függvényében, tehát
 • MacOS esetén, letöltés : ITT
 • Amennyiben Windows (7,8,10) rendszert használsz : ITT
 • GNU/Linux bármelyik disztribúciója esetén pedig : ITT

Felhívom a figyelmed, hogy a Microsoft Windows rendszer unintelligens. A Windows Defender féle csodája kártékony alkalmazásnak fogja minősíteni, ezért ragaszkodnod kell mindenképp a letöltött anyag megtartásához.

Mi a lényeges különbség a Crypto.com Defi Wallet és a Crypto.org Chain Desktop Wallet között❓

Esszenciális különbség, hogy a mobil alkalmazásban ugyan többféle kriptovalutát is stakelhetünk, illetve mivel mobil, így a kriptopénzek közvetlen elköltésére is kiváló 🔗 kriptopénztárca, de nem választhatjuk ki ízlésünknek megfelelően, a validátort, ha egy összeget kamat ellenében letétbe kívánunk helyezni.

Crypto.org Chain Desktop Wallet vs Crypto.com Defi Wallet

📣 Ezzel szemben a személyi számítógépre elérhető alkalmazás, amiről ez a cikk is szól, ugyan csak a CRO kriptovaluta sztékelését teszi lehetővé, de kiválaszthatjuk a számunkra szimpatikus  CRO validátort. 👇

A Crypto.org Chain Desktop Wallet telepítése, használatának megkezdése

✅ Első nekifutásra a Crypto.org Chain Desktop Wallet,

töltsd le és telepítsd fel az alkalmazást az operációs rendszered szerint.

Crypto.org Chain Desktop Wallet: az App Pasword beallitasa

❗Akár életedben először használod, vagy használtad már régebben ezt a szoftvert, a folyamat a képnek megfelelően, úgynevezett „App Password” beállításával kezdődik.

Ez a jelszó tulajdonképpen egy formális dolog!

Nem az a célja, hogy mindig be kell gépeld amikor elindítod a szoftvert, hanem azért iktatták be, hogy egyes folyamatokat hitelesítsen :

 1. Például ha a szoftverhez tartozó későbbiekben ismertetésre kerülő 24 szóból álló keyphrase-t exportálni szeretnéd, ezt meg kell adnod.
 2. Meg kell adnod akkor is, amikor egy stakelés (azaz delegálás) folyamatot megerősítéssel jóvá kívánsz hagyni, vagy épp, amikor a betéted szeretnéd kivonni.
 3. Amennyiben a CRO kriptovalutád transzferálni szeretnéd egy másik kriptopénztárcádba, esetleg másnak, avagy egy centralizált kereskedési platformra mint amilyen a 🔗 Crypto.com, akkor is szükséged lesz erre a bizonyos jelszóra.

Ennek figyelembevételével hozd létre a jelszavad : a jelszónak legalább 8 karakterből kell állnia, tartalmaznia kell egy betűt, egy számot és egy speciális karaktert is. Ilyen különleges karakter péládul a @.

✅ A folyamat második lépcsőjében két lehetőség között választhatsz,

Az egyik opció, „Restore Wallet” a másik pedig „Create Wallet”.

Crypto.org Chain Desktop Wallet helyreallítás vagy teljesen új regisztráció

 1. A „Restore Wallet” a Crypto.org Chain Desktop Wallet helyreállítására alkalmazható. Például ha letörlöd a szoftvert, vagy számítógépet cserélsz, stb. akkor csak és kizárólag akkor fogod tudni a kripto egyenleged, betétjeid ismét elérni, ha a szoftver telepítésénél a Restore Wallet számára megadod azt a 24 szóból álló úgynevezett keyphrase-t, amit első regisztrációdnál a szoftver biztosított számodra, s amit a későbbiekben ismertetek. Ha nem gondoskodsz ezeknek a szavaknak a biztonságban történő megőrzéséről, akkor soha többé nem fogod tudni visszaállítani az egyenleged, a befektetésed eltűnik az éterbe, ezt sose feledd!!! 
 2. Értelemszerűen a „Create Wallet” akkor jó választás, ha életedben először telepíted ezt a szoftvert és előtte még soha semmilyen befektetésed, vagy egyenleged nem volt amit ezzel a szoftverrel kezeltél volna.

A Restore Wallet jó másra is még?

Igen, jó! Például ha a Crypto.com Defi Wallet -ben, ami mobilra elérhető, stakeltél már CRO kriptovalutát, akkor az ahhoz a mobil alkalmazáshoz tartozó 12 darab szóból álló keyphrase -t importálni tudod a Crypto.org Chain Desktop Wallet – „Restore Wallet” opcióján keresztül.

Ennek segítségével a mobil alkalmazáson is és a PC verzióban is nyomon tudod követni a lekötött CRO kriptobetéted sorsát!

✅ Amire a „Create Wallet” folyamatánál figyelned kell, harmadik lépés

 • A pénztárcád számára határozz meg egy nevet, erre teljesen szabadon kitalálhatsz valamit.
 • A megfelelő hálózatot „Network” válaszd ki!

Crypto.org Chain Desktop Wallet - create wallet - kriptopénztárca létrehozása

A hálózati opciókról,

A többit csupán érdekességként ismertetem de előre jelzem, Neked a MAINNET kell!

TESTNET CROESEID 3

ℹ️ A blokklánc -technológia esetében a teszthálózat egy olyan blokklánc példánya, amelyet az alapul szolgáló szoftver ugyanaz vagy újabb verziója hajt meg, és amelyet tesztelésre és kísérletezésre használnak, anélkül, hogy veszélyeztetné a valós pénzeszközöket vagy a főláncot. A teszthálón alkalmazott kriptopénzek elkülönülnek és különböznek a hivatalos (mainnet) kriptopénzektől, nincs értékük, és szabadon beszerezhetők. Végtére is ezért teszt a neve.

🤔A kripto és a blokklánc életében a teszthálózatok inkább a programfejlesztők számára lehet érdekes. Ugyanakkor roppant fontos tud lenni abban az esetben is, amikor szemérmetlenül nagy összeget szeretnénk egy igazi hálózaton (mainnet) elküldeni, de aggódunk a transzferálás sikeres lesz e. Egy teszt szerver valójában egy tét nélküli próba is egyben. Ennek használatához azonban érteni kell, és akinek eleve a GNU/Linux környezet nem mond semmit, az felejtse is el 🙂

MAINNET

Ez az éles szerver, igazi összegekkel. Itt a MAINNET kifejezés alatt, a Crypto.org Chain MAINNET-et kell érteni.

Egyéb teszt szerverek 

Igazi vérprofi programfejlesztők számára, akik imádnak például olyan 🔗 szabad szoftverek fejlesztésével foglalkozó közösségekhez tartozni, mint mondjuk a GITHUB. Ők saját maguk számára teszt szervert is tudnak készíteni és a Crypto.org Chain Desktop Wallet annak kezelésére is kiváló.

A GITHUB egy amerikai vállalat, amely szoftverfejlesztési verziókövetési-szolgáltatást biztosít. Főként arra jó, hogy összehozza a programozókat, illetve itt a szabad szoftverek forráskódja is letölthető, így aztán igen mélyen elmerülhetünk a témában 😄 Érdekességként mutatok rá, hogy jelen ismertetésemben szereplő Crypto.org Chain Desktop Wallet a forráskódjával együtt itt elérhető.

Ha hardver alapú kriptopénztárcád van, ne felejtsd el a rádiógombot bejelölni!

Ezek után egy ablak fogad, hogy sikeresen létrehozta számodra a kriptopénztárcád és a „Continue” gombra kattintva tovább is léphetsz.

✅ Itt jön a lényeg a Crypto.org Chain Desktop Wallet létrehozásának folyamatában, ahol ugyanis a már említett 24 szóból álló keyphrase-t fel kell jegyezned, negyedik lépés!

Crypto.org Chain Desktop Wallet 24 szóból álló keyphrase!A regisztráció során kapott 24 szóból álló keyphrase-t a lehető leggondosabban jegyezd fel, és gondoskodj megőrzéséről, mert hisz tudod, a Te kriptopénzed, a Te felelősséged!

A szoftver úgy lett elkészítve, hogy a regisztrációs folyamat azzal teljes, hogy csinál egy próbát és bekéri tőled ezt a 24 szóból álló keyphrase-t, ahol a sorrend is fontos. Ha sikerült, akkor az alkalmazásba való első bejelentkezésedkor kérni fogja tőled a már ismertetett és a regisztráció során általad létrehozott „App Password”-öt.

További interpretációs segítséget nyújtok az ismertetett alkalmazás használatához!

Crypto.org Chain Desktop Wallet menüje

 

Miután bejelentkeztél az alkalmazásba a kezdő főképernyő fogad, s ebből most kiragadnám a bal szélső menüt.

Rögtön elsőnek, tisztázzuk a legördülő menüt!

A bal alsó sarokban láthatod a saját kriptopénztárcád nevét, s ebből egy legördülő menü tárul eléd, az alábbi lehetőségekkel :

 1. „Restore Wallet” (már elmagyaráztam mire jó)
 2. „Create Wallet” (ez is már tisztázásra került)
 3. „Wallet list” – több kriptopénztárcát is létrehozhatsz és itt a tárcáid listáját látod.

Send

Itt tudsz küldeni CRO kriptopénzt egy másik CRO kriptotárca címre. FIGYELEM : ha a saját centralizált kereskedési platoformodon lévő CRO címre szeretnél innen utalni, akkor szükséged lesz a MEMO-ra. Ez azért van így, mert a centralizált kereskedési platformok gyűjtő kriptotárca címeket tartalmaznak, amire sok ember beutalása kerül. S annak érdekében, hogy a Te centralizált platformod tudja, hogy a beérkező összeget Neked kell – mint ügyfelének jóváírnia – szükésges, hogy a saját egyedi MEMO számod alapján beazonosíthasson. Ha elfelejted a MEMO-t beírni, akkor búcsut mondhatsz a kriptopénzednek!

Természetesen ha olyan CRO címre küldesz, ami egy másik Defi – tehát decentralizált – kriptopénztárcához tartozik, akkor nem kell MEMO.

Receive

Itt láthatod a saját kriptopénztárcád CRO címét és egy QR kódot aminek segítségével a CRO kriptopénztárcád hosszú címe, kényelmesen beolvasható. A saját CRO címedre tudsz CRO kriptopénzt fogadni és senkinek semmi mást nem kell tudnia, csak ezt a címet. Mivel a Crypto.org Chain Desktop Wallet is egy Defi, tehát decentralizált pénzügyi eszköz, így az utalások fogadására nincs szükség semmilyen MEMO adatra, hiszen ez csak a Te pénztárcád.

Staking

Itt láthatsz két fület, „Staking Rewards” és „Delegate Funds” néven.

Staking Rewards

Ha már stakeltél azaz delegáltál valamennyi CRO összeget (nincs minimum összeg meghatározva) egy általad kiválasztott validátornál, akkor a stakelésből, azaz letétbe helyezésből eredő kamatot itt kísérheted figyelemmel. Az „Action” alatt található „Withdraw Reward” segítségével a kamatrészt pedig itt tudod kivenni, ami megjelenik a főképernyőn lévő egyenlegeden (Balance).

Hasznos tanácsom a kamat kikéréséhez, delegáláshoz, illetve bármely művelethez

ℹ️ A CRO ugyan nagyon kedvező tranzakciós díjjal (hálózati költség – network fee) rendelkezik, de egy minimális díja van.

❗Ezért ha szeretnéd elkerülni az alkalmazás alábbi hibaüzenetét :

The reward withdrawal transaction failed. Please try again later.
– 0basecro is smaller than 10000basecro
– insufficient funds
akkor mindig úgy intézkedj, hogy az egyenlegeden (Balance) maradjon legalább 0.5 CRO. Ez a fenti hibaüzenet sokszor a kezdőket szokta megzavarni, akik elfelejtkeznek arról, hogy hálózati költség is van. Értelemszerű, hogyha a Balance az alkalmazásban 0, akkor a kamatot nem tudjuk kikérni, hiszen a kamat kikérése valójában CRO mozgatás a validátor kriptotárca címe, és a Te kriptotárcád között aminek a hálózati költségét fedezni kell.
Miért jelenik meg azonnal a kikért kamatrész az egyenlegeden?

Azért van így, mert ha az úgynevezett kamatos kamatot szeretnéd, akkor arról Neked kell gondoskodnod. A CRO tőke összegéhez a kamatot automatikusan sosem teszi hozzá, így Neked kell azt delegálni ahhoz a validátorhoz ahol a tőkeösszeged van, s akkor a további kamatot már a kamattal megnövelt tőkeösszegre kapod.

Mit jelent az, hogy APY?

Kripto témáknál, főleg a betételhelyezések relevanciájában találkozhatsz olyan angol nyelvű hirdetésekkel, bannerekkel, amelyek különböző % mértékben meghatározva használják ezt a bizonyos APY rövíditést.

Az APY az Annual Percentage Yield szavak kezdőbetűjéből alakult ki. Ezzel az értékkel azt jelzik, amit realizálni tudsz egy esztendő alatt a kripto betéted után. Az APY már a kamatos kamatot is magába szokta foglalni az angolszász értelmezés során, de ahogy jeleztem itt a rendszeres „Withdraw Reward” művelettel ehhez Neked is aktívan hozzá kell járulnod.

Delegate Funds

Crypto.org Chain Desktop delegate funds stakelés,sztékelés, hogyan válassz validátort

❗A MAINNET a felhasználók visszajelzései alapján értékeli a validátorokat. Azok a validátorok akikben a felhasználók csalódnak, például nem kapsz kamatot, mert nem végeztek validálási folyamatot, azt a rendszer megjelöli egy „Flag” státusszal, s azoktól óva int.

Tőkebetét növelése az adott validátornál lehetséges?

Természetesen, s ehhez semmilyen időperiódust  nem kell várni. Igaz, ezt a témát már pedzegettem kicsit feljebb, mikor írtam a kamatrész kikérésének lehetőségéről és hivatkoztam arra, hogy a kamatos kamat jelenségről Neked kell gondoskodnod. Egészen egyszerűen tőkeösszeget növelni úgy lehetséges, hogy egy újabb delegálást hajtasz végre, ugyanahhoz a validátorhoz.

A tőkeösszeg kivonása, azaz „Undelegate Stake”

A tőkeösszeg kivonása azt jelenti amit a szó sejtet. Ha ezt alkalmazod akkor kivonod a tőkéd a főkönyvből és az összeg visszakerül az egyenlegedre, de ennek megvan a maga szabályrendszere, ami nem véletlen úgy van, ahogy van.

Crypto.org Chain Desktop Wallet tőkeösszeg kivonása és újra delegálás inkább egy másik validátorhoz!

Szabály, hogy amikor egy CRO tőkeösszeg kivonásra kerül, akkor a Crypto.org lánc által előírt 28 napos leválasztási időszakon megy keresztül. Ez azt jelenti, hogy mire a tőkeösszeg az egyenlegeden lesz, 28 napot kell várnod, és ezen időszak alatt, kamat nem termelődik!

Ugyanazzal a tőkével lehet validátort váltani 28 napos várakozási idő nélkül? Avagy a 

Redelegate Stakejelentése

Igen, lehetséges! Ez egy nagyon hasznos lehetőség, mert ha úgy érzed egy jobb validátorra leltél, akkor mindenféle várakozási idő nélkül validátort válthatsz és közben a kamat is termelődik.

Az alkalmazásban fellelhető 🔗 NFT opciókkal nem kívánok foglalkozni, ugyanis már maga az nft fogalma is egy hasonló terjedelmű írást igényelne. Ezzel kapcsolatban annyit megjegyeznék, hogy NFT-t nagyon egyszerűen és meglehetősen olcsón tudsz mintelni köszönhetően a crypto.org vagy épp a cronos hálózatnak.

Governance

Amikor a 🔗 kriptodevizák oldalamon ismertettem – természetesen nem teljes körűen, hiszen az lehetetlen – a különböző kriptopénzeket, legyenek azok coin-ok avagy tokenek, akkor ezek ismertetése során sokszor előfordulhatott az a bizonyos ökoszisztéma kifejezés.

Crypto.org Chain Desktop Wallet ökoszisztéma : a rendszer működésének irányítása szavazatok alapján!

Az ökoszisztéma irányítási javaslatai sok érdekelt felet érinthetnek. Itt megtekintheted az összes egyidejű szavazást, befejezett vagy elutasított javaslatokat, és leadhatod Te is szavazatod, hiszen mint staker, Te is a Crypto.org MAINNET ökoszisztéma tagja leszel.

Miért jobb a lekötött betétek utáni kamat a CRO kriptopénz esetén, mint mondjuk bármelyik fiat pénznem után egy hagyományos bankban?

Nem kívánom ezt számodra túlbonyolítani. Egy nagyon egyszerű matematikával óhajtom a választ megadni, kicsi demonstrációs számmal, hogy minél érthetőbb legyen.

Mivel a tőkebetétre nincs minmum meghatározva CRO esetén, így tegyük fel, hogy 177.0989 CRO összeget befektettél. Fontos tudnod, hogy a pont itt nem ezrest jelöl, hanem egy szám egész részének kifejezésére szolgál. A cikk írásának pillanatában 177.0989 CRO az HUF fiat pénznemben kifejezve, 10764 forint.

Crypto.org Chain Desktop Wallet használatával : kamat lekötött CRO kriptovaluta után összehasonlítva a hagyományos bankok fiat pénzem utáni kamatjaival

A képen látható, hogy a „Reward Amount” – amit egyébként a „Withdraw Reward” segítségével tudsz kikérni, erről fentiekben írtam –  24h leforgása alatt 0.07924264 CRO kamatot termelt a tőkeösszeg után.

Eme Crypto.org Chain Desktop Wallet felhasználói segédlet elkészítésének pillanatában ez 4,86 HUF összeget jelent / nap. Egy teljes hónap alatt kb. 145 forint! Lássuk 1 hónapos lekötött időtartamra mit nyújthat Neked, a hagyományos bank lekötött fiat betéte ugyanilyen mértékű tőkeösszeg után :

Ehhez segítségként igénybe veszem a szerintem nagyon jól működő 🔗 lekötött betét kalkulátor nevű publikus, online elérhető szolgáltatást.

money.hu betét kalkulátor

Az már rögtön látszik, hogy azért kaptunk egy olyan jelzést, hogy „Sajnos nálunk nem elérhető válassz másikat!”. Ezt azért írta ki, mert nincs olyan bank, amely egyrészt ilyen kis összegre és / vagy csupán 1 hónapra adna lekötött betét lehetőséget. Ugyanakkor a kalkulátor elméletileg azért a számítást elvégezte, ami helyes!

Az EBKM 1,00% az valójában a 10764 forint után értelmezett éves hozam. Ezt el kell osztani tizenkettővel és akkor megkapjuk az 1 hó időszak értelemszerűen felkerekített 9 HUF hozamát.

‼️Osszuk el a kriptopénz havi 145 HUF hozamát ezzel a 9 HUF hozammal és akkor látható, hogy a CRO kriptovaluta letétbe helyezése akár 16x is jobb lehet, de 10x mindenképpen.

🤔A fiat pénzemre való spekuláció nem egy helyes ösvény!

Fontos megjegyeznem, hogy ez az adat, csupán azoknak a spekulánsoknak érdekes, akik a hasznot abból remélik,

✅ hogy a CRO kriptovalutájukat fiat pénzemre konvertálják. Álláspontom szerint ez a habitus nem más, mint a fiat pénzrendszer haláltusájának továbbéltetése 😢

ℹ️ A CRO ugyanis egy remek kriptovaluta ahhoz, hogy azt az ember közvetlenül elköltse az arra alkalmas Defi kriptopénztárcájából, így a helyes paradigma inkább az olyan kriptopénzek támogatása lenne, amelyek hasonlóan mondjuk a CRO kriptovalutához, meglehetősen alacsony hálózati költséget kívánnak, és alkalmasak a rentábilis transzferálásra, valamint közvetlen vásárlásra.

Amikor tehát a lekötött CRO kriptopénz hozamát vizsgáljuk érdemesebb inkább magát a CRO kriptovaluta pozíciót az egyéb kriptopénz – coin kezdeményezésekkel összehasonlítani.

Véleményem szerint a hozamot illetően is így kaphatunk inkább tiszta képet!

Zárógondolat

Megjegyzem egyébként, hogy 🔗 Michael J. Saylor is a kriptovaluták jövőjét illetően a fentiekben általam kifejtett nézetekhez hasonlóan abban látja, hogy erőfeszítéseket kell tenni az 🔗 okosszerződések körüli IT háttér további fejlesztéseinek vonatkozásában, valamint támogatást kell, hogy élvezzenek azok a kriptopénzek is, amelyek optimális hálózati költséget tudnak megteremteni.

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn

3 hozzászólás

 1. Fentiekben írt tartalmammal kapcsolatban megjegyezni kívánom, hogy 2021.11.02. értéknappal ebbe a szoftvertermékbe implementálásra került a CRO Cronos Chain, a Cronos Bridge funkcióval együtt.

  A szoftver kinézetét kismértékben megváltoztatta, és például az „Undelegate Stake”, „Redelegate Stake” a „Staking” / „Delegation Management” fülön belül kapott, álláspontom szerint sokkal logikusabb és áttekinthetőbb elhelyezést.

 2. A kamatos kamat redukálódott 1 lépésre 🙂 Frissítettek az alkalmazáson így most már nincs szükség Withdraw Reward műveletre, majd ugyanahhoz a validátorhoz delegálni a kamatrészt.

  🤔Egészen egyszerűen Restake Reward menüponttal kell élni, és az adott validátornál delegált összegállományunkhoz hozzá fog adódni a kamatrész!

  ✔️ Ha belegondolunk ez így sokkal kényelmesebb, mert a 3 lépéses műveletből lett, 1.

 3. 📣 Érdemes az alkalmazást frissíteni❗

  A Crypto.com Defi Wallet, amely nemcsak a crypto.org és Cronos láncot támogatja, immáron lehetővé teszi az ATOM (Cosmos Hub Chain) valamint az Ethereum lánc alkalmazását például stakelésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük