A BASE hálózat

Mi a lényege ennek a Coinbase által életre keltett BASE hálózatnak❓

Mindenkinek ismerős lehet, a Coinbase márkanév, ami jelen témám, a BASE hálózat megalkotója❗

Hisz mint CEX téma, írtam már róla. Nem is rejtettem véka alá, hogy természetesen a platformmal szemben azért akadnak fenntartásaim, hiszen mégiscsak a Világgazdasági Fórum egyik legizmosabb díszpéldánya csücsülteti ott tőkéjét, így evidens, hogy az Amerikai Egyesült Államok érdekeltségi terepe.

Fenntartásom csupán abból ered, hogy a Blackrock-ról sok mindent elképzelek, de azt nem, hogy egy tényleges decentralizált terepet éltessen, ami a pénzügyi szabadság alapja.

Igaz az is, hogy a BASE hálózat főként a mémcoinok népszerű hálózata lett, s hát ügye tőlem igazán távol áll az egészséges ökoszisztémák nélküli, semmire, kizárólag a hype -ra való építkezés. Márpedig a mémcoin világ egy ilyen jelenség.

De részben most a BASE hálózat azért kerül bemutatásra, mert ismeretterjesztés, részben pedig azért, mert nemcsak a mémcoin-ok fogják használni, hanem akár olyan kriptovaluták is, mint amilyen például a 🔗PRE token. De ami talán a legfontosabb, hogy maga a 🔗BASE egy nyíltforráskódú megoldásként érkezett, tehát a garanciális alap annak nyomon követésére kínálkozik, hogy objektíven meghatározhatóan is tényleges decentralizált marad -e vagy sem (utalnék itt arra, hogy ez egy layer-2-es hálózat!).

Mielőtt a lényegre térnék, pár gondolat, hogy az Ethereum számára miért is jó a layer-2 jelenség 👇

A blokklánc tér folyamatosan fejlődik, a projektek pedig a skálázhatóság, biztonság és hozzáférhetőség kihívásainak megoldására törekszenek. Az Ethereum, a vezető okosszerződés-hálózat, ennek az evolúciónak az élvonalában áll. Az innovatív megoldások közül, amelyek megjelentek, a BASE hálózat figyelmet keltett, mint ígéretes Ethereum layer-2 (L2) skálázási megoldás.

✅ Ebben a cikkben tehát bemutatom, mi is a BASE hálózat, annak főbb jellemzőit, és hogyan kívánja alakítani a decentralizált alkalmazások (dApps) jövőjét.

Az Ethereum, erős okosszerződés-képességeivel, számos decentralizált alkalmazás alapjává vált, a decentralizált pénzügyi (DeFi) platformoktól kezdve a nem helyettesíthető token (NFT) piacterekig és még sok másig. Azonban az Ethereum kihívásokkal is szembesült, különösen a skálázhatóság és a magas tranzakciós díjak terén.

Ahogy az Ethereum-alapú dApp-ok iránti kereslet nőtt, úgy nőtt az 🔗 Ethereum hálózat zsúfoltsága is. Ez  zsúfoltabb tranzakciós időkhöz, s megnövekedett gázdíjakhoz vezetett, ami kevésbé praktikus a kisebb tranzakciók számára, és korlátozza a hálózat skálázhatóságát.

Ezeknek az ismertetett problémáknak a megoldására jelentek meg a layer-2 megoldások, amelyek az Ethereum hálózat skálázását célozzák meg azáltal, hogy az Ethereum fő blokklánc egy részének feldolgozását áthelyezik, miközben fenntartják annak biztonságát.

Jelen témám a BASE hálózat tehát  egy ilyen L2 megoldás, amely a skálázhatóságot, biztonságot és hozzáférhetőséget kívánja biztosítani.

Vágjunk is bele, mi az a BASE hálózat

A BASE hálózat bemutatása

A BASE egy layer-2 skálázási megoldás az Ethereum számára, amelyet a 🔗Coinbase, a világ egyik igen nagy kriptovaluta tőzsdéje fejlesztett ki Web3 alapú megoldásként. Az ismertetésre kerülő BASE hálózat a pályafutását 2023. augusztus 9.-én kezdte meg. Célja, hogy a következő milliárd felhasználót bevonja a blokklánc ökoszisztémába egy biztonságos, alacsony költségű és fejlesztőbarát platform kínálásával a dAppok számára.

Más szavakkal kifejezve, igazából az Amerikai Egyesült Államok egyfajta csápja, amellyel megpróbálja a kripto piacot dominánsan a saját régiójában tudni.

A BASE hálózat legfontosabb ismérvei ⬇️

ℹ️ Röviden összefoglalom az 5 darab ismertetőjegyét.

Biztonság:

A BASE hálózat prioritizálja az eszköz és az okosszerződések biztonságát, megbízható alapot kínálva a dApp fejlesztéshez. A biztonság kiemelten fontos a blokklánc térben, a BASE ezen elv alapján épült.

Decentralizáció:

A BASE hálózat elkötelezett a fokozatos decentralizáció mellett. Ez azt jelenti, hogy bár kezdetben bizonyos központosított elemeket alkalmazhat a hatékonyság és biztonság érdekében, idővel fokozatosan egyre decentralizálttá válik. Ez a megközelítés összhangban van a blokklánc technológia szélesebb körű elveivel. A hálózat működését tekintően érdemes kihasználni, hogy nyílt forráskód mellett döntöttek, s érdemes a fejlesztési eseményeket a 🔗GitHub oldalon nyomon követni.

EVM kompatibilitás:

A BASE hálózat elősegíti az interoperabilitást azáltal, hogy lehetővé teszi a projektek számára az Ethereum layer-1 (L1), a Coinbase és más kompatibilis láncok zökkenőmentes integrációját. Ez lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy hozzáférjenek a szélesebb blokklánc ökoszisztémához.

Nyílt forráskód:

Maga a hálózat az MIT-licencelt 🔗OP Stackre épül, amelyet az Optimism-mel együttműködésben fejlesztettek ki. Ez egy nyílt forráskódú projekt, amely hozzájárul a nyílt forráskódú közösség növekedéséhez és az innováció előmozdításához.

Coinbase integráció:

Könnyű utat biztosít a BASE a dApp-ok számára, hogy kihasználják a Coinbase termékeit és azokat tulajdonképpen intenzívebben terjesszék. Ez magában foglalja a hozzáférést több millió ellenőrzött felhasználóhoz és fiat bejáratokhoz, megkönnyítve a felhasználók számára a decentralizált világba való belépést.

Lássuk, hogyan működik a szóban forgó hálózat 

A BASE hálózat az OP Stack-re épül, amelyet úgy terveztek, hogy szorosan hasonlítson az Ethereum hálózatra. Ez a tervezési döntés megkönnyíti és hozzáférhetővé teszi azoknak a fejlesztőknek, akik már ismerik az Ethereumot. Bár a BASE és az Ethereum sok hasonlóságot mutat, van néhány kisebb különbség, amire figyelni kell, amikor a BASE hálózatán építkezünk.

A BASE-alapú projekteken dolgozó fejlesztők ismerős fejlesztési környezetben találják magukat, ami felgyorsíthatja a fejlesztési folyamatot és csökkentheti a tanulási időszakot.

Hogyan jön létre egy blokklánc a BASE hálózaton, tehát a Coinbase BASE layer-2 megoldásával?

A megoldás az Optimistic Rollup technológiát használja egy blokklánc létrehozásához❗

A folyamat a következőket foglalja magában:

1) Tranzakciók csoportosítása: Több tranzakciót egyesítenek off-chain.

2) Rollup: Ezeket a tranzakciókat egyetlen csomagba gyűjtik.

3) Beküldés: A csomagot beküldik az Ethereum főhálózatára.

4) Ellenőrzés: Az Optimistic Rollup-ok feltételezik, hogy a tranzakciók érvényesek, de lehetőséget biztosítanak egy kihívási időszakra, ahol a helytelen tranzakciókat vitatni lehet.

5) Véglegesítés: Miután a kihívási időszak viták nélkül lezárul, a tranzakciók véglegesítésre kerülnek az Ethereum főhálózatán. Ez a folyamat növeli a skálázhatóságot és csökkenti a tranzakciós költségeket.

🤔 Mennyire biztonságosak a projektek a BASE hálózaton❓

Az egyik legfontosabb kérdés a blokklánc és a decentralizált alkalmazások (dApp) fejlesztési területén a biztonság. Az eszközök, a felhasználói adatok és az 🔗okosszerződések általános működésének biztonságának biztosítása elengedhetetlen a felhasználók és az érintettek bizalmának kiépítéséhez. Ami a BASE hálózaton futó projekteket illeti, a biztonság kiemelt prioritás, és ennek a biztonságnak az egyik alapvető lépése

✅ egy BASE okosszerződés audit elvégzése❗

A biztonság fontossága a blokklánc projektekben

A blokklánc technológia az átláthatóság, a megváltoztathatatlanság és a decentralizáció elveire épül. Azonban ezek az elvek sérülhetnek, ha az okosszerződésekben sebezhetőségek vannak. Ezeket a sebezhetőségeket rosszindulatú szereplők kihasználhatják, ami pénzügyi veszteségekhez, adatvédelmi incidensekhez és az esetlegesen érintett projekt hírnevének károsodásához vezethet.

BASE-alapú projektek esetén a biztonság nem csupán egy opció; ez alapvető követelmény. Akár egy decentralizált pénzügyi (DeFi) platformot, egy nem helyettesíthető token (NFT) piacteret, vagy bármilyen más dApp fejlesztése történik, az okosszerdések biztonsága kiemelkedően fontos.

📣 De térjünk csak vissza kicsit a fentiekben említett BASE okosszerződés auditra

Miért van szükség egy BASE okosszerződés auditra❓ A BASE okosszerződés audit egy átfogó biztonsági értékelés a projektet működtető okosszerződésekről.

✅ Íme, miért elengedhetetlen;

Sérülékenységek azonosítása: Az auditorok alaposan átvizsgálják az okosszerződéseket, azonosítva a sérülékenységeket, potenciális kockázatokat és a fejlesztést igénylő területeket. Ez a folyamat segít proaktívan kezelni a biztonsági problémákat, mielőtt azokat kihasználhatnák.

Kód integritása: Az auditorok értékelik az okosszerződés kódjának integritását, biztosítva, hogy az a tervezett módon működjön. A kód integritása kritikus fontosságú a nem kívánt viselkedések vagy sebezhetőségek megelőzése érdekében, amelyek veszélyeztethetik a projektet.

Decentralizáció érvényesítése: A BASE hálózat elkötelezett a fokozatos decentralizáció mellett. Egy audit igazolja, hogy a projekt megfelel ezeknek a decentralizációs elveknek, bizalmat és átláthatóságot teremtve a felhasználók körében.

Költséghatékony biztonság: A BASE okosszerződés auditba való befektetés költséghatékony stratégia. Segít elkerülni a telepítés utáni hibakeresési költségeket, a sebezhetőségek miatti pénzügyi veszteségeket és a projekt hírnevének esetleges károsodását.

A BASE hálózatán futó projektek biztonságának biztosításáról

A blokklánc és dApp fejlesztések gyors ütemű világában a biztonság nem alku tárgya. A BASE hálózat a skálázhatóság, az interoperabilitás és a decentralizáció ígéretét kínálja, de ezek az előnyök csak akkor valósulhatnak meg teljes mértékben, ha erős biztonsági intézkedésekkel párosulnak.

A BASE okosszerződésaudit egy proaktív lépés a projekted védelme, a felhasználói eszközök megóvása és a decentralizált alkalmazásod iránti bizalom kiépítése érdekében, ha fejlesztő vagy.

A sebezhetőségek azonosításával és mérséklésével arra koncentrálhatsz, ami igazán számít: az innovációra és az értékteremtésre a felhasználóid számára egy biztonságos környezetben.

A BASE hálózat projektjeinek biztonsága a fejlesztők és az auditorok közös felelőssége. Egy BASE okosszerződés auditálása befektetés a projekt integritásába és hosszú élettartalmába, biztosítva, hogy az versenyképes és folyamatosan fejlődő blokklánc környezetben is virágozhasson.

Összegző gondolataim a témában, különös hangsúlyt helyezve a BASE hálózat okosszerződés audit folyamataira!

A BASE hálózat ígéretes megoldást kínál az Ethereum és a szélesebb blokklánc ökoszisztéma alapvető kihívásaira. A biztonságra, decentralizációra és interoperabilitásra helyezett hangsúlya vonzó választássá teszi a fejlesztők számára, akik skálázható és biztonságos dAppokat szeretnének építeni. Ahogy a kriptotér folyamatosan fejlődik, az olyan projektek, mint a BASE, kulcsszerepet játszanak a blokklánc technológia képességeinek és elérhetőségének bővítésében.

Az elérhetőség iránti elkötelezettségével és az Ethereumhoz való szoros igazodásával a BASE jelentősen hozzájárulhat a decentralizált ökoszisztéma növekedéséhez.

De mennyire is tudja garantálni ez a bizonyos BASE okosszerződés-audit folyamat a decentralizáció érvényesítését❓

Egy másodlagos rétegű, tehát layer-2 (L2) hálózat esetén természetesen alapjáraton már az is egy kérdés, hogy tényleg maga a másodlagos hálózat minden sejtjében decentralizált -e.

A másodlagos hálózatok nem véletlenül kapták azt a nevet, hogy másodlagos réteg, ugyanis már egy meglévő hálózat tetején helyezkednek el❗A BASE hálózat az Ethereum hálózat tetején helyezkedik el.

A másodlagos hálózatoknál felmerülő kérdés:

Vajon nincsenek -e valamilyen rejtett szálon centralizált törekvései, mert nagyon sok layer-2 projekt egyáltalán nem nyílt forráskódra épül. S ahogy az egyik publikációm során is felhívtam már a figyelmet rá, egy blokklánc pont attól tud decentralizált lenni, hogy nem írja elő a rá építkező hálózatoknak, hogy azok a decentralizált vagy a centralizált ösvényt kövessék! Arról meg már nem is beszélve, hogy a kifejezetten layer-1 projektek berkein belül is akadhatnak zárt forráskódra építkezők.

Mivel a BASE hálózat nyílt forráskódú, azért itt a több szem, többet lát alapon, nagyobb a garanciarendszere annak, hogy szakmailag kívülálló hozzáértő, esetleg alapjáraton is, független kritikus szemek vizslassák a kódot. Tehát, ha a BASE hálózat a jövőben produkálni is fog valamilyen centralizált törekvést, az jó eséllyel felszínre fog jönni.

A BASE hálózatra építkező projektek esete már egy teljesen más tészta

Ahogy említettem, a BASE okosszerződés audit egyik pontja pont a „decentralizáció érvényesítése”. Tehát az alapvető kérdés az, hogy a köznép szemüvegén keresztül nézve, maga a BASE okosszerződés audit folyamat mennyire lehet megbízható❓

Csupán annyira lehet megbízható, amennyire maguk az auditorok. De kik az auditorok? Nos természetes személyeket itt nem tudok megadni, jogi személyeket, tehát vállalatneveket viszont annál inkább. 👇

Ugyan az alábbiakat, független biztonsági auditor cégekként tartják nyilván;
  • OpenZeppelin
  • Trail of Bits
  • ConsenSys Diligence

Csak hát ügye ne felejtsük el azt az apró tényállást, hogy az Amerikai Egyesült Államok kormánya igenis tud nyomást gyakorolni a fent jelzett amerikai vállalatokra. Különösen a szabályozások, jogi lépések és a pénzügyi szankciók területén.

Tehát a BASE hálózaton egy kripto projekt kb. annyira decentralizált, mint amennyire USA szájíze azt decentralizáltnak véli.  😉Többek között ezért is érdemes óvakodni és fenntartással kezelni a nem nyílt forráskódra épülő megoldásokat, ennek hiányában ugyanis valóban független kontroll folyamatról sosem beszélhetünk.

Szerencsére azért sok, különböző hálózatokra épülő kripto alapú projektek látnak napvilágot, amelyek maguk is nyílt forráskódra építkeznek, itt pedig szintén felszínre jöhet, ha esetleg mégis centralizált pályára vált a kérdéses projekt.

🙏Köszönöm, hogy elolvastad a BASE hálózat bemutatására törekvő publikációm. Hálásan köszönöm azt is, ha tovább is osztod. 😊 👋 Viszlát, valamikor egy újabb publikációmban.

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük