Saját token létrehozása vagy forradalmian új COIN

Saját token létrehozása, esetleg világot megváltó COIN inspirációm vállalkozásod számára

💭 Úgy érzed, hogy vállalkozásod számára egy saját token létrehozása érdekes lehetőség lenne❓ De nem igazán tudod mint cégvezető, hogy mit érdemes átgondolni és milyen szakmai lépésekre lenne szükség❓

✅ Nyilván az összes apró technikai részlettel nem egy cégvezetőnek, nem Neked kell foglalkoznod. Ugyanakkor ha nem képzed magad, nem fogod tudni, hogy céged releváns ágazatával szemben milyen követelményt fogalmazhatsz meg a terveid, elképzeléseid, álmaid megvalósítása érdekében.

ℹ️ Jelen témám megpróbálja áttekinthetően pontokba szedve prezentálni számodra, hogy milyen lépésekre van szükség ahhoz, hogy üzleti tevékenységednek saját kriptovalutája lehessen.

Fontos azonban tudnod, hogy 🔗 kriptovaluták annyi mint égen a csillag❗ A projektek 8090%-a teljes mértékben kuka. Tehát nem kicsi leleményességre, ötletinvázióra lesz szükséged ahhoz, hogy unikum lehess a kriptopiacon és felfigyeljenek kriptovaluta projektedre.

Akkor, belevágunk❓ 👇

📋 Tartalomjegyzék : saját token létrehozása, egy vállalkozás saját kriptovalutájának megalapozó gondolatai

Ha saját token létrehozás a terved, vagy ha meg COIN-ra hajazol, hatványozottan igaz, hogy rengeteg dokumentációs forrást végig kell kutatnod.

Vállalkozásod, hogyan adhat ki saját kriptovalutát? Saját token létrehozása gondolat megvalósításához szükséges szakmai lépések, de egyben BRAINSTORMING is!

Saját token létrehozása vagy COIN megalkotása rengeteg leleményességet, agyalást, ahogy Amerikában mondanák brainstorming-ot igényel. Egy igazi jó ötlet kivitelezéséhez egy ember aligha lesz elég.

 1. Vizsgáld meg a használati eseteket
 2. Válassz konszenzus mechanizmust
 3. Válassz ki egy blokklánc platformot
 4. Publikáld a Fehér Könyved a webhelyeden és a közösségi médiában, s persze ahol tudod
 5. Tervezd meg a csomópontokat (nodes)
 6. Hozd létre a blokklánc belső architektúráját
 7. Készítsd el érméd vagy tokened
 8. Tervezd meg az API-t és a felhasználói felületet (UI)
 9. Népszerűsítsd ötleteddel kapcsolatos kriptográfiai tudnivalókat, építs egy közösséget

Konklúzió

💡 Ezeket kell megértened, mielőtt ebbe az egészbe belevágsz

Markáns álláspontom, hogy mielőtt belefogsz nagyratörő terveidbe, először azt vizsgáld meg, hogy az 🔗 online marketing büdzsére mennyit is fogsz tudni szentelni. Igazából idő és pénz itt egykutya, de nem kívánok okoskodni, hisz mint cégvezető, ezzel Te tisztában vagy. Ügye milyen jól keresnek az ingatlanértékesítők? Igazából csak szellemi apportjukból profitálnak, hiszen a keresletet összehozzák a kínálattal és az értékesítés utáni jutalék illeti meg őket.

✅ De ami fontos, hogy óriási energiákat és pénzt szentelnek a marketing folyamatokra❗

Kezdjük is az alapokkal

Kriptovaluta létrehozásakor lehetőséged van érmét (coin) vagy tokent létrehozni.

coin

a saját blokkláncán működik, míg a

token

egy már meglévő hálózatra épül.

Mindkettő blokkláncra támaszkodik a biztonság és a decentralizáció érdekében.

Annak három lehetséges alternatívája, hogy vállalkozásodnak saját kriptovalutája legyen:
 • saját blokklánc (coin) felépítése,
 • már meglévő blokklánc (coin) módosítása
 • vagy szintén már meglévő blokklánc (token) tetejére építés.

A ☝️ fenti opciók közül való választáshoz a projekt során számtalan tényezőt kell mérlegelned, s ezek közül csupán pár ínyencség például

a jogszerűség, a használati esetek, a tokenomika és a finanszírozási kérdések.

Hidd el, választásodtól függetlenül szinte bármire szükséged lehet az alapvető dolgoktól a speciális műszaki és programozási ismeretekig, ugyanis a kriptovaluták világa az egyik legizgalmasabb pénzügyi terület, mert hihetetlen mértékben innovatív.

Semmibe se fogj bele, főleg ne kriptovaluta létrehozásába, ha nem vagy kitartó. Az alapötlet gondozása, az ökoszisztéma fenntarthatóságának kérdései, az állandó jogi kihívások mindig terítéken lesznek, és a csapattal együtt, örökös agyalásra lesz szükségetek.

Bármely országban kívánod tevékenységed kifejteni, az említett 🔗 jogi kérdések, mindig előfognak jönni. Természetesen olyat nem mondanék, hogy jogra nincs szükség, valamilyen formában, de anélkül, hogy bőlére ereszteném, azért elmondom, a jog abban a formában, ahogyan globálisan megismerhettük, más célt nem szolgál,

minthogy a hatalom és pénz összefonódásának eszköze legyen❗

Kimondottan Magyarország tekintetében, ha például a „Magyarország” nevű állam jogrendjét és habitusát nézzük, messziről látszik, hogy bár azon túlmenően, hogy kripto ↔️ fiat átváltás utáni adózást, egyéb országokhoz viszonyítva alacsonyabbra vették, a vérszívás, a kullancsállapot tetten érhető.

Hazánk esetében ami tragikomikus

Például amnesztiát adtak azok számára, akik az előző években pl. 2022-ben nem jelentették be kriptoállományukat, most utólag megtehetik. Persze, hogy erre az időszakra időzítettek, hiszen mint adóbevétel a lehető legkisebb kivethető sarc keletkezett volna, figyelembevéve, hogy 2021 november és 2022 vége között legalább -70% portfóliókat láthattunk.

Már ha egyáltalán érdemes konverzió alapján lévő hozamról beszélni.

Nekem ugyanis az a filozófiám, hogy igenis vétek egy kriptovalutát átváltani fiat-ba, hiszen nem jó folyamat ha egy értéket ami mögött mondjuk fedezet van, átjátszok egy olyan fizetőeszközbe, ami mögött viszont végkép nincs, már a hitrendszer alapján sem, mert a fiat az pontosan ilyen. Szóval, ami a lényeg a jogi rész mindig ott fog figyelni, és elég gyorsan változó feltételeket teremt.

Ami pedig, bár ez nem jogalkotás inkább politika, de globális szinten egy vicc

A 🔗 FED -ből gyökerező, monetáris politika globalilázlásának erőltetése, mely keretében egyébként az országok saját magukból csinálnak hülyét:

 • Mikor a kriptovaluták árfolyama – direkt nem értéket írok –  csökken a fiat valutákkal szemben, akkor a mantra alapján a Rendszer a mainstream által rögtön üzeni: mi megmondtuk milyen veszélyesek a kriptovaluták!
 • Amikor a kriptovaluták árfolyama épp emelkedik – ami egyébként nem feltétlenül jelent jó fundamentális alapot, sokszor inkább manipulációt – akkor meg a Rendszer szintén üzen: fizesd be az adót! 😜

Ha a vállalkozásod számára van egy egyedi, zseniálisan jó ötleted egy ökoszisztéma éltetésére, s azon bátrak közé fogsz tartozni, akik mondjuk nem egy kitaposott pl. Ethereum ösvényét választják, és inkább saját blokkláncot hoz létre,

🙏🏻remélem hozzá fogsz járulni a kriptovaluta direktben történő elköltésének kultúrájához.

Miért van szüksége egy blokkláncnak kriptovalutára?

Blokkláncok esetében beszélhetünk nyilvános és privát blokkláncokról is. Értelemszerűen kriptovalutára csak a nyilvános blokkláncok esetében van szükség. A decentralizációt sokkal inkább megvalósítják a nyilvános hálózatok, ahova bárki beléphet.

Privát blokkláncok

Ezzel szemben a privát blokkláncok esetében, mint amilyen mondjuk az Amazon cégnek az új NFT-lánca, hogy egy példát említsek, nincs igény kriptovalutára, mert nincs szükség érvényesítők, azaz validátorok ösztönzésére. A privát blokkláncok kizárólag meghívással rendelkező hálózatokkal foglalkozik, amelyet egyetlen egy szervezet kontrolál, tehát központosított. Ilyen privát blokklánc például a 🔗 Hyperledger vagy a 🔗 Corda.

Nyilvános blokkláncok

Engedély nélküliek és bárki számára nyitottak. A kontrol sosem egy kézben van, hanem inkább az érdekelt felek (coin, token) birtokosok szavazásai útján érvényesül.

  • Nyilvános blokkláncról beszélhetünk például a Bitcoin esetében. A hálózatok sokaságában résztvevő bányászokat itt kriptovalutával jutalmazzák és ösztönzik. Kriptográfiai rejtvényt kell megoldani, s aki a leggyorsabb, azé lesz a jutalom. Ez a megoldás a 🔗 Proof of Work konszenzus mechanizmus. Érthető hát, hogy itt a kriptovaluta feltétlen fontos szerepet játszik, hiszen -e nélkül a bányásznak nem térülne meg a hardverbe való befektetése, amely csak egy, a kiadások közül. Itt jegyzem meg, bár lehet egyesek számára nem leszek szimpatikus, de pont emiatt is kulcsfontosságúnak érzem azon vállalkozások gyarapodását, amelyek egy kriptovaluta közvetlen elköltésére terepet kínálnának. Ugyanis nem tartom egészséges folyamatnak azt, hogy egy bányász arra apelláljon, hogy a FIAT pénzben kifejezhető értéke növekedjen a megszerzett kriptovalutának.

 • A nyilvános blokkláncokon elterjedt szintén a 🔗 Proof of Stake konszenzus mechanizmus is, ahol a kriptovaluta jelenléte az ökoszisztémában szintén óriási szerepet tölt be.

Saját token létrehozása vagy saját coin létrehozása?

Coin vagy token legyen a saját kriptovaluta?

Ahogy jeleztem a kriptovaluták érmékre és tokenekre oszthatók, és kulcsfontosságú, hogy megértsük a különbséget. Míg az olyan érmék, mint a 🔗 Bitcoin (BTC) vagy a 🔗 Cronos (CRO), a saját blokkláncán léteznek, a token egy adott alapláncon él, és egy meghatározott formátumhoz ragaszkodik, például ERC20 (Ethereum), BEP20 (Binance Smart Chain), SPL (Solana) és még sorolhatnám.

Az érmék teljes mértékben saját hasznossággal és haszonnal rendelkeznek a teljes hálózatukon, s általában pénzbeli érték tárolására, létrehozására vagy átruházására szolgálnak az összes résztvevő között. Tehát egy kiemelkedően fontos cserefolyamat eszközei, ahol érték / szolgáltatás cserélődik. Természetesen az érme avagy coin a hálózat költségének fedezésére is szolgál. Az egyik legnagyobb piaci lefedettséggel rendelkező érme az az 🔗 Ethereum. Rengeteg 🔗 okosszerződés, roppant jól megírt algoritmusok gazdagítják.

Például teljesen mindegy, hogy milyen ERC-20 tokenről beszélünk, a hálózati költség díját (gas fee) az Ethereum kriptovalutával fogja megfizetni.

A tokenek eközben már létező blokkláncokra épülnek, és speciális segédprogramot biztosítanak saját projektjeikhez, például az irányításhoz (konszenzus alapján) vagy a befektetésekhez. Nem használják ezeket a hálózati költségek fedezésére, ami nagyban korlátozza használati esetüket és értéküket. A ☝️ fentiekben megemlítettem ügye a Cronos-t.

Bátorságból, példamutatásból azért jeles

Nos ez egy nagyszerű példája annak, hogy nem törvényszerű, hogy ami tokenként kezdi, az is marad. A Cronos régebbi neve a CRO volt, ami eredetét tekintve ha a sokkal régebbi időkre visszatekintünk, pont egy ERC-20-as tokennek számított.

A 🔗 crypto.com életében tehát jelentős mérföldkő volt, amikor kriptovalutájukat saját blokkláncon kezdték el működtetni, amely történet a crpyto.org lánccal kezdődött. A fejlődésüket is bizonyították, mert nem elégedtek meg egy saját hálózattal, hanem olyan saját hálózatot is szerettek volna, mely az Ethereum és a köré fonódó okosszerződéses birodalom domináns célterületét célozza meg.

Azzal, hogy saját önálló hálózatát Ethereum kompatibilissé alakítja. 💭 Pár gondolat, 🔗 hogy lett Crypto.org után a Cronos mint második, immáron Ethereum kompatibilis hálózatuk.

Amikor az említett cég úgy döntött, hogy immáron a piacon úgy lesz jelen mint coin, nagyon jól fellendítette az üzleti lehetőségeit, node 🔗 Kris Marszalek nem egy hétköznapi, rendkívül sok ötlettel rendelkező figura. S egyik erőssége, cégek felépítése.

Persze a Koronavírus féle mesterkélt, globális idiotizmus, aminek negatív hozadékait még ma is szenvedjük,

számtalan rossz lépésre kényszerítette (gazdasági, na jó inkább túlélési megfontolások miatt). Ez meg szemmel láthatóan pont a Binance felé vitte az érdeklődőket.

✅ Nyilvánvaló, ha valami egyedit szeretnél, s nagyon jó ötleted van, és persze anyagi kereted is, valamint megannyi kapcsolati tőkéd, akkor a kriptopiac számára a legtöbbet egy saját hálózattal (aminek natív tokenje az általad bevezetett coin) tudsz tenni. De az általam mutatott konkrét példa alapján, akár tokennel is kezdhetsz, akár így, akár úgy a marsallbot a Te kezedben is ott lehet 😉 Lényeg, hogy a kettő között megértsd a különbséget, lévén tervezni is csak így tudsz.

Fehér könyv azaz Whitepaper

Mielőtt bevezetünk egy kriptovalutát, fontos, hogy rendelkezésre álljon egy kriptográfiai tanulmány. Ennek egy jól áttekinthető dokumentációnak kell lennie.

📣 Ez egy nagyon fontos dokumentum, ugyanis segítségével válhat az egész világ számára megismerhetővé, hogy mi lenne az adott kriptovaluta célja, s azt milyen módon, vagy módokon kívánja elérni az alapító vagy alapítók.

Szerény véleményem az, hogy amikor egy ilyen dokumentáció elkészítésre kerül, ahol a lehető legtöbb szakterülethez tartozó értékes embert vonjuk be a kollektív munkába. Ezt azért javaslom, mert oké a Whitepaper alapja, hogy technikai dokumentáció legyen, de azaz útvonal, amíg „eladható” anyag lesz belőle, s a folyamat paradigmája ami alapján eladhatóvá válik, bizony több aspektust is igényel.

Érdemes az ilyen jellegű dokumentációkat marketing szempontból is elemeztetni, hogy vajon az emberek számára mennyire lesz ez könnyen emészthető❓ A tömeg érdeklődése nélkül ugyanis nem lesz a projektből semmi, ez tényállás, előre borítékolom❗

Sosem fogom elfelejteni, de nekem az egyik kedvenc projektem az 🔗 XYO hálózat. Oké ez nem coin kategória, hanem token, viszont roppantmód érdekesnek tartom. S az maradt bennem emlékezetes, hogy Győrfi András kripto vlogger – már nagyon rég volt a videójához a linket sem tudom – de tette azt a megjegyzést, hogy

🤔 hát nem is tudja, de valahogy ez az XYO olyan bonyolult és nem teljesen tiszta, hogy mit is akarnak.

Nos igen, egy cég a coin vagy token ötletével nagyon megtudja nehezíteni a saját dolgát, ha nincs egy egyértelmű és tiszta Whitepaper hozzá, aminek kialakításában viszont a marketing szakemberek nagyon sokat segíthetnek.

Milyen legyen, a lényeg röviden, de velősen

A 📖 fehér könyv nagyon fontos a korai adománygyűjtéshez, a kezdeti szakaszban lévő támogatók figyelmének bevonzásánál.

Elmossa a határvonalat egy tudományos dolgozat és az üzleti terv között, átadva mind a technikai, mind a gazdasági sajátosságokat,

✔️ beleértve azt is, hogy a kriptovaluta hogyan kíván kielégíteni egy konkrét igényt, megoldani egy meglévő problémát vagy javítani az életünkön. ❤️

Ezeknek a dokumentációknak betekintést kell nyújtaniuk a kripto tokenomikájába és ütemtervébe is. Könnyen érthetőnek kell lenniük, ugyanakkor technikai magyarázatot kell adniuk a projekt kompetenciájáról.

Szerintem a kripto Biblia pont Neked való, ha azon agyalsz, hogy vállalkozásod számára milyen formában, hogyan, milyen céllal, stb hozz létre egy saját kriptovalutát.  A  🔗„A P2P Cash Electronic System”  minden kriptovalutát létrehozni kívánó számára egy kötelező jellegű alapolvasmány.

Mit kell figyelembe venni kezdés előtt?

A kriptovaluta létrehozása előtt érdemes átgondolni néhány fontos szempontot. Bár a legtöbb elég egyszerű, de például a törvényességi kérdések hatalmas fejfájást okozhatnak. Alaposan végig kell járni ezt az utat, s felkutatni azt az országot, mely a legjobb feltételeket teremti meg.

Legális az országodban vagy abban az országban amit kiszemeltél?

 1. Lehet a saját hazádban szeretnél próbálkozni,
 2. de az is lehet, más ország kecsegtetőbb.

Egyes országokban a kriptovaluták tiltottak, egyes országokban a szabályozás már – már felér egy elmebetegséggel. 👇

Lásd az Amerikai Egyesült Államok esetében Gary Gangster (jaj bocsánat Gensler) amikor dilettáns hatalmi mániáját éli ki, jóllehet egyébként maga sem tudja, hogy egy kriptovalutát értékpapírba soroljon -e vagy sem. De azért súlyos hiányosságokra való hivatkozással minden egyes céggel szemben pert indít. Triviális eset lesz például USA saját hazai kripto platformja a 🔗 CoinBase, ha elfogja hagyni anyaországát, vagy ha elhagyni nem is, de mindenképpen egy másik lábat fog magának növeszteni, leginkább keleti irányba.

Ügye mondtam, hogy a jogi háttér komplex❓ De nem azért mert a jogi dolgok bonyolultak, hanem azért mert a helyzet amit a Rendszer teremt, hektikus.

A szabályozás hirtelen kripto barátról ellenségesbe vált, vagy épp fordítva❗

Lehet engem naivnak tartani, de mivel a politika a maga természeténél fogva (hogy erőt csak gigantikus tömegből tud kovácsolni) nem jó semmire, így talán a lehető legjobb megoldás a kriptovaluta direktben, fiat nélkül történő felhasználása lenne, s akkor nagyrészt a szabályozás is feleslegessé válhatna.

Mi a kriptopénzed célja és használati esete?

Elméletileg minden kriptovalutának rendelkeznie kell olyan használati esettel vagy céllal, amely egyedi eladási ajánlatként (🔗USP – Unique Selling Proposition) szolgálhat.

Ez a használati eset, határozza meg a blokklánc típusát és a használni kívánt technológiát.

Melyik konszenzus mechanizmust használd és miért?

A konszenzusos mechanizmus segíti a tranzakciók feldolgozását és megteremti a hálózat biztonságát. Ennek kiválasztása hatással lesz a kriptovaluta energiafogyasztására, decentralizált állapotára és biztonságára.

Míg az olyan PoW-láncokat, mint a Bitcoin, dicsérik a nagyszerű decentralizációjuk és biztonságuk miatt, addig ezek energiaigényesek és költséges a fenntartásuk. Látod a kapuk mindig nyitva állnak az új ötletek, megoldások előtt.

ℹ️ Az Ethereum tavaly 99,95%-kal energiahatékonyabb lett, amikor a Merge frissítése során PoW-ról PoS-ra váltott.

Coin kontra token

A token létrehozásának nagy előnyei vannak az érmével szemben:

 • könnyebb és sokkal olcsóbb létrehozni, mint érmét kibocsátani, amihez saját blokkláncot kell alkotni.

Például egy ERC20 token percek alatt létrehozható, és azonnal kihasználja az Ethereum kiváló és éleshelyzetekben már tesztelt tulajdonságait,

miközben hozzáfér egy hatalmas, kompatibilis ökoszisztémához és a meglévő felhasználók közösségéhez.

Ismétlésként mondom, ne felejtsük el, sok rendkívül népszerű, manapság már érme, mint például a 🔗 Cardano (ADA), a 🔗 BNB Coin (BNB), a 🔗 Tron (TRX) és a 🔗 Chainlink (LINK) vagy az általam kicsit részletesebben feljebb ☝️ecsetelt 🔗CRO, szerény ERC20 tokenekként kezdték meg pályafutásukat, mielőtt végül a saját főhálózatukra vándoroltak, miután üzletileg terebélyesedtek.

Ha azonban a token kibocsátása mellett döntesz,

 • át kell venned a mögöttes blokklánc architektúráját és szabályrendszerét,
 • és valószínűleg az általad generált összes tranzakciós díj is a natív eszközben lesz denominálva.

Például az összes ERC20 token tranzakció végrehajtásához ETH-ra van szükség a hálózati költség fedezésére. Mondjuk számtalan előnyt hozott az általam már felidézett PoW-ról PoS-ra való migrációja az Ethereum -nak, de ettől függetlenül alternatíváknak mindig lesz hely,

mert nem olyan olcsó mulatság 😜

Tokenomika

Ezt a tokenomikát hívhatjuk token-gazdaságtannak is.

A tokenomika minden kriptovaluta létfontosságú összetevője, amelyet egyes kriptobefektetők még mindig teljesen félreértenek.

A tokenomika a kriptovaluta kínálatához és keresletéhez kapcsolódik, s alapvető információ minden hozzáértő befektető számára,

 • hogy hány érme vagy token fog létrejönni,
 • ezek miként szabadulnak fel idővel, mennyi van az alkotók vagy a korai tulajdonosok birtokában.
 • Milyen módon égetik el vagy vásárolják vissza azokat a kibocsátás visszaszorítása érdekében.

Ha rosszul csinálja a projekt, végül megfizeti az árát❗

Szerezzek fejlesztőt vagy kreáljam én a kriptovalutát?

Kizárt, hogy Te mint cégvezető ezt megfogod tudni oldani.

Nem, nem arra akarok kilyukadni, hogy a programozók az Istenek és csak ők tudnak mindent. Elképzelhető, hogy Te magad is nagyon otthonosan mozogsz például a Linux kernel világában, kened vágod a GNU/C-t meg a többi programnyelvet, és persze script választékot is.

Idő hiányában viszont nem fogod tudni ezeket a folyamatokat kivitelezni, ugyanis egy cég vezetőjét senki sem pótolja.

A kriptovaluta tervezése, építése és karbantartása nem kis teljesítmény. Még a titokzatos Satoshi Nakamotónak is volt segítsége a Bitcoin elindításakor.  Speciális technikai szakértelmet igényel és persze rengeteg időt.

Felbérelhetsz egy blokklánc-fejlesztőt vagy szolgáltatót. Nagyon költséges lehet a tervezett lánc hatókörétől és tevékenységétől függően, de mint tudjuk nincs üzlet, befektetés nélkül.

Fehér könyv (Whitepaper) és weboldal

A fehér könyv vonatkozásában mikor felteszem ezt a kérdést, igazából csak összefoglalom mindazt, amiről ☝️feljebb írtam.

Kifinomult, specifikus és egyedi, mégis elég egyszerű ahhoz, hogy a sokaság megértse az ötleted, célod❓

Egy világos és tömör kiadvány és weboldal összhangba hozza víziód és stratégiád annak ütemtervével, hogy az egész világ lássa és befektetésre méltónak tartsa, hogy beszéljenek róla.

Három módszer a kriptovaluta létrehozására

Ha az alapdolgok már letisztultak a fejedben és pontosan tudod, mit és miért, szeretnél megvalósítani, akkor igazából már „csak” a hogyan részével kell foglalkoznod (ez a technikai kihívás, ide szakértelem kell).

 • Meglévő lánc módosítása (elágazás azaz fork), ez a művelet már a jövőben létrehozott blokkokra fog vonatkozni. Ha visszafelé kompatibilitást mutat, akkor soft fork, ha nem akkor hard fork.
 • Meglévő layer-1 vagy layer-2 blokkláncra történő építkezés.
 • Teljesen új, önálló blokklánc létrehozása,  coin.

A saját lánc elindítása a kriptovaluta létrehozása során a legnehezebb út, mivel ehhez olyan erőforrásokra van szükség, mint a fejlett kódolás és egyéb technikai ismeretek. Bár az online kurzusokon keresztül történő oktatás segíthet, előfordulhat, hogy ezekhez már meglévő tudásra van szükség, és megesik, hogy nem is elég mélyrehatóak. Azért sok kurzust szervező kókler is akad szép számmal.

Meglévő blokklánc módosítása (elágazás – fork), érme létrehozása

Nincsenek erőforrásaid saját blokklánc létrehozásához❓

💡 Egy másik blokklánc forráskódjával új blokkláncot és natív digitális valutát hozhatsz létre. Egy meglévő blokklánc elágazása (fork) gyorsabb és kevésbé bonyolult megoldás, mint a semmiből történő létrehozása. Mivel a legtöbb blokklánc kódja nyílt forráskódú, lehetővé válik annak letöltése és módosítása, ahogyan Te szeretnéd.

✅ Ez a módszer továbbra is fejlett műszaki ismereteket igényel (mélyreható programozási ismeretek) már csak a biztonsági rések, hibák és egyéb problémák elkerülése érdekében is.

Sok elágazás végső megoldásként történik a közösség szétválása vagy nézeteltérései miatt, amelyek miatt külön utakon kezdenek el járni. Minden közösségre igaz, hogy akad közöttük olyan vezéregyéniség, aki a legtöbb ismerettel, ötlettel és technikai tudással rendelkezik. S van egy ötletverziója, hogy az ami már létezik, miképpen lehetne még jobb, még hasznosabb, gyorsabb és így tovább.

A közösségek berkein belül ilyenkor parázsviták szoktak végbe menni, mondhatnám azt is, az online éter ilyenkor csakúgy sistereg.

Biztos rossz ez a fork? Azért kérdezem, mert sokan úgy fejezik ki magukat, hogy SAJNOS!

Meglátásom szerint egyáltalán nem rossz dolog, sőt azt kell, hogy mondjam az innováció egyik alapköve. Egyébként a jelenség visszaigazolja a politika létezésével kapcsolatos nézetemet is. Sokszor hangot adok annak, hogy a politika teljesen felesleges, mert erőként csakúgy tud jelen lenni, ha óriási tömeg áll mögötte. A tömeg viszont ha kicsi, csak akkor lehet homogén szerkezetű.

Bármilyen szerveződésről van szó, minél nagyobb a tömeg, annál inkább beüt a heterogén alakzat, ez pedig a külön utakon való járást fogja eredményezni, a természet törvényszerűségeinek megfelelően.

Az én felfogásomban a kripto világ nagyon ügyesen, okosan, de ellentétben a dekadens politikával, a tömegeket, érdeküknek, érdeklődésüknek és persze agykapacitásuknak megfelelően szegmentálja 😊

Híres szétválásoknak lehettünk tanúi például a 🔗 Bitcoin Cash (BCH) esetében  2017-ben, 2018-ban és 2020-ban is. Mind a Bitcoin Cash, mind a Litecoin (LTC) rákényszerítette

a Bitcoin Core-t,

hogy létrehozhassa saját kriptovalutáját. S azt tudtad, hogy a 🔗 Dogecoin valójában a 🔗 Litecoin protokollból származik? A Scrypt bányászati algoritmusát osztja meg a Bitcoin SHA-256 konszenzus algoritmusa helyett.

Meglévő platform használata (token létrehozása)

Ha nem tudod, hogyan kell kódolni, és/vagy nincs nagy költségvetésed, akkor ezt az utat járhatod be. Valahol el kell kezdeni 😊

2023-ban könnyű elindítani egy kriptovalutát vagy tokent olyan meglévő platformokon, mint az Ethereum vagy az EVM-kompatibilis láncok, amilyen például a Binance Smart Chain, az ETH layer-2 láncok, mint mondjuk az Optimism (gondoljunk csak arra, hogy a Coinbase alaphálózata pont ilyen), az Arbitrum és a Polygon, vagy ügye már hivatkoztam a Cronos EVM megoldására is.

Az Ethereum hálózat az ERC-20 szabványt használja, amely kevésbé műszaki, mint a többi, és nem igényel annyi programozási ismeretet. A kriptovaluta azonban a választott blokklánctól függ.

Nem tudsz kódolni? Sebaj. Rengeteg fejlesztő cég van, amelyek el tudják végezni ezt a műszaki munkát, majd átadják a kész terméket Neked.

Az viszont jó ötlet, ha csak kicsit is, de legalább megpróbálsz elsajátítani valamit a programozók misztikusnak tűnő világából. Ez megteremti a lehetőséget arra, hogy fejlesztőkkel tudj kommunikálni például a  blokklánc-infrastruktúra kérdéseiről, és ezek az ismereteid arra is kiválóak lesznek, hogy tudd, mikor vélelmezik a tudatlanságod és próbálnak átverni egy irreálisan szemtelen árral.

Itt egy kedvcsináló videó, mely érdeklődésed tovább fokozhatja, főleg ha az Ethereum világa érdekel, s ebben látod az üzleti perspektívát  👇

Ja, hogy ez a videó már több mint 2 éve készült? 👏 No, akkor átgondolhatod mennyit fejlődtek a lehetőségek 😉

Kriptovaluta létrehozása lépésről lépésre röviden a fentieket összefoglalva

A weben számtalan forrás található, amelyek instrukciói alapján egy ostoba, használhatatlan, semmi céllal nem rendelkező tokent össze tudsz hozni pillanatok alatt az Ethereum vagy épp más láncokon.

Én viszont azt feltételezem, hogy komoly stratégiával, a nagyratörő terveid, álmaid szeretnéd megvalósítani, s az alábbiakban felvázolt lépések inkább hasznos, magyar nyelvű szakmai útmutató szerepét fogják részedre betölteni, mintsem, hogy a jelenlegi kripto kínálat 80% kukaállapotát gyarapítsd.

1. Vizsgáld meg a használati eseteket

Mielőtt elkezdenéd az építkezést, gondold át a következőket, ahogyan azt igazából a fentiekben is jeleztem:

 • Melyek a használati esetek és egyedi eladási javaslatok (USP)?
 • Milyen problémát, igényt fedhet le a Te kriptográfiai megoldásod?
 • Milyen előnyökkel jár majd a potenciális felhasználók számára?
 • Valamelyik másik lánc próbálkozik vagy próbálkozott hasonlóval, és ha igen, képesnek érzed magad rá, hogy egy jobb alternatívát kínálj az embereknek?
Gondolkodásmód, pszichológiai háttér, vállalkozói szellem

Egy új kriptoeszköz létrehozása sok tekintetben nem különbözik egy új startup vállalkozás elindításától. Modern dolgok iránti érdeklődés, szakmai szinten sokfelé történő extrovertált állapot az amire az egyénnek szüksége van. Végezz / végeztess sok marketingelemzést és kutatást annak érdekében, hogy növeld esélyeid a valódi termék/szolgáltatás piaci szegmensének elérésére.

💡 Ha tudod, hogy a token vagy coin milyen problémát old meg, az segít azonosítani a reagáló célközönséget, és az indítást követően nagyon célzott marketingtervet lehet készíteni. Mert a holtszórás nem jó, ügye❓ 😉

2. Válassz konszenzusmechanizmust

Válassz olyan kripto konszenzus mechanizmust, amely illeszkedik céljaidoz és követelményeidhez, például választhatsz a számításigényes munkaigazolás vagy az energiahatékony tét igazolás között. Egyes mechanizmusok nagyon innovatívak, mint például a Solana 🔗 Proof of History (PoH) konszenzus mechanizmusa.

3. Válassz ki egy blokklánc platformot

Válassz egy blokklánc platformot a token tárolására. Az Ethereum és a Binance Smart Chain népszerű választás, de sok más lehetőség is megfontolandó. A döntés meghozatalakor vedd figyelembe az olyan tényezőket, mint a

költségek, a méretezhetőség és a biztonság.

4. Publikáld a Fehér Könyved a webhelyeden és a közösségi médiában, s persze ahol tudod

Az 13. lépéssel a hátad mögött már tényleg saját magad számára tiszta kell legyen, hogy mit is szeretnél mostanra belülről felépíteni. Itt az idő, hogy ezeket az információkat egy saját kiáltványodban összefoglald, a kriptográfiai megoldások területén ezt hívjuk Fehér Könyvnek.

Kutass más láncok sikeres elindításai után, és derítsd ki, mit tettek jól és mit rosszul. Hasonlítsd össze a bevezetés utáni eredményeiket tokenomikájukkal és hálózati kibocsátásukkal. Válaszként hozd létre saját tokenomikai struktúrád. Ismétlem mégegyszer a Fehér Könyv azon túl, hogy szakmai szempontok szerint, mint technikai jellegű dokumentáció van jelen, intenzíven összpontosíts arra, hogy lehetőleg hülye-biztos legyen (tudom ez nem egyszerű).

5. Tervezd meg a csomópontokat (nodes)

A csomópontok a blokklánc építőkövei, amelyek tárolják és ellenőrzik a tranzakciókat. Szerezd be a szükséges hardvert, például processzorokat, memóriát és tárterületet. A kezdeti időkben mint saját hardver erre invesztálnod kell.

6. Hozd létre a blokklánc belső architektúráját

Most hozd létre a blokklánc belső architektúráját, annak szabályait és paramétereit, mint például a cím és a nyilvános/privát kulcs formátumai, az engedélyek és a kriptoeszköz kiadásának módja. Ügyelj arra, hogy alaposan fontolj meg mindent, mivel szoftverfrissítés nélkül nem változtathatók meg, ha a platform fut.

7. Készítsd el érméd vagy tokened

Ha az ERC-20 szabványt választod és erre szeretnél építkezni akkor rengeteg oktatóanyagot fogsz találni. Mielőtt bármilyen fejlesztői platformot választasz, nézz utána alaposan, rosszindulatú kódok, csalások kiküszöbölése érdekében.

Ha anyagi helyzeted megengedi, remélem céges keretek között azért ezzel nem lesz gondod, fontold meg, hogy inkább megbízol egy blokklánc fejlesztő céget.

8. Tervezd meg az API-t és a felhasználói felületet (UI)

Az üzleti életben egyébként mindkettő már bizonyította létjogosultságát. Nagyon hasznosak.

API

Az alkalmazásprogramozási felület (API) két vagy több számítógépes program egymás közötti kommunikációjának módja. Ez egyfajta szoftver interfész, amely szolgáltatást kínál más szoftverek számára. Egy ilyen kapcsolat vagy interfész létrehozását vagy használatát leíró dokumentumot vagy szabványt, API specifikációnak nevezzük. Egy számítógépes rendszer, amely megfelel ennek a szabványnak, API-t valósít meg vagy tesz közzé.

Azért fejeztem úgy ki magam, hogy az üzleti életben ezek már bizonyítottak, mert bármely üzleti ágat is nézzünk, az adott vállalat a partnereivel az API segítségével tud a leghatékonyabban, legízlésesebben, professzionális szinten együttműködni.

UI

A „User Interface – Felhasználói felület” az emberi felhasználó és egy eszköz közötti interfész. A Te szempontodból nem mindegy, hogy ez milyen lesz.

Szóval tervezz egy felhasználóbarát felületet, amely segíti a blokkláncot a résztvevőkkel való kommunikációban. Bonyolultságától függően szükség lehet web-, levelező- és FTP-szerverekre, külső adatbázisokra és front-end script illetve programozási nyelvekre, mint például HTML5, CSS, PHP, C++, Java, Javascript vagy Python.

9. Népszerűsítsd ötleteddel kapcsolatos kriptográfiai tudnivalókat, építs egy közösséget

Ha az 1-8. lépés alapján, amely óriási teljesítményt igénylő munka, sikerült létrehoznod a tokened vagy coinod, akkor bizony rá kell taposnod a marketingre,

kapcsolatokat kell kiépítened a kripto releváns influenszerekkel.

 • Mindenképpen keress valamilyen 🔗 IDO (Initial Dex Offering) megjelenési lehetőséget
 • vagy kereskedési platformot az eszközeid listázásához.

Dolgozz ki egy kampányt, végezz iktass be airdrop akciókat, ha lehetséges, és vegyél részt a releváns online közösségekben és fórumokon.

Az airdrop akciók beiktatásával kapcsolatban annyi észrevételt még tennék, hogy ne az első lépések egyike legyen. Valamilyen szinten a köztudatba be kell kerülnöd, leinformálhatónak kell lenned. Ugyanis sajnálatos módon a legtöbb csalásokat, például DeFi tárcák lenyúlása, pont airdrop trükökkel szokták megvalósítani. Természetesen ezek a hibák nem a Decentralized Finance technológia fogyatékosságai, hanem rendszerint felhasználói naivitáson alapszanak.

✅ A pszichológia segítségével már rájöttek arra, hogy az emberek többsége pár fillér hozamért is azonnal ráugranak mindenre, és néha bizony pórul járnak❗ Ez viszont megkérdőjelezhetetlenül a globális bizalmi faktor redukálásához vezet. S ennek leszel áldozata a kezdetekben, egyfajta előítélet formájában Te mint tisztességes vállalkozó. Szóval ezért ne az első lépések egyike legyen.

Gondolataim zárásaként a konklúzióm

Különösképpen ha nem vagy programozó, akkor az általam felvázoltak első ránézésre nagyon bonyolultnak tűnhetnek.

✅ Igaz, igyekeztem a nagyon szakmai, kizárólag programozástechnikai elemeket (forráskódok) mellőzni a publikációmból.

✍️ Írásomnak ugyanis nem az volt a lényege, hogy a programozás iránt megszállottan érdeklődőknek segítsen, hanem az, hogy Téged mint cégvezetőt egy kicsit közelebb hozzon ahhoz, hogy megérthesd a programozók gondolkodását, s azokat a lehetőségeket, amelyek ők kiaknáznak.

🤔 Szerintem egy zseniálisan kecsegtetően jó dolog megalkotni a saját pénzügyi rendszered,

amikor ki tudod vonni magad a bankok hagyományos rendszeréből,

mely egyébként mint tudjuk más módszert nem is produkálhat, mint a kullancs-metodikát. Hiszen az üzleti életben egy harmadik beiktatott fél, a helyzetet mindig csak bonyolítja és további fejfájást okoz. Gondolj csak bele abba a profi lehetőségbe ami a 🔗 stablecoin által biztosított. Az egyik legjobb ötlet volt ahhoz, hogy az embereknek a gyakorlatban is belehessen mutatni, mennyivel jobb és persze olcsóbb, mondjuk nagyobb mennyiségű devizát egy címzettől a másikhoz eljuttatni, ha kiiktatjuk a hagyományos bankszféra lehúzós rendszerét, s inkább ezt a metodikát választjuk.

Kriptovaluta mint céged saját fizetőeszköze❓

A jövő abba az irányba mutat, hogy egyre nagyobb szükség lesz olyan vállalkozásokra, ahol direktben kriptovalutával lehet igénybe venni szolgáltatásokat, vásárolni termékeket. A legnagyobb brandek jelenleg arra szakosodta, hogy főként Bitcoin (BTC) kínálják fel a vásárlási lehetőséget. Igaz létezik olyan ország is, ahol kifejezetten a Bitcoin törvényes fizetőeszközzé vált.

Miért vélem, hogy nem bárgyú gondolat?

Véleményem, hogy nagyon sokáig az lesz a meghatározó, hogy a BTC-re, mint az egyetlen valóban biztonságos és manipulációtól mentes vagyontárolóra fogunk gondolni.

S pontosan ezért az értéke felértékelődik, s az emberek nagyon nagy része egyáltalán nem fog megválni ettől a kriptovalutától. Arról is megvagyok győződve, hogy mindig igény lesz olyan alternatív hálózatokra, melyek decentralizáltak, de jóval alacsonyabb hálózati költség mellett működnek. Fontos, hogy a kriptovalutára végre úgyis tekinthessünk mint mindennapok során felhasználható fizetőeszközre. A vállalkozások részéről a saját token létrehozása ezért jelentős.

👋 Gondold át,  Te döntesz 👇

A rendelkezésre álló technológiai / technikai lehetőségek kétségtelen, hogy átformálják a pénzügyi rendszert. Neked mint vállalkozónak viszont a nyílt rendszer (nyílt forráskódon alapuló) megoldások irányába kell tekintened. Részben több szem, többet lát alapon, részben pedig a decentralizáció alapját ebben a szférában lehet csak lefektetni. Mert ha jobban belegondolsz, Neked is látnod kell, hogy a nem centralizált blokkláncalapú fizetésrendszerek, inkább megteremthetik azt a szabadságot, függetlenséget,

amely a Te szellemiségedből is ered❗

A 🔗 CBDC (Central Bank Digital Currencies) nem lesz megoldás, az csupán a blokklánc technológia eddigi PR értékét felhasználva, újabb BÖRTÖNÖD lesz, amely újat nem fog hozni, csupán azt, amelyek a centralizált rendszerektől eddig is keserű pirulaként tapasztalhatóak voltak. Leszámítva persze azt, mert az valóban kegyetlen újdonság lesz, hogyha a készpénz kivonásra kerülne a forgalomból, akkor az megspékelve az ESIM fejlődéssel, máshoz nem is vezethetne, mint a totális kiszolgáltatottsághoz.

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük