Mi a Litecoin?

Litecoin a digitális ezüst

ℹ️ A Litecoin kriptopénz létrejöttét az inspirálta ami a Bitcoin hátránya. Jelen tartalmamban a Litecoin koncepciójának megértésével kapcsolatban találhatsz értékes információkat.

A Litecoin elnevezésében egyáltalán nem szerepel a silver azaz ezüst szó. Mégis a köztudatba mint digitális ezüst íródott be, s ennek oka az alábbi lehet:

  • A Bitcoin az egyik legjobb aranyat helyettesítő befektetési forma.
  • A Litecoin pedig ugyanazokkal a pozitív tulajdonságokkal rendelkezik, de gyorsabb tranzakciókra képes.

Akkor ez lehet a digitális ezüst megtestesítője❗

Cikkem fejlécképe, amelyet a Cointelegraph készített, pont ezt szimbolizálja.

A Litecoin hivatalos forrásai

Bármely kriptopénzről és mögöttes projektről legyen is szó, a legjobb mindig ha pontosan tudod, hogy a hivatalos információkat merre érheted el.

✅ Itt elnavigálhatsz a 🔗Litecoin hivatalos oldalára.

✅ Érdekes és értékes 🔗Litecoin fórumot is találhatsz, ahol akár a szakmai értekezésekbe is belemélyedhetsz.

☑️ Ez itt pedig a 🔗Litecoin Explorer, aminek segítségével felkutathatod a saját Litecoin tranzakciód, ha azt az LTC hálózaton hajtottad végre. Azért nem árt ha tudod, hogy a 🔗Cronos hálózat is remekül kezeli a Litecoin kriptopénzek küldését és roppant olcsó.

Ki keltette életre a projektet?

Charlie Lee a Litecoin projekt életrekeltője, egykori Google később CoinBase fejlesztő

Amikor egy nyílt forráskódon alapuló kriptovalutáról beszélünk, akkor sejthetjük, hogy mindig egy nyilvános fejlesztői közösség áll a háttérben. A releváns fejlesztői közösség a 🔗Github oldalon elérhető.

Persze minden ötlethez kell egy gyújtószikra, s a Litecoin esetén a projekt ötletgazdája, az a Charlie Lee volt, aki a Google vállalatánál is dolgozott,

✔️ s tevékeny része volt a chromium alapú Google Chrome böngésző kódolásában is.

✔️ Valamikor 2013 júliusában hagyta ott a Google céget és nyergelt át a 🔗 CoinBase centralizált kripto platformot fejlesztő céghez,

de már a megelőző két esztendőben a Google cégnél töltött szabadidejét felhasználta, hogy egy Bitcoin blokklánc alternatívát dolgozzon ki :    2011. októberében útjára is indult a Litecoin projekt, viszont hivatalosan a Litecoin 2013 áprilisában debütált ❗

ℹ️ Amennyiben a legfrissebb hiteles információk érdekelnek, javaslom mindenképpen kövesd 🔗 Charlie Lee Twitter fiókját. Személyével kapcsolatban pletykák terjedtek, hogy elhagyta a Litecoin projektet. Ennek viszont az égvilágon semmi alapja.

Pusztán annyi történt, hogy a saját Litecoin egyenlegétől megvált, s az abból befolyt összeget pedig a Litecoin Alapítványnak adományozta. A projektet azóta 2017 óta is folyamatosan támogatja, gondozza.

Mi a különbség a Litecoin és a Bitcoin között?

Ha a Litcoin ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik mint a Bitcoin, akkor cikkem lényegi részének mondandóját másként nem is tudom átadni, mint ennek a kérdésnek a megválaszolásával:

Tulajdonság Litecoin Bitcoin
Maximális mennyiség 84 millió 21 millió
Algoritmus Scrypt SHA-256
Blokk átlagos időtartama 2,5 perc 10 perc
Nehézség újraszámítása 2016 blokkonként 2016 blokkonként
Blokk-jutalom változása Feleződés minden 840000. blokk után Feleződés minden 210000. blokk után
Kezdeti jutalom 50 LTC 50 BTC
Alapítás dátuma 2011-10-11 2009-01-03
Alapító neve Charlie Lee Satoshi Nakamoto (fantom)
Piaci kapitalizáció (2015. november. 1.) 162 millió $ 4,6 milliárd $

Eget rengetően nagy különbség a két kriptopénz kibányászó algoritmusában nincs, ugyanis mind a Scrypt és SHA-256 egy Proof of Work rendszerben működik.

Proof of Work

Meglátásom, hogy azért akadnak már ezeknél jóval fejlettebb kibányászó algoritmusok is. A PoW módszer jellemzője, hogy csak azok tudják az újabb blokkokat létrehozni, akik ahhoz elegendő számítási kapacitással rendelkeznek.

Ami az esszenciális különbség a Litecoin javára az adott blokk kibányászásának ideje, hiszen 2,5 perc jóval kecsegtetőbb mint 10 perc.

Scrypt és SHA-256 közötti különbség

A Scrypt-et Charlie Lee kifejezetten azért fejlesztette ki, hogy megnehezítse a valuta elleni nagyszabású, egyedileg épített hardvertámadásokat. Az SHA-256 nem igényel nagy RAM -ot, viszont a Scrypt igen.

A 2010-es évek elején, amikor a bányászati műveletek miatt speciális hardvert fejlesztettek ki, például az alkalmazás-specifikus áramkört (ASIC), úgy tűnt, hogy a Bitcoin sebezhető egy ilyen támadással szemben. A Litecoin konszenzusos algoritmusának memóriaintenzívvé tételével Lee a hardveres fegyverkezési verseny meghiúsítására törekedett, bár a gyakorlatban ez nem történt meg, mivel a GPU-k térnyerése válaszolt a nagyobb RAM szükségességére.

Fókuszban mindenképp a gyorsaság szerepelt!

A Litecoint úgy tervezték, hogy négyszer annyi blokkot állítson elő, mint a Bitcoin (2,5 percenként 1 új blokk), és a kibocsátott coin négyszeresét is lehetővé teszi,

így a Bitcoinhoz képest a fő vonzereje a gyorsaság és a könnyű beszerzés.

Mivel a Scrypt sokkal könnyebb és kevésbé időigényes, igen népszerűvé vált a kriptovaluták között. A Scrypt algoritmus PC-n vagy laptopon való futtatása nem merítette annyira a gép erőforrásait, mint az SHA256.

Az új lehetőségek kiötlésénél a cél mindig a kisebb energiafogyasztás!

A Scrypt lényegesen kevesebb energiát és számítási teljesítményt használ az SHA256-hoz képest (mivel a hashráta másodpercenként kilohash-ben vannak megadva).

Bár az emberek azzal érvelnek, hogy ez az egyszerűbb rendszer érzékenyebb a biztonsági problémákra, mivel a tranzakciók gyors átfutási ideje azt jelentheti, hogy a rendszer kevésbé alaposan vizsgálja meg az adatokat. Azonban ezek alaptalan feltételezések.

A Litecoin a 15 legnagyobb kriptovaluta közé tartozik a piaci kapitalizációt tekintve (bár még mindig messze a Bitcoin alatt van), és 2021 novemberében több mint 69 millió érme volt forgalomban.

Tervek és kísérletek 

SegWit

A SegWit-et vagy a Segregated Witness-t először 2015-ben javasolták Bitcoin számára. Úgy működik, hogy a digitális jeladatokat (a „tanú”-t) a blokklánc alapblokkon kívül „szétválasztja”. A SegWit a Bitcoin skálázhatósági problémájának megoldására fejlesztették ki, de a javaslat mély vitákat váltott ki anno a Bitcoin közösségében.

2017-ben a Litecoin átvette a SegWit-et, és a Litecoin Bitcoinhoz való hasonlósága miatt a SegWit életképességének tesztelési terepeként vagy teszthálózatként működött a nagyobb Bitcoin hálózaton. A teszt sikeres volt, és a Bitcoin ezt követően átvette a SegWit-et. A SegWit elfogadásának néhány ellenzője, akik nagyobb Bitcoin blokkméreteket szorgalmaztak, létrehoztak egy úgynevezett Bitcoin hard fork-ot, amely Bitcoin Cash megszületését eredményezte.

Lightning Network

A Lightning Network valójában egy második réteg bitcoin technológia, amely mikrofizetési csatornákat használ a blokklánc tranzakciók lebonyolítására való képességének skálázására.

A fenti SegWit példámhoz hasonlóan a Lightning Network megvalósítása is a Litecoinon egy teszthálózat formájában történt, amely ékes bebizonyítéka, hogy az innovációk igenis lehetségesek a Bitcoin körül.

Charlie Lee azzal is érvelt, hogy amikor „a Bitcoin blokklánc túlterhelt, és a díjak magasak, akkor a Litecoin-t könnyen be lehet kapcsolni a Lightning Networkbe”.

 A 2022-es esztendő igazi érdekessége!

A MimbleWimble egy adatvédelmi protokoll, amely olyan bizalmas tranzakciókra épül, melyek titkosítják vagy eltakarják az információkat,

például a tranzakciós összegeket is 😉

Azt állítják, hogy a MimbleWimble csökkentheti a blokkméretet és növelheti a méretezhetőséget. Charlie Lee 2019 elején bejelentette, hogy a Litecoin elkezdi a MimbleWimble fejlesztését, és 2021-től eme fejlesztésekre még intenzívebben rákapcsoltak.

Enne a témának relevanciájában még 2022 február környékén 🔗a Cointelegraph jelentetett meg egy érdekes cikket, mely tanúsága szerint

két év fejlesztés után a Litecoin (LTC) végre elindította a régóta várt Mimblewimble frissítést, amely megnyitja az ajtót a hálózaton történő nagyobb adatvédelemre igényt tartó tranzakciók előtt.

A Mimblewimble adatvédelmi protokollról kicsit közelebbről

A Mimblewimble integrálása a Litecoinba a Mimblewimble Extension Block, más néven MWEB révén történt, amely lehetővé teszi a hálózat felhasználói számára,  a bizalmas tranzakciókat. Az MWEB vezető fejlesztője, David Burkett, akit a Litecoin Alapítvány szponzorált, elmondta, hogy

a frissítés javítja a Litecoin mint helyettesíthető valuta életképességét, amelyet mindennapi tranzakciókra, alkalmazottak fizetésére és még ingatlanvásárlásra is lehet használni.

Merre lehet közvetlen elkölteni a Litecoin kriptopénzt?

Javaslom nagy figyelemmel és gondossággal nézd végig a lehetőségeket, mert nagyon sok álhír jelenik meg. Annak idején például felröppent az a hír, hogy a WalMart, USA-ban működő üzlethálózat – online webáruháza – elfogadja fizetőeszközként, de ez természetesen egy alaptalan, látogatottságot hajhászó média megmozdulás volt csupán.

Hol lehet venni és eladni Litecoin-t?

  • Szinte az összes DeFi Wallet, valamint centralizált kripto platform támogatja, köztük a kripto témában lévő kezdők legkedvesebbje a 🔗Revolut is.
  • Azok az automaták amelyek a Bitcoin-t támogatják rendszerint a Litecoin-t is támogatni szokták.

 

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük