Hogy működik a Bitcoin?

Bitcoin hálózat

A Bitcoin hálózat működéséről,

mi a Bitcoin lényege❓

📣 A Bitcoin hálózat működéséről szóló publikációmmal, ahhoz kívánok segítséget adni, hogy mindenki megérthesse, mire jó a Bitcoin

A Bitcoin hálózat lényegéről, mi az a Bitcoin?

Lassan a Bitcoin annyira felkapott szóvá válik, mint maga a Cola. Viszont korántsem mindegy, hogy milyen képzetáramlás társul hozzá. A legtöbb ember számára a Bitcoin nem más, mint egy kriptopénz. Ez pedig óriási hiba, hiszen a 🔗 Bitcoin eredeti fehérkönyvében nem lelhetsz olyan szót, hogy cryptocurrency.

✅ Elmondom miért nem, s itt fogod a lényeget megérteni 👇

Az egyszerűen és tisztán átlátható fentiekben hivatkozott eredeti 📖 fehér könyvének címe az alábbi :

📃 „Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”

Eleve nem értek egyet azzal, ahogyan globálisan vélekednek erről a címről. Mindenhol ugyanis úgy jelenik meg, idézek például a Bitcoin Bázis 🔗 által készített fehér könyv magyar fordításából, hogy

📃 „Bitcoin: Egy peer-to-peer elektronikus készpénzrendszer”

A „Cash” témáját érdemes körbejárni

Készpénz alatt az adott ország hivatalos, azaz törvényileg szabályozott fizikai fizetőeszközét értjük. Jelenleg két formája van a készpénznek, a mindenki által ismert érmék és a papírpénz.

Készpénzről tehát beszélni – a  maga fizikai természeténél fogva – elektronikus környezetben nem lehet. Ezért említettem régebben azt is, hogy maga a kriptovaluta szó inkább marketing, hiszen a pénzek elektronikus jegyzése a deviza fogalma alá tartozik.

Tulajdonképpen a Digital Cash és az Electronic Cash majdnem ugyanaz. Ez a kifejezés számos digitális technológiára utal. Itt tehát a készpénzes műveletek és az elektronikus fizetések hatékonyságának összekapcsolásáról van szó, de semmiképp nem elektronikus készpénzrendszer, inkább azt mondanám, elektronikus pénzrendszer. Ez ugyanis egy olyan halmaz, amelynek tagja lehet a dematerializált, azaz elektronikus változata is valamilyen pénznek.

Ide a Digital Cash (mint digitális pénz) fogalma alá tartozhatnak például az alattomos központi banki hálózat által kibocsájtott digitális pénznemek. A 🔗 CBDC veszélyeiről és a kiszolgáltatottságról itt olvashatsz

Továbbá ide a Digital Cash kategóriájába tartoznak a különböző harmadik felektől származó fizetési alkalmazások, de a 🔗 kriptodevizák is.

🤔 Mi a legjobb megközelítése tehát a Bitcoin 📖 fehér könyvében szereplő „Peer-to-Peer Electronic Cash Systemkifejezésnek❓

✅ Egyenrangú elektronikus fizetési rendszer❗

A Kripto Lexikon segít Neked a Peer-to-Peer hálózatok lényegét megérteni, illetve azt is, hogy miért tud egyenrangú lenni.  Az „Electronic Cash” bármilyen elektronikus fizetési módot tartalmazhat.

A Bitcoin hálózat által biztosított elektronikus fizetési rendszer és a központi bankok hálózata között, hiába lehet mindkettő a Digital CashElectronic Cash halmazában, a lényegi különbség pont abban van, hogy előbbi decentralizált, utóbbi pedig csak és kizárólag centralizált lehet.

ℹ️ A lényeg, hogy maga a Bitcoin hálózat egy független, decentralizált monetáris rendszer, amely természetében teljesen másképp működik mint a fiat monetáris rendszere (jegybankok).

Így röviden bevezetőnek, a fentiekkel arra szerettem volna rávilágítani, hogy a Bitcoin nem egy egyszerű kriptopénz, hanem a fiat monetáris rendszerének nagyon is életképes alternatívája! Az már egy másik kérdés, hogy a Bitcoin hálózat rendelkezik egy saját natív fizetőeszközzel, aminek a szimbóluma a BTC, ami a Bitcoin hálózat sajátosságaival együttesen értelmezve egy remek értékmegőrző eszköz. Sőt, az egyik legjobb, a pénzügyi biztonság és függetlenség aspektusában!

🎓Hogy működik a Bitcoin hálózat, maga a fizetési rendszer

A fentiekben felkonferált független monetáris rendszer működésének az alábbi három alapfeltétele van 👇

A legfontosabb Bitcoin-kifejezések magyarázata

💡 Ez a rész itt hasznos, mert ezen kulcskifejezések ismerete nélkül, nem fogod megérteni mindazt amit a Bitcoin hálózat működéséről írok.

Blokklánc: digitális főkönyv, amely biztonságos és átlátható módon rögzít minden kriptovaluta tranzakciót több számítógépen.

Kriptográfia: Az információk védelmének művészete olyan biztonságos formátumba történő átalakítással, amelyet csak a kulccsal rendelkező személy olvashat.

Bányászat: A számítógépes energia felhasználásának folyamata összetett rejtvények megoldására, tranzakciók érvényesítésére és a kriptovaluta hálózat biztonságossá tételére, jutalomként kriptovalutát nyújt.

Csomópontok: Olyan számítógépek, amelyek a kriptovaluta hálózathoz csatlakoznak, és ellenőrzik, tárolják az összes tranzakció másolatát.

Nyilvános és privát kulcsok: Digitális biztonsági intézkedés, ahol a nyilvános kulcsot nyíltan megosztják a tranzakciók fogadásához, és a titkos kulcsot titokban tartják a tranzakciók engedélyezése érdekében.

Kriptotárcák: digitális eszközök, amelyek tárolják a nyilvános és privát kulcsokat, lehetővé téve a kriptovaluta küldését, fogadását és kezelését.

Hash: Adatokból generált egyedi karaktersorozat, amely biztosítja az adatok integritását és biztonságát a blokklánc-tranzakciókban.

A blokkláncról : tulajdonképpen ez a Bitcoin hálózat gerince

A digitális architektúra csodája, a blokklánc forradalmasította az adattárolásról és a tranzakciós integritásról alkotott gondolkodásunkat egy decentralizált környezetben.

 

Bitcoin hálózat működése : blokkok a blokkláncban, a blokklánc szerkezet.

Hogyan működik a Bitcoin blokklánc

A blokkláncot a legalapvetőbben blokkok láncaként lehet értelmezni.

Minden 🧊blokk két fő összetevőből áll:

  • egy blokkfejlécből
  • és egy törzsből.

Ezek a blokkok két elsődleges funkciót látnak el:

  • a tranzakciók listáját tárolják (a törzsön belül),
  • és biztosítják a blokklánc integritását a blokkfejlécen keresztül.

A blokkfejléc létfontosságú, mert olyan metaadatokat tartalmaz, amelyek biztosítják a lánc biztonságát, beleértve az előző blokk hash-jeként ismert egyedi azonosítót. Ez a hash digitális ujjlenyomatként működik, és minden blokkot közvetlen vonalon köt elődjéhez.

👏 Ennek eredményeként egy folyamatos, feltörhetetlen blokkláncot kapunk – azaz a Bitcoin blokkláncot. 😊

Mi az a hash?

A hash olyan, mint egy digitális ujjlenyomat bármilyen adat esetében. Ez egy módja annak, hogy bármilyen mennyiségű információt – például akár egyetlen szót, akár egy egész könyvet – átvegyen, és azt rövid, egyedi kóddá alakítsa.

Még az eredeti adatok apró módosítása is, akárcsak a példámban szereplő „Szeretek bringával XYO-t gyűjteni!” és a „szeretek bringával XYO-t gyűjteni!” közötti különbség is, teljesen más hash-t hoz létre.

 

Mi az a hash? A Bitcoin hálózat SH256 kódolásáról.

Ez az egyediség teszi a kivonatokat döntő fontosságúvá az adatok manipulálásának ellenőrzéséhez és az információk biztonságának megőrzéséhez olyan technológiákban, mint a blokklánc.

A Bitcoin túlnyomórészt az SHA-256 hash funkciót alkalmazza, amely az SHA-2 család tagja.

A bányászat szerepéről

A bányászat kritikus folyamat a Bitcoin hálózat számára.

Két fő célt szolgál:

1 ) Új BTC-k létrehozását és a blokklánc biztonságának

2) valamint integritásának fenntartását.

Tekintsd úgy, mint egy hatalmas, globális találgatási versenyt, ahol a bányászok nagy teljesítményű számítási erőforrásokkal felvértezve megpróbálnak meghatározni egy adott számot. Az a bányász, aki először talál erre a számra, ahogy az általam készített képen is láthatod [Nonce], új blokkot adhat hozzá a blokklánchoz. A folyamat eredményeként pedig jutalmul a BTC-t és az összes tranzakciós díjat (gas fee) kapja.

A bányászok a Proof of Work (PoW) konszenzus mechanizmusával tevékenykednek❗

Ez az ösztönző nemcsak arra ösztönzi a bányászokat, hogy biztonságban tartsák a hálózatot, hanem új BTC-k létrehozását is szabályozza, valójában a nemesfémek bányászatának mintájára.

Merkle fák és Merkle gyökerek

Az SHA256-ot a Merkle-fák létrehozására is használják, amelyek a blokkon belüli tranzakciókat reprezentáló hash-ek bináris fái. Minden tranzakció kivonatolásra kerül az SHA256-tal, és az eredményül kapott kivonatokat párosítja, újra kivonatolja, és így tovább, amíg csak egy kivonat marad: a Merkle gyökér. A Merkle gyökér ezután szerepel a blokk fejlécében, amely kompakt és hatékony eszközt biztosít a blokkon belüli összes tranzakció integritásának ellenőrzésére.

Miért olyan fontos a blokklánc?

A blokklánc képezi a Bitcoin alapkőzetét, vagy ahogy fogalmaztam a gerincét. Biztosítja, hogy minden tranzakció átláthatóan rögzítésre kerüljön, és zavartalan maradjon, erősítve a bizalmat még a központosított felügyelettől mentes (ezalatt a hagyományos pénzrendszer felügyeleti, hatósági szerveit értem) környezetben is.

A blokklánc szerkezete, az egymáshoz kapcsolódó blokkjaival és kriptográfiai biztonságával szolgáltatja a Bitcoin integritását és megbízhatóságát, mindenki ❤️ legnagyobb örömére.

A blokkláncnak ez a vaskalapos jellege teszi lehetővé a Bitcoin hálózat számára, hogy a központi hatóság bilincseitől mentesen működhessen, biztosítva, hogy minden tranzakció ne csak nyomon követhető legyen, hanem visszafordíthatatlan és manipulálhatatlan is.

Javaslom, mélyedjünk el kicsit magában a kriptográfiában is, ami szintén elengedhetetlen a Bitcoin hálózat működésének megértéséhez

A kriptográfia az információk kódolásának és dekódolásának tudománya, hogy megvédje azokat az illetéktelen hozzáféréstől. Lényegében az olvasható adatok (sima szöveg) kódolt formátummá (titkosított szöveg) átalakításáról szól, amely csak akkor érthető meg, ha megvan a dekódoláshoz szükséges kulcs.

Ebben a témában szeretném figyelmedbe ajánlani az 🔗 email titkosításról írt cikkemet, ami szintén segítheti a kriptográfiával való ismerkedésed.

Ez az ősi gyakorlat, amely az egyiptomi hieroglifákig nyúlik vissza, a technológiával együtt fejlődött. Ma ez a digitális biztonság alapja, lehetővé téve a biztonságos internetes tranzakciókat, a biztonságos kommunikációt és az érzékeny információk védelmét.

A kriptográfia matematikai algoritmusokat használ az adatok titkosságának, integritásának, hitelesítésének és visszautasításának biztosítására, így a modern kiberbiztonság, az olyan digitális pénzek, mint a Bitcoin (BTC) és még sok más sarokköve.

Szerepét a digitális adatok és kommunikáció védelmében az egyre inkább online világban nem lehet túlbecsülni,

🔊 így a kriptográfia kritikus területté válik mind a számítástechnikában, mind a tágabb értelemben vett digitális környezetben❗

A kriptográfia szerepe a Bitcoin működésében

Biztonságos tranzakciók: A kriptográfia biztosítja a Bitcoin-tranzakciókat azáltal, hogy csak a BTC tulajdonosa költheti el azokat. Ez titkosítási kulcsok (nyilvános kulcs és privát kulcs) használatával történik egy digitális aláírási sémában, amely a magánkulcs felfedése nélkül igazolja a tulajdonjogot. Itt jegyzem meg, csak hogy értsd, amikor egy CEX felületen tartasz kriptodevizát, például BTC-t, ott nem Te vagy a tulajdonos.

Megjegyzem érdekességként szintén azt is, hogyha kicsit belemélyedsz Klaus Schwab német mérnök és közgazdász magántulajdonról formált elképzeléseibe (Világgazdasági Fórum elnöke), akkor még inkább egy decentralizált rendszert fogsz támogatni, szerintem jelen témám, a Bitcoin független monetáris rendszerét. 😉

Digitális aláírások létrehozása: Bitcoin-tranzakció esetén a feladó a privát kulcsát használja a tranzakció aláírásához, és ezzel digitális aláírást hoz létre. Ez az aláírás, amelyet a bányászok a nyilvános kulccsal ellenőriztek, megerősíti, hogy a tranzakciót nem módosították, és valóban a tulajdonos küldte.

A blokklánc karbantartása: A kriptográfiát a bányászati folyamatban is használják, ahol a bányászok kriptográfiai rejtvényeket (hash függvényeket) oldanak meg, hogy új blokkokat adhassanak a blokklánchoz. Ez a folyamat felelős a manipulálhatatlan állapot fenntartásáért is.

Az adatvédelem biztosítása: Míg a Bitcoin-tranzakciók nyilvánosak a blokkláncon, a kriptográfia segít az érintett felek anonimitásában. Minden tranzakció egy kriptográfiai címhez kapcsolódik, nem pedig személyes azonosító adatokhoz. Így tehát az emberi méltóság maximálisan biztosítva van, nincsenek adatvédelmi aggályok, de mindezzel együtt mégis tökéletes a transzparencia.

A hálózatról

A Bitcoin hálózat számítógépek globális rendszere, amelyek együttműködnek a Bitcoin-tranzakciók kezelésében és rögzítésében. Ez a hálózat támogatja a Bitcoin összes műveletét, az új BTC-k létrehozásától a bányászaton át a tranzakciók ellenőrzéséig és biztonságáig mindent. Éjjel-nappal működik, a bányászok és csomópont-üzemeltetők decentralizált közössége tartja fenn.

Csomópontok és funkcióik

A csomópontok olyan egyedi számítógépek, amelyek a Bitcoin hálózathoz csatlakoznak, és amelyek egy sor szabályt követnek és információkat osztanak meg. Kritikus szerepet játszanak a hálózat őszinte és biztonságos megőrzésében. Mindegyik csomópont tárolja a teljes blokklánc másolatát, és a Bitcoin protokoll szerint ellenőrzi a bejövő tranzakciók érvényességét.

Ez a decentralizált megközelítés biztosítja, hogy egyetlen hibapont sem veszélyeztetheti a hálózatot. A blokklánc megváltoztatásához a teljes hálózat számítási teljesítményének 51%-ának ellenőrzésére van szükség,

ami gyakorlatilag lehetetlen a hálózat résztvevőinek hatalmas és elosztott jellege miatt❗Pontosan ezért tartom a legbiztonságosabb értékmegőrzőnek a Bitcoin (BTC-t)

Konszenzus mechanizmusa

A konszenzusos mechanizmus egy olyan alapelv, amely lehetővé teszi a decentralizált Bitcoin hálózat minden résztvevője számára, hogy megegyezzen a blokklánc jelenlegi állapotáról.

Ez a folyamat biztosítja, hogy minden tranzakció ellenőrzésre és rögzítésre kerüljön a csomópontok többsége által elfogadott módon.

A Bitcoin által használt konszenzusos mechanizmus, az úgynevezett 🔗 Proof of work (PoW), megköveteli a bányászoktól, hogy bonyolult matematikai rejtvényeket oldjanak meg.

A Bitcoin hálózatában, hogy működik egy tranzakció❓

A Bitcoin-tranzakció magában foglalja az érték átvitelét egyik pénztárcából a másikba, több lépésen keresztül, biztosítva a biztonságot és a hálózat általi ellenőrzést.

✅ Általában a következőképpen alakul a folyamat ⬇️

1 ) Tranzakció kezdeményezése: A feladó úgy dönt, hogy Bitcoin (BTC)-t küld a címzettnek. Szüksége van a címzett nyilvános címére  és a küldeni kívánt összegre.

2 ) Tranzakció létrehozása: A feladó a pénztárcája segítségével megadja a címzett címét és a küldendő BTC mennyiségét. A pénztárca ezután létrehoz egy tranzakciót, amely lényegében egy üzenet, amely kijelenti, hogy a feladó BTC-t kíván utalni a címzett címére.

3 ) A tranzakció aláírása: A tranzakció aláírása a küldő privát kulcsával történik. Ez a digitális aláírás bizonyítja, hogy a küldő birtokában van a küldeni kívánt BTC, anélkül, hogy felfedné a privát kulcsot. Ez olyan, mint egy csekk aláírása a hagyományos bankrendszerben, de biztonságosan titkosítva.

⬆️ Az összes lépés jelentős! ⬇️

4 ) A tranzakció közvetítése: Az aláírást követően a tranzakció sugárzásra kerül a Bitcoin hálózat számára, ahol a csomópontok felveszik és szétterjednek tényleg az egész hálózaton. Ez olyan, mintha bejelentené a hálózatnak, hogy a küldő BTC-t kíván átadni a címzettnek.

5 ) Érvényesítés és ellenőrzés: A hálózaton lévő bányászok összegyűjtik a tranzakciókat a memóriakészletből (memory pool), és megkezdik azok érvényesítését és ellenőrzését a bányászat útján. Ez magában foglalja a digitális aláírások ellenőrzését, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a tranzakció hiteles, és hogy a feladónak elegendő egyenlege van-e a tranzakció befejezéséhez.

6 ) A tranzakció bányászata: A bányászok versengenek egy kriptográfiai rejtvény megoldásáért, amely sok számítási munkát igényel. Az első bányász, aki megoldja a rejtvényt, hozzáadhat egy tranzakcióblokkot a blokklánchoz, beleértve a küldő által kezdeményezettet is. Ez a blokk hozzáadása megerősíti a tranzakciót, és visszafordíthatatlanná teszi azt.

7 ) Tranzakció megerősítése: Ha a tranzakció bekerült egy blokkba és hozzáadásra került a blokklánchoz, akkor az megerősítettnek minősül. A címzett pénztárcája jelzi, hogy a tranzakció megerősítésre került, és frissíti az egyenleget, hogy tükrözze a kapott BTC-t.

Minden tranzakció végigmegy ezeken a lépéseken a biztonság érdekében, a csalás megelőzése,

🙏 a Bitcoin hálózat decentralizált integritásának megőrzése érdekében❗

Jellemzően egy tranzakció biztonságosnak tekinthető, miután több megerősítést kapott, amelyek mindegyike egy további blokkot jelent a lánchoz a tranzakciót tartalmazó blokk után.

A Bitcoin monetáris rendszerének függetlenségi nyilatkozatának szánt videó megtekintését javaslom 

Nem azt mondom, hogy a szereplők lángelmék, de azt azért kiemelem, hogy a társadalom, társadalmak szubjektív és objektív alapokra fektetett kívánságát nagyon jól reflektálja.👇

Ebben a videóban több nyilatkozatban is előjön a magánélet (privacy) tiszteletben tartásának igénye, ami valljuk be őszintén, de az emberi méltóság elidegeníthetetlen része kell, hogy legyen.

Mi hát a Bitcoin❓ Zárógondolatom❗

Bitcoin az nem egy részvény, soha nem is lesz szerencsére a Bitcoin hálózat ismérveinek köszönhetően az. Még akkor sem, ha menet közben kedvenc „kriptoszökevény” formájú Gary GenslerSEC elnök-em vagy esetleg, annak utódja, meggondolná magát és azt mondaná részvény.

A Bitcoin nem részvény, hanem eszköz. Értékek tárolásának remek eszköze, egyfajta digitális energia, pontosan ez, mi adja a Bitcoin értékét, valamint a Bitcoin hálózat terebélyesedett, maga az Internet TCP/IP alapú létezéséhez hasonló, már megállíthatatlan állapota. Ahogy az arany értékét annak ritkasága és a bányászatára fordított energia adja, úgy a Bitcoin hálózat tevékenységére fordított energia ezzel teljes mértékben analóg. De a Bitcoin mint digitális arany, sokkal jobb mint a hagyományos arany, nem eltulajdonítható.

Ezt csak azért mondom, mert mai napig nem tudjuk, hogy az 1945. május 11-én az amerikai hadsereg kezére került magyar „aranyvonat” sorsa mit lett. Egyesült Államok leltárt erről sosem készített❗

Szóval az aranyat el lehet lopni, de a Bitcoin (BTC-t) nem, csak fel kell nőni a privát kulcs kezeléséhez, amely minden tekintetben igen nagyfokú megfontoltságot igényel, s hát ügye szöges ellentétje a fogyasztói habitusnak.

👋 De nem adom fel, segítek az ismeretterjesztésben 😊

📣 Ha megosztanád írásom ⬇️
Twitter, Facebook, VKontakte, Buffer, LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük